sâmbătă, aprilie 20

Ionuţ Iamandi se alătură echipei LUMEA LIBERĂ

0
1356

Ionuţ Iamandi a decis să se alăture valoroasei echipe de colaboratori şi parteneri ai publicaţiei noastre. El va susţine rubrica de actualitatea internaţională „Lumea lui Ionuţ Iamandi” şi va participa la dezbateri tip „Masa Rotundă”, în format video şi audio, pe teme de actualitate românească. Actualmente la Radio România Actualităţi, cunoscutul jurnalist a lucrat ani buni pentru BBC World Service, inclusiv în studiourile de la Londra ale celui mai popular şi respectabil trust media din lume.

Redăm mai jos textul de bun venit trimis de Ionuţ Iamandi spre publicare redacţiei LUMEALIBERA.RO.

 

Jurnalist la Lumea Liberă

Sunt mai multe motive pentru care am acceptat propunerea lui Laurențiu Ciocăzanu de a fi colegi la „Lumea Liberă”. În primul rând, îmi place titlul publicației – sau domeniul, pentru că însăși „lumea” între timp a evoluat ajungând în plină eră a internetului. Titlul are în el un cuvânt cheie, pentru care am o slăbiciune permanentă și un atașament constant: libertatea. Libertatea este termenul de referință pentru toate valorile politice și sociale pe care le invocăm.

Toleranța derivă din libertate. Gândirea critică are la bază libertatea. Informarea și informația nu ar fi posibile fără libertate. Faptul că mă exprim aici și acum se datorează libertății. Și așa mai departe. „Lumea Liberă” este o declarație, dar și un angajament.

Celălalt cuvânt al titlului este „lumea”. Nu Bucureștiul, nu România, nici chiar Europa, ci Lumea Liberă. Este o trimitere la condiția noastră actuală. Știu, satul global este un truism. De globalizare se tot discută, și nu de azi, de ieri. Dar realitatea vorbește acum mai convingător.

Ionuţ Iamandi

Suntem cu toții consăteni și trebuie să ne înțelegem unii pe alții și unii cu alții. Nu insist mai mult. Dau doar exemplul virusului de gripă care de undeva din China tocmai trimite fiori globali.  Apoi, prezentându-mi proiectul, Laurenţiu Ciocăzanu mi-a spus un lucru esențial.

A zis că vrea să construiască ceva care să nu fie dependent de fluctuațiile politice. Nu este un proiect de tip „Nu”, care își face din putere și politician o obsesie. E un proiect „constructiv”, care vrea să propună o interpretare, o opinie, o direcție la ceea ce e tumultul zilnic. Totul în mod civilizat, pe cât de posibil obiectiv, deschis la părerile adverse. Iarăși un argument la care rezonez și pe care îl accept fără rezerve.

În al treilea rând, „Lumea Liberă” este o șansă jurnalistică. Una poate întârziată, dar mai bine acum decât niciodată. În anii ‘30, după război, câțiva publiciști tineri începeau să își spună „noua generație”. A urmat un deceniu de efervescență culturală la care aceștia au contribuit din plin. Fenomenul nu s-a repetat 60 de ani mai târziu, după Revoluție.

S-a spus cu destulă îndreptățire că după generația de jurnaliști care și-au început cariera imediat înainte de 1989 nu
a mai apărut nimic. Nicio figură majoră nu s-a întrevăzut după unii ca Nistorescu, SRS, CTP, Băcanu sau Cristoiu. Noi, eu și Laurențiu Ciocăzanu, și alții ca noi, am pornit după ei. Am fi prima generație de jurnaliști din postcomunism. Și ce am „produs” până acum? Bine, se poate spune că jurnalismul s-a schimbat, s-a profesionalizat, nu a mai fost loc de vedete și de „lideri de opinie” afirmați dintre ziariști.

Dar nu a fost doar atât, breasla a suferit simultan și lovituri din interior, a preferat deseori o trecere în extrema cealaltă, a blatului cu politicienii. Presa ca măciucă politică. Și au mai fost și „transferurile”. Să îi mai enumăr pe jurnaliștii care în loc să rămână să consolideze profesia, au trecut în barca politică, sub pretextul subțire al umărului pus la „îndreptarea lucrurilor în societate”? Eu sunt de părere că rolurile sunt complet disjuncte, și doar îndeplinite onest, de o parte și de alta, fac societății un bine.

De aceea am spus că „Lumea Liberă” e o posibilitate de care am putea profita, noi, ca jurnaliști, și dumneavoastră, publicul, ca parteneri de idei și de dezbatere.

 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități, cu o experiență de presă de peste 25
de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și
redactor-șef la adevărul.ro. Colaborează la săptămânalul cultural Dilema Veche și la revista
Historia.

Leave a reply