În timp ce multe țări se confruntă cu temutul „al doilea val” de cazuri de coronavirus și există încă locuri care nu îl depășesc pe primul, Iranul numără deja decesele unui al treilea val.
Și în ceea ce a fost deja una dintre țările din Orientul Mijlociu cele mai afectate de pandemie, acest „al treilea val” este cel mai mortal până în prezent.
Iranul a doborât din nou recordul de infecții zilnice la jumătatea săptămânii, cu 4.830 de cazuri noi de covid-19, miercuri, 14 octombrie, potrivit înregistrărilor Universității Johns Hopkins (Statele Unite).
Și chiar șeful Asociației medicale iraniene, numit de guvern, a fost critic, acuzând oficialii responsabili de gestionarea crizei că au ignorat avertismentele experților.
„Unele decizii nu au fost luate de experți, precum redeschiderea școlilor sau anunțarea unor protocoale pe care oamenii nu erau obligați să le urmeze”, a declarat Mohammad Reza Zafarghandi, în ziarul The Guardian.
Pentru Mohammad Talebpour, directorul spitalului Sina, cel mai vechi din Teheran, dacă iranienii nu acționează împreună, consecințele ar putea fi și mai dezastruoase.
Talebpour a spus pentru The Guardian că, în acest caz, și dacă boala persistă încă 18 luni, numărul morților ar putea ajunge la 300.000.
Mai mult decât un val, acesta este un adevărat tsunami pentru Iran.
Scurgeri de informații arată că numărul morților e mult mai mare
Națiunea persană a doborât recorduri de la 22 septembrie, când a depășit pentru prima dată cele 3.574 de cazuri zilnice înregistrate la începutul lunii iunie, în vârful „celui de-al doilea val”.
„Deși al doilea val de coronavirus a fost trecut cu succes, al treilea val a apărut deoarece protocoalele sanitare au fost ignorate„, a avertizat ministrul iranian al Sănătății, Saeed Namaki, potrivit unui raport al agenției oficiale Iran Press.
Mai puțin de două săptămâni mai târziu, pe 5 octombrie, Iranul își egalase deja recordul de decese zilnice, datând din iulie.
Și cele 279 de decese înregistrate miercuri sunt, de asemenea, cel mai mare număr zilnic dintr-o țară care, conform cifrelor oficiale, are deja peste jumătate de milion de infecții și aproape 30.000 de decese din cauza pandemiei.
Cu toate acestea, cifra reală este mult mai mare: în august anul trecut, serviciul persan al BBC a primit scurgeri de date guvernamentale care arată că începând cu 20 iulie, aproape 42.000 de persoane au murit cu simptome de covid-19, dar Ministerul Sănătății a raportat doar 14.405 decedați.
Numărul persoanelor identificate ca infectate în aceste documente a fost, de asemenea, aproape dublu față de cifrele ministerului.
Iar ministrul adjunct al sănătății iranian, Iraj Haririchi, a recunoscut în cele din urmă că numărul real de morți este „semnificativ” mai mare decât cifrele oficiale.
Potrivit BBC Persa, Haririchi a explicat că statisticile oficiale se bazează pe numărul de decese cu un test PCR pozitiv, dar a estimat că, în funcție de provincie, numărul efectiv al victimelor coronavirusului este între 1,5 și 2,2 ori mai mare decât cea aruncată de acele statistici.
Vice-ministrul a avertizat, de asemenea, că atât lucrătorii din domeniul sănătății, cât și materialele medicale sunt pe punctul de a se epuiza din cauza înrăutățirii situației din Teheran și din alte regiuni ale țării.
Teheranul, „închis”
În acest moment, 27 din cele 31 de provincii ale țării au fost deja desemnate de autoritățile iraniene drept zone „roșii” din cauza creșterii rapide a infecțiilor.
Iar situația din capitala Teheran și suburbiile sale a fost descrisă ca fiind deosebit de „critică”.
Dr. Alireza Zali, care comandă operațiuni împotriva coronavirusului din provincia Teheran, a avertizat miercuri că se confruntă cu „cele mai dificile zile ale celui de-al treilea val al bolii”.
„Dacă nu se efectuează nicio intervenție serioasă, această creștere nu va scădea și condițiile ar putea să mențină această creştere„, a adăugat Zali, conform declarațiilor colectate de BBC Persa.
Amenzi de… 6,60 dolari americani
Pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului, utilizarea măștilor în capitală este obligatorie încă de sâmbăta trecută, guvernul anunțând amenzi de 6,60 USD pentru cei care ies fără mască.
De miercuri, toate călătoriile către sau dinspre Teheran și alte patru mari orașe iraniene au fost, de asemenea, interzise până duminică la prânz.
Decizia a fost luată la o zi după ce liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a cerut în mod expres interzicerea „anumitor activități și călătorii”.
„Regulamentele coroanei trebuie să fie suverane și obligatorii. I-am spus mult timp stimatului președinte și oficialilor că trebuie aplicate„, a mai spus Khamenei, potrivit contului său de Twitter.
Președintele Hassan Rouhani, la rândul său, a declarat deja săptămâna trecută că oricine ascunde o infecție cu covid-19 și nu se auto-pune în carantină timp de 14 zile ar trebui să se confrunte cu „cea mai mare pedeapsă”.
A avertizat, de asemenea, că angajații guvernamentali care încalcă în mod repetat reglementările ar putea fi suspendaţi timp de un an.
Predicții sumbre
Noile prevederi sunt o bună reflectare a poziției oficiale, care acuză reapariția virusului din cauza nerespectării măsurilor precum utilizarea măștilor și distanțarea socială.
Și, deși ministrul iranian al Sănătății, Saeed Namaki, a insistat săptămâna aceasta că menținerea „sancțiunilor ilegale” în timpul unei pandemii este echivalentă cu genocidul, el a asigurat, de asemenea, că Iranul a reușit să-și satisfacă nevoile de medicamente și echipamente de protecție și chiar să exporte în alte țări.
Cu toate acestea, într-o țară săracă epuizată de ani de sancțiuni, încrederea în capacitatea autorităților de a face față pandemiei coronavirusului a scăzut.
[…] ”Tsunami” COVID. Va ajunge la 300.000 de morți țara care trece prin ”valul trei” al pandem… […]
[…] ”Tsunami” COVID. Va ajunge la 300.000 de morți țara care trece prin ”valul trei” al pandem… […]
[…] ”Tsunami” COVID. Va ajunge la 300.000 de morți țara care trece prin ”valul trei” al pandem… […]
[…] ”Tsunami” COVID. Va ajunge la 300.000 de morți țara care trece prin ”valul trei” al pandem… […]