Irfaan Ali este președintele Guyanei: musulmanul care conduce țara sud-americană care va avea cea mai mare creștere economică din lume
Au trebuit să treacă cinci luni pentru ca Irfaan Ali să fie declarat președinte al Guyanei. Politicianul în vârstă de 40 de ani, născut într-o familie musulmană cu descendență indiană, a fost declarat câștigătorul alegerilor din 2 martie, duminică trecută, de Comisia Electorală a acelei țări sud-americane și a jurat în funcție câteva ore mai târziu.
- Țara sud-americană care va crește de 14 ori mai repede decât China în 2020 (și ce impact va avea asupra Venezuela)
Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, națiunea cu cel mai mare ritm de creștere economică din lume (86%) va guverna această ţară. Asta înseamnă că Irfaan Ali va conduce o țară care își va extinde economia de 14 ori mai mult decât China anul acesta.
Banca Mondială, în iulie și ținând cont de efectele pandemiei coronavirusului, a poziționat această națiune drept cea care va crește cel mai mult economic.
Aceasta concluzionează îndelungata controversă cu privire la alegerea noului președinte guyanez care a susținut chiar alerte în organizații internaționale.
Decizia
Irfaan Ali va fi cel de-al nouălea președinte al acelei țări de aproximativ 800.000 de locuitori.
El a fost un candidat al Partidului Popular Progresist al opoziției și a disputat poziția cu Asociația pentru Unitatea Națională + Alianța pentru Schimbarea președintelui care a ieșit, David Granger.
Scorul a fost atât de apropiat încât frontul câștigător a obținut 33 de reprezentanți înaintea Adunării Naționale (Congres), în timp ce al doilea a rămas cu 31 de membri.
- Guyana poate deveni cea mai bogată țară din lume?
În raportul entității electorale din Guyana, unul dintre directorii săi afirmă că „nu crede că rezultatul contribuit reflectă voința cetățeniei”, având în vedere că, în opinia sa, anomaliile au avut loc în timpul procesului de numărare, când voturile pe care le considera neregulate au fost incluse.
- În ciuda acestui fapt, entitatea a validat rezultatele și a declarat câștigătorul.
În lunile anterioare, partidul lui Ali a depus o serie de contestații, deoarece la început s-a scurs informaţia că președintele care a ieșit a fost câștigătorul alegerilor și a forțat o recenzare.
În perioada aprilie-martie, ambele părți au depus cereri judiciare, denunțându-se reciproc pentru presupuse voturi frauduloase.
Președintele
Mohamed Irfaan Ali s-a născut în Leonora, un oraș din una dintre insulele care face parte din teritoriul Guyanesei.
Are studii de doctorat în urbanism și a fost congresist între 2006 și 2015.
De asemenea, a devenit ministru în două ocazii.
În timpul său în Ministerul Locuințelor, a implementat cea mai extinsă campanie de dotare din istoria țării, susținută de o distribuție masivă de loturi către cetățeni din toate straturile sociale și din regiunile geografice.
În timpul experienței sale parlamentare, a prezidat una dintre cele mai importante comisii, cea a conturilor publice.
- Care sunt țările cu cea mai scumpă și mai ieftină benzină din lume?
Este membru al PPP de mai bine de 20 de ani. A început militanța sa în brațul tineresc al partidului.
De asemenea, a lucrat ca coordonator în cadrul Băncii de Dezvoltare Caraibe.
Pentru alegerile din martie, Ali a propus programe pentru a oferi ajutor celor mai defavorizate sectoare economice, pe lângă împuternicirea comunității de afaceri.
Printre politicile propuse se numără eliminarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) în domenii cheie precum electricitatea, apa și asistența medicală.
Decolarea economiei țării
Guyana a descoperit că are bogăție în petrol în urmă cu cinci ani și în 2020 a început să exporte brut.
Rezervele sale nu sunt la fel de mari în comparație cu cei mai mari producători din lume, dar suficient pentru a însemna o decolare economică fără precedent în istoria sa.
- 3 motive care explică sfârșitul epocii petrolului ieftin (și de ce unul dintre ele se află în America Latină)
„În cele din urmă, ar putea fi între 700.000 și un milion de barili de petrol pe zi”, a declarat pentru BBC Mundo în luna ianuarie, Marcelo de Assis, expert la consultanța internațională de petrol Wood Mackenzie.
Este echivalentul a ceea ce un exportator intermediar ca Columbia vinde în străinătate, de exemplu.
Cu toate acestea, atunci când este împărțit la numărul de locuitori, începe să se înțeleagă impactul enorm pe care îl poate avea asupra economiei Guyanei, o țară de 50 de ori mai puțin populată decât Columbia.
Un raport al lanțului american CNBC a estimat că Guyana ar putea deveni țara cu cel mai mare număr de barili de petrol produse pentru fiecare locuitor din lume.
Între timp, disputa din Guyan cu o altă țară petrolieră precum Venezuela pentru regiunea Essequibo este încă în vigoare, iar controversa a fost în spatele alegerilor de acum cinci luni.
Această bogată zonă minerală și forestieră este administrată de Guyana, dar Venezuela o revendică ca fiind proprie și consideră că este o zonă delimitată.
Este un teritoriu de aproape 160.000 de kilometri pătrați la vest de râul Essequibo, reprezentând aproape două treimi din dimensiunea fostei colonii britanice, care are 214.000 de kilometri pătrați.
În toate hărțile venezueleene, regiunea apare ca o parte a țării, deși uneori este arătată ca un teritoriu în revendicare.
În 2018, guvernul Guyana a depus la Curtea Internațională de Justiție (ICJ) de la Haga o cerere de soluționare a conflictului teritorial pe care țara respectivă îl are cu Venezuela în urmă cu 54 de ani pe teritoriul respectiv.
Și este considerată a fi cea mai importantă controversă internațională cu care va trebui să se ocupe Ali pe tot timpul noului său mandat.