duminică, septembrie 24

Israelul, prima țară care își bagă toată populația în case din cauza valului doi al pandemiei

3
1541

Israelul a depășit primul atac al pandemiei din primăvară, cu aproape nici o consecință asupra sănătății publice. Dar al doilea val al coronavirusului amenință acum cu demontarea sistemului public de sănătate, copleșit de peste 4.000 de infecții zilnice, într-o țară de nouă milioane de locuitori, relatează El Pais.

De aceea, după câteva săptămâni de ezitare, guvernul israelian a ordonat duminică un blocaj general de trei săptămâni în urma eșecului aparent al măsurilor de izolare parțiale, cum ar fi oprirea activităților nocturne în zonele cu rate de infecție ridicate.

Astfel, Israelul devine prima țară cu o economie avansată care își carantinează întreaga populație datorită celui de-al doilea val de covid-19.

De vineri 18 august, la începutul Anului Nou Evreiesc, și cel puțin până cel puțin pe 10 octombrie, israelienii își vor vedea mobilitatea redusă drastic și activitățile lor profesionale și academice. Guvernul intenționează să limiteze deplasările în masă și adunările familiale mari în timpul așa-numitelor mari sărbători evreiești. Dacă rata infecției nu poate fi redusă, autoritățile nu exclud prelungirea restricțiilor până în noiembrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că cetățenii nu se vor putea deplasa la mai mult de 500 de metri de casele lor, cu excepția celor care oferă servicii esențiale (alimente, sănătate, electronice și servicii pentru casă, printre altele), care vor continua să fie oferite publicului.

Colegiile și universitățile, restaurantele și locurile de divertisment vor rămâne închise în timpul blocării.

„Nu vor fi sărbători evreiești ca de obicei”, a recunoscut Netanyahu înainte de a pleca la Washington pentru a participa, marți, la ceremonia de semnare a normalizării relațiilor dintre Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain. „Economia va avea de suferit din cauza carantinei”, a avertizat el, anunțând totodată măsuri de ajutor pentru angajați, lucrători independenți și antreprenori, care vor fi aprobate joi.

În timpul celor trei săptămâni de restricții, autoritățile vor permite adunări de până la 10 persoane în interior și până la 20 în spații deschise.

Netanyahu a ajuns să recunoască faptul că relaxarea accelerată care a urmat blocării stricte în martie și aprilie a fost prematură. Pe lângă multiplicarea infecțiilor, mai ales asimptomatice, în rândul tinerilor, pandemia a lovit minoritățile cele mai dezavantajate. Israelienii arabi (20% din populație) și evreii ultraortodocși (11%) reprezintă aproximativ 40% din cele peste 150.000 de cazuri, dintre care 37.480 sunt încă active.

CITIȚI ȘI:

Lecția Violetei Alexandru pentru Mircea Badea și cei cu ”Băga-mi-aș p… în morții tăi și în familia ta”

BREXIT. Haos politic la Londra. Boris Johnson, acuzat că distruge integritatea Marii Britanii

3 comments

Leave a reply