sâmbătă, ianuarie 28

Iohannis: „Țara noastră este fermă privind tragerea la răspundere și izolarea Rusiei”

0
34

Președintele a evidențiat în cadrul întâlnirii cu diplomații acreditați în România, poziția fermă a țării pentru izolarea Rusiei în contextul războiului din Ucraina. Klaus Iohannis a subliniat totodată susținerea R. Moldova și a Ucrainei. 

„Acțiunile și inițiativele diplomatice ale României au fost ferme pentru tragerea la răspundere și izolarea Rusiei. Astfel, am susținut activ sancțiunile adoptate în plan european și folosirea instrumentelor dreptului internațional”, a spus președintele arătând că la nivelul Uniunii Europene, statul român s-a implicat ferm în gestionarea crizelor generate de războiul declanșat de invazia rusă în Ucraina.

Președintele a subliniat că „Rusia a utilizat energia ca armă de șantaj”, însă, „împreună cu partenerii noștri am găsit însă soluții pentru reducerea semnificativă a dependenței energetice de Rusia, pentru asigurarea securității aprovizionării și a unor prețuri accesibile pentru populație”.

Amintind de acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, președintele a arătat demersurile făcute de România privind susținerea celor două state cât și susținerea refugiaților ucraineni și transpportul cerealelor din statul vecin, informează adevarul.

„Și în 2022 România a fost alături de cetățenii Republicii Moldova. Am susținut Republica Moldova prin acțiuni concrete în plan bilateral, prin asistența pe multiple planuri – amintesc aici că asigurăm peste 80% din necesarul de energie electrică –, prin crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, alături de Germania și Franța, precum și în plan european”, a mai spsus președintele, arătând că „acordarea statutului de candidat a fost un succes la care am contribuit substanțial și decisiv”.

Împreună, cetățeni și autorități, am oferit sprijin de urgență refugiaților din Ucraina și populației ucrainene, inclusiv prin hub-ul umanitar organizat cu succes la Suceava. Peste 3,3 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele noastre până în prezent. Am asigurat rapid un pachet cuprinzător de măsuri pentru primirea și protecția acestora. Societatea românească a impresionat o lume întreagă prin solidaritatea și empatia dovedite”, a mai subliniat președintele.

Răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional și cuprinzător. Vom continua să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv aspirațiile lor europene și euroatlantice, după caz. Repet aici ceea ce am transmis la Kiev și la Chișinău – România va oferi tot sprijinul, pentru cât timp va fi necesar”, a mai spus președintele.

Leave a reply