Iohannis: „Toată lumea trebuie să se implice pentru aderarea la Schengen”

0
243

Șeful statului a subliniat că în ceea ce privește aderarea la Schengen toată lumea trebuie să fie implicată, începând de la președinte, premier, ministru de Interne și ministru de Externe. Totodată, președintele a afirmat că ar fi nerealistă fixarea unui termen pentru aderarea la zona Euro. 

„E bine să se știe că numai noi politicenii ne dorim ca România să intre în Schengen. Este bine să avem sprijinul societății civile, a oamenilor simpli, și să știm că și ei își doresc acest lucru”, a spus șeful statului privind aderarea la spațiul Schengen, informează adevarul.

Președintele a arătat totodată că Legislativul European a avut rezoluții în ceea ce privește aderarea Româniai și Bulgariei. „Procesul se desfășoara acolo unde s-a desfășurat din capul locului. Parlamentul European a dat de mult rezoluții că România și Bulgaria trebuie să facă parte din Schengen, dar se votează în formatul JAI”, a mai explicat șeful statului.

„Toată lumea trebuie să se implice și politic, începând de la președinte, premier, ministru de Interne, ministru de Externe”, a mai subliniat președintele, adăugând că „este complicat fiindcă Austria din motive interne se opune extinderii Schengen.

Șeful statului a mai susținut că nu crede că „este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona Euro”.

„În condiţiile în care avem crize suprapuse şi criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, avem o inflaţie mare, e destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că, în acest moment, că este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona Euro”, a spus șeful statului.

Potrivit președintelui, în prezent, România nu îndeplinește criteriile. „Există multe criterii, există o perioadă de pre-aderare. Eu cred că în acest moment România nu îndeplineşte aceste criterii şi atunci când le vom îndeplini, ne putem face un plan pentru intrarea în zona Euro, dar acum mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a explicat Klaus Iohannis, întrebat dacă poate fi rezonabilă aderarea României la zona Euro în 2026 şi nu 2029, cum se preconiza inițial.

Leave a reply