Iranul omoară femei pe capete!

0
82

Recurgerea la pedeapsa cu moartea a înregistrat o creştere puternică (+25%) în Iran, unde un număr tot mai mare de femei au fost spânzurate, denunţă două ONG-uri, îndemnând comunitatea internaţională să facă din această problemă „o prioritate” în orice negociere cu Teheranul, informează joi AFP, citat de agerpres.ro.

„Iranul revine în forţă pe scena internaţională cu negocieri asupra programului său nuclear”, însă, în acelaşi timp, această ţară „a continuat execuţiile” şi „foloseşte pedeapsa cu moartea ca instrument de represiune împotriva a numeroşi opozanţi”, denunţă Iran Human Rights (IHR) şi Împreună Împotriva Pedepsei cu Moartea (ECPM), într-un raport publicat joi.


Cel puţin 333 de persoane au fost executate în Iran în 2021, o creştere cu 25% comparativ cu 267 în 2020, potrivit acestui al 14-lea raport anual asupra pedepsei cu moartea a IHR, cu sediul în Norvegia, cu ECPM, cu sediul în Franţa, care apreciază situaţia drept „alarmantă”.

Execuţiile în Iran – una dintre ţările care aplică cel mai mult pedeapsa capitală, alături de China şi Arabia Saudită – se efectuează prin spânzurare-strangulare.

ONG-urile dezvăluie că „numărul de execuţii a crescut accelerat după alegerea preşedintelui Ebrahim Raissi, în iunie anul trecut, şi s-a dublat în a doua jumătate a lui 2021 în raport cu prima jumătate”.

Cel puţin 17 femei au fost executate, comparativ cu 9 în 2020, şi cel puţin doi delincvenţi juvenili, arată acest raport de peste 100 de pagini.

Potrivit celor două ONG-uri, „numărul de execuţii legate de traficul de droguri a crescut spectaculos, cu un total de 126 de execuţii în timpul anului 2021, cu o sută mai multe decât anul precedent” (25 în 2020).

De asemenea, numărul de execuţii de persoane provenite din minorităţi etnice a continuat să crească în 2021. Astfel, 21% dintre deţinuţii spânzuraţi erau din minoritatea baloch, chiar dacă această minoritate reprezintă doar 2-6% din populaţia Iranului, potrivit raportului.

Tortura fizică şi psihologică este „utilizată de manieră sistematică în închisori”, în special ca „metodă pentru a smulge confesiuni ce vor sta la baza condamnării la moarte”, mai denunţă aceste organizaţii nonguvernamentale.

În 2021, au fost raportate mai multe cazuri de morţi suspecte în închisoare, care ar fi fost cauzate de tortură sau de refuzul de a acorda îngrijiri corespunzătoare, arată aceste ONG-uri, subliniind că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste decese.

La fel ca în 2020, majoritatea deţinuţilor au fost executaţi în urma unor condamnări pentru omucidere.

Dintre cele 17 femei spânzurate, 12 au fost executate pentru omucidere. ONG-urile exprimă îngrijorări în legătură cu numărul tot mai mare de femei condamnate pentru că şi-au ucis soţul, care, potrivit organizaţiilor nonguvernamentale, ar fi putut fi violent cu ele.

Legislaţia din Iran încurajează reclamanţii (rudele victimei sau ale condamnatului dacă acesta este acuzat că a ucis un membru al familiei sale) să participe personal la execuţie.

Raportul descrie cazul lui Maryam Karimi, condamnată pentru că şi-a ucis soţul abuziv care refuza să-i acorde divorţul. În martie 2021, fiica lui Maryam Karimi a executat-o personal pe mama sa.

Leave a reply