Izbăvirea Spaniei. După 100 de zile de „închisoare” socială, ţara trece acum la „noua normalitate”

0
1095

245.938 de infectaţi cu SARS-CoV-2, 28.322 de morţi şi 150.376 de vindecaţi. Acesta este bilanţul publicat sâmbătă, de autorităţile de la Madrid, cu care Spania iese, începând de duminică, 21 iunie 2020, din starea de alarmă (echivalentul stării de urgenţă din România), după exact 100 de zile de închidere în case.

Începând de această duminică, Spania se vede măcar parţial izbăvită de chinul care a acaparat a patra economie a Europei din cauza pandemiei de coronavirus.

Cazul Spaniei este unul interesant pentru că este singura ţară dintre cele mai afectate din vestul Europei, care a plătit un preţ mare de victime, dar care a aplicat şi cele mai dure măsuri de carantină din lume. Rezultatul s-a văzut deja încă de acum o lună.

De la 9.222 de persoane infectate în cea mai neagră zi a pandemiei (31 martie), ţara a ajuns la o medie de 100-120 de noi cazuri zilnic (din care aproximativ jumătate sunt în regiunile Madrid şi Barcelona, deci impactul în întreg restul ţării este foarte mic).

Prin comparaţie, România are de zile bune de trei ori mai multe cazuri, la o populaţie aproximativ de trei ori mai mică decât a Spaniei şi cu un număr de teste PCR mult mai mic.

Secretul succesului spaniol este unul simplu: disciplina populaţiei şi a autorităţilor în respectarea la sânge a măsurilor de protecţie sanitară.

Fără restricţii de deplasare între regiuni

Spaniolii se vor putea deplasa acum între regiunile ţării, dar nu ca înainte. Ci purtând mască în spaţii închise, păstrând distanță socială de 1,5 metri și cu limitări la adunările de persoane. Aşa trece Spania la ceea ce autorităţile au denumit „noua normalitate”.

În majoritatea regiunilor autonome, capacitatea generală pentru adunări de oameni din diverse motive (nunţi, ceremonii, spectacole etc.) va fi de 75%. Trebuie respectată limita de persoane în magazine, în zonele comune ale centrelor comerciale, cinematografe, muzee și activități sportive sau culturale. Țara Bascilor este cea mai strictă: maximum 60% din suprafaţa ocupată anterior în vremuri normale.

În Catalunya, 50% este limita prevăzută în interior și 75% în spații deschise, deși numai până la 25 iunie. De atunci, nu va mai exista limită de capacitate și va fi necesară doar garantarea acelui metru şi jumătate de distanță.

Reglementări privind capacitatea în baruri și restaurante

De asemenea, nu vor exista limite de capacitate începând de această duminică în interiorul barurilor și restaurantelor din Asturia, Țara Bascilor și La Rioja, pe lângă Extremadura și Insulele Canare. La Madrid, care va progresa în două etape, gradul de ocupare permis va fi de 60%, în primele 15 zile, și 75% începând cu 6 iulie.

Pe de altă parte, terasele își recuperează 100% din capacitatea lor în aproape toată Spania, respectând întotdeauna distanța de siguranță și cu maximum 25 de persoane pe grup. Doar în Galiția și Castilia și León, acestea rămân la 80%, iar în Murcia, la 75% din capacitate.

Reglementări privind capacitatea piscinelor

Aceeași cotă de capacitate ca la baruri și restaurante se repetă în majoritatea piscinelor. În cele din Țara Bascilor, aceasta este redusă la 60% și la 50% în cele din Madrid, deși numai până la 5 iulie. Ulterior, nu va exista nicio limită de capacitate.

Reglementări privind capacitatea de la adunări publice

În funeralii și nunți, restricțiile continuă să fie menținute. În cazul instalațiilor funerare, capacitatea cea mai obișnuită limitează locurile închise la 25 de persoane și în spațiile deschise la 50.

Reglementări privind capacitatea în localurile de viață de noapte

Mai multe restricţii vor exista în locurile pentru viață de noapte, care nu vor putea să își deschidă ringurile de dans, doar dacă în locul lor pun mese. În Cantabria, Comunitatea Valencia și Castilia și León, capacitatea este limitată la o treime, iar în Insulele Baleare la maximum 300 de persoane și numai până la 2 dimineața. În schimb, cluburile din obiectivele turistice Playa de Palma, Magaluf și West End de Ibiza vor rămâne închise.

Reglementări de capacitate în spaţiile pentru locurile de joacă

Odată cu noua normalitate, copiii revin și ei la locurile de joacă, unde în majoritatea comunităților autonome trebuie respectată regula „patru metri pătraţi pentru fiecare persoană”. Andaluzia a anunțat deja că va prelungi aceste măsuri până în primăvara anului 2021, iar Extremadura intenționează să revină la carantină în caz de resuscitare a pandemiei.

Italia rămâne într-o situaţie mai incomodă

Spre deosebire de Spania, unde numărul de decese zilnice a scăzut enorm (sâmbătă au fost înregistrate 7), în Italia impactul nu mai e îngrijorător, ca în vârful pandemiei, dar nici nu scade puternic.

Bunăoară, sâmbătă, 20 iunie, Italia a înregistrat 49 de decese în ultimele 24 de ore, cu două mai mult decât în ​​ziua precedentă. Acest lucru duce la numărul total de decese la 34.610 de la începutul epidemiei, pe 21 februarie. Datele oferite de Protecția Civilă sâmbătă după-amiază indică faptul că nivelul de noi infecții și victime ale coronavirusului în Italia rămâne stabil.

Noile cazuri pozitive de infecție cu COVID 19 au fost în număr de 262.; Dintre acestea, majoritatea (165, echivalent cu 63% din total) s-au înregistrat în Lombardia, așa cum a fost de obicei de la începutul pandemiei. Decesele din ultimele ore în această regiune au fost de 23, aproape jumătate din totalul național. Aproape un pacient din trei care este în terapie intensivă la nivel național se află în Lombardia.

Pe de altă parte, în șapte regiuni nu au fost înregistrate infecții. Numărul total de persoane infectate în Italia de la începerea pandemiei este de 238.275.

Liber la turism, pentru vacanţă şi ajutor economic!

Duminică, 21 iunie, Spania renunţă şi la restricţiile de călătorie inter-ţări. În primă fază, pentru cetățenii Uniunii Europene din ţările Schengen, prin deschiderea aeroporturilor, dar și a frontierei terestre cu Franța (mai puţin Portugalia, care mai aşteaptă o săptămână).

În faza a doua, începând din 1 iulie, Spania își va deschide aeroporturile pentru străinii din toată lumea, precum și granița terestră cu Portugalia.

De duminică, 21 iunie, cetățenii din statele UE nu vor mai fi nevoiți să stea două săptămâni în carantină sau izolare la intrarea în Spania.

Totuși, vor continua să existe anumite restricții. Toată lumea va trebui să poarte mască în spațiile închise, dar și în aer liber atunci când nu este posibilă menținerea distanței de siguranță de 1,5 metri.

Apelul premierului Sanchez

Cu câteva ore înainte ca Spania să-și redeschidă frontierele pentru europeni, premierul Pedro Sanchez a reamintit populației că rămâne vulnerabilă în fața Covid-19. Cetățenii UE nu vor mai fi obligați să rămână timp de două săptămâni în carantină la sosirea în țară.

”Rămânem vulnerabili. Trebuie să rămânem în gardă și să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și de protecție”, a spus Sanchez într-o declarație televizată.

”Fiecare dintre noi poate fi un zid în fața virusului sau în fața contagierii, depinde de noi”, a insistat Sanchez.

Spania – una dintre țările cel mai grav afectate de pandemie, cu peste 28.000 de morți – iese din carantina severă care a durat 14 săptămâni.

Pe 1 iulie, Spania își va redeschide granițele pentru toate naționalitățile, în special pentru a încerca să salveze sectorul turistic, care este principalul pilon al economiei spaniole, cu 12% din PIB.

Leave a reply