vineri, septembrie 24

Iulia Scântei: ”PSD a sufocat instanțele românești prin modificările aduse Legilor Justiției”

Iulia Laura Scântei, președintele Comisiei juridice din Sena, a anunțat că Senatul a adoptat, cu majoritate de voturi (89 de voturi ”pentru”, 1 vot ”împotrivă” și 42 de abțineri), inițiativa parlamentară de modificare a Codului de procedură penală ”pe care am inițiat-o împreună cu alți colegi parlamentari* #PNL și USR-PLUS”.

Potrivit acestui proiect, termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe hotărârile judecătorești în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor, iar motivarea în fapt și în drept a hotărârii trebuie să fie publicată în ziua pronunțării. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.


Mesajul publicat de șefa Comisiei Juridice din Senat pe pagina de socializare a partidului

” O decizie recentă a CCR obligă orice complet de judecată din România să pronunțe numai hotărâri judecătorești penale motivate în fapt și în drept la data pronunțării astfel încât nicio persoană condamnată să nu mai fie încarcerată fără a cunoaște motivele condamnării sale definitive la pușcărie.
❗ Judecătorii constituționali întârzie de aproape o lună, în mod nejustificat, publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial, deși ea a fost adoptată la 7 aprilie, creând astfel #instabilitate în activitatea instanțelor și #incertitudine în rândul celor care sunt părți în zeci de mii de procese penale.
ℹ️ Pentru remedierea cu celeritate a articolelor din Codul de procedură penală constatate neconstituționale de către CCR, coaliția #PNL-USR-PLUS-UDMR a susținut ca acest demers legislativ să aparțină Parlamentului. Astfel, pentru a evita blocarea instanțelor, a fost înregistrată o inițiativă parlamentară comună care modifică textele neconstituționale și stabilește procedura și termenele pentru pronunțarea, redactarea și motivarea hotărârilor în materie penală.
✍🏻 Ca inițiator al proiectului, am considerat că 👉🏻 90 zile de la finalizarea dezbaterilor este un termen #rezonabil în care judecătorii să pronunțe și să motiveze o hotărâre penală de condamnare sau de achitare. 👉🏻 90 de zile era un termen rezonabil raportat în primul rând la cetățean, ca #justițiabil, indiferent ce calitate ar avea în proces, și corelat obiectiv cu principiul că justiția trebuie să fie #eficientă pentru cetățeni.
ℹ️ În cadrul dezbaterilor din Comisia Juridică, Ministrul Justitiei Stelian Ion și colegii senatori USR-PLUS au susținut printr-un amendament un termen maxim de 👉🏻 120 zile pentru pronunțarea unei hotărâri penale motivate în fapt și în drept, acest termen fiind susținut și de 👉🏻 CSM în punctul de vedere favorabil transmis Senatului.
ℹ️ Votul meu și al senatorilor PNL pentru termenul nou de 120 zile pentru pronunțarea și motivarea hotărârilor judecătorești a ținut seama de realitatea din instanțele românești:
❗ În ultimii 4 ani, PSD a sufocat pur și simplu instanțele românești prin modificările aduse Legilor Justiției, #blocând de mai bine de 2 ani, #concursurile de admitere la INM și în magistratură, dar și #transferurile, și grăbind #pensionarea anticipată a magistraților cu experiență.
❗ Un deficit de 1500 de magistrați, dosare complexe la instanțe si un grad de încărcare pe judecător cu un număr mare de dosare, număr insuficient de personal auxiliar și grefieri, sedii improprii pentru multe instanțe – așa arată realitatea din sala de judecată care recomandă Legiuitorului adoptarea unui termen maximal de 👉🏻 120 de zile pentru pronunțarea unei hotărâri bine motivate și întemeiate.
⚖ Îmi păstrez speranța și încrederea în judecătorii români că vor folosi cu #înțelepciune, #moderație și #responsabilitate termenul maximal în care să redacteze și să pronunțe hotărârile penale. De la intrarea legii în vigoare, noul termen de 120 de zile va curge în favoarea prescripției în cazul deciziilor definitive, de aceea amânarea pronunțării nu trebuie să devină un mijloc procedural care să permită prescrierea răspunderii penale și scăparea infractorilor de pușcărie (cum s-a mai întâmplat).
(*parlamentari inițiatori ai legii: #PNL: senatori Alina Gorghiu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, deputatul Cupşa Ioan; USR-PLUS – senator Anca Dragu, Președinta Senatului)”

Leave a reply