Îşi va reînchide UE frontierele? „NU avem nicio şansă decât împreună! Altfel vom deveni pioni ai SUA, Chinei, Rusiei…”

0
1867

Reizbucnirea unor focare de coronavirus în vestul Germaniei, acolo unde lucrează mulţi români, provoacă dezbateri aprinse la Berlin legat de posibile noi restricţii de circulaţie.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei dpa că nu exclude posibilitatea reînchiderii unor frontiere din Uniunea Europeană din cauza coronavirusului, dar doreşte ca orice astfel de măsuri să fie luate numai prin vot, relatează Agerpres.

La începutul epidemiei de COVID-19, multe ţări europene, inclusiv Germania, şi-au închis unilateral frontierele.

În prezent, majoritatea graniţelor din interiorul UE, inclusiv ale spaţiului Schengen, sunt redeschise; fac excepţie doar Finlanda şi Norvegia (asociată cu Uniunea), care intenţionează să renunţe la rândul lor la restricţii la jumătatea lui iulie.

Heiko Maas

„Europa a învăţat multe în timpul acestei crize, nu doar prin deficienţe, ci şi prin punctele noastre tari. Ne-am îmbunătăţit coordonarea şi am asigurat solidaritatea reciprocă într-un ritm şi la o scară nemaivăzute”, a apreciat Maas.

Germania urmează să preia la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe o perioadă de şase luni. Ministrul german de Externe a afirmat că aşteptările celor 26 de state membre din partea Berlinului sunt foarte ridicate, chiar mai mult în urma epidemiei.

„Va trebui să conducem Uniunea Europeană spre ieşirea din criză şi către o poziţie mult mai puternică”, a declarat el.

Priorităţile anunţate de Maas sunt un acord pentru programul de reconstrucţie economică după pandemie, bugetul UE până în 2027, încheierea cu succes a negocierilor pentru Brexit cu Regatul Unit şi poziţionarea comună a Europei în competiţia cu Statele Unite, China şi Rusia.

„Nu avem şansa de a ne impune în acest mediu decât dacă o facem împreună, ca europeni. Altfel vom deveni pionul celorlalţi”, a susţinut ministrul german.

Leave a reply