duminică, septembrie 26

Ion Caramitru, condus pe ultimul drum de cei care l-au iubit

0
1302

Ion Caramitru a fost înmormântat la cimitirul Bellu. Cei care l-au condus pe ultimul drum știu că se încheie o epocă. Există și cei care nu știu. Printre ei, conducătorii României.

În Franța, legendarul Jean Paul Belmondo a fost condus spre veșnicie de însuși președintele Emmanuel Macron. Acesta i-a atins sicriul, spunând: “Îl iubim, pentru că este ca noi.” În România, înmormântarea actorului Ion Caramitru a fost ignorată de politicieni, care nu au fost prezenți.


Președintele Franței, Emmanuel Macron, se reculege la sicriul actorului Jean Paul Belmondo, la înmormântarea acestuia. Sursa foto: Google

Ion Caramitru era ca mulți dintre noi. Ne întâlneam, în spirit. Inteligent, cult, regal, anticomunist, patriot, liber. Actor genial. Așa era, pe scenă, în interviuri și emisiuni. O părticică din România pe care ne-o dorim și pe care oameni ca el ne-o pot da.

Actorul Ion Caramitru. Sursa foto: Google

Președintele Klaus Johannis, miniștri, parlamentari, politicieni au absentat la aplauzele de la Bellu. Ion Caramitru nu era ca ei, de aceea l-au ocolit. Acum, mai mult ca niciodată. S-au temut că vom vedea lumile ce-i separă. Pe sfinți de brute, pe geniali de impostori, pe vii de morți.

Suntem o țară, un neam, o cultură în măsura în care ne prețuim valorile. Franța ne-o dovedește, cu președintele ei. La căpătâiul lui Jean Paul Belmondo a fost fiecare francez, prin gestul reculegerii prezidențiale.

Trupul lui Ion Caramitru, purtat de către ostașii Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”. Sursa foto: Google

La catafalcul lui Ion Caramitru au ajuns doar cei care l-au iubit, căci era ca ei. Ceilalți rămân așa cum sunt, neiubiți și neiubind, vremelnic rostogolind funcții și vanități, spre grabnica ieșire din scenă, pe care niciun public nu și-o va aminti vreodată.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Leave a reply