Iohannis spune de ce l-a invitat pe Rafila la Cotroceni și ce rol are PSD în explozia pandemiei

0
953

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că prima tranșă de vaccin anticoronavirus va ajunge în România, în cel mai optimist scenariu, în primul trimestru al anului viitor.

”Ne punem toți mari speranțe în dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient. România e parte a acordurilor Comisiei Europene pentru furnizarea vaccinului, cu o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial, vaccinul va ajunge în statele UE în mod etapizat. Pentru România ne așteptăm să ajungă prima tranșă în primul trimestru al anului viitor, în cel mai favorabil scenariu. Toate statele UE vor primi în același timp aceste tranșe când vaccinul va fi disponibil. Toate statele UE vor primi concomitent cota corespunzătoare din prima tranșă. Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile folosite respectă toate reglementările internaționale. Am convocat azi o întâlnire cu ministrul Sănătății și experți din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirii României. Pentru a informa corect populația și a combate dezinformarea, e necesar un efort de comunicare transparent și eficient, și mă bazez și pe sprijinul mass media. Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar e absolut recomandat. UE va cumpăra acele vaccinuri sigure, care îndeplinesc toate normele”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a spus că nu ia în calcul amânarea alegerilor.


”Chiar azi au loc alegeri în SUA, o țară mult mai greu lovită de pandemie decât România. Nu trebuie să ne legăm de un anumit număr, ci să privim situația ca un întreg”, a spus Iohannis.

La insistențele jurnaliștilor, președintele a explicat de ce avem azi probleme în sistemul sanitar:

”Explicațiile se găsesc fără a fi mare specialist în trecutul nostru mai recent, din ultimii 30 de ani. Nu vreau să fac din asta o polemică politică. Din ultimii 30 de ani, 20 și ceva de ani a fost condusă de PSD, care a avut o politică sanitară foarte proastă. Sănătatea noastră publică nu e în parametri foarte buni. E trist, dar adevărat. De aceea am spus de la început că trebuie pus accentul pe prevenție și educație. Deocamdată nu am ajuns unde ne dorim. De aceea e nevoie de o reformă profundă, e nevoie de alt tip de guvernare decât în ultimii 30 de ani. PNL e singurul partid care poate veni cu altă politică, care poate face o reformă profundă, cu o largă majoritate în parlament după alegeri. Da, vom reuși și vom avea date mai bune la sănătate publică. Din 27 de state care apar în ultima evidență a cazurilor de Covid, la incidența cazurilor pe ultimele două săptămâni, România e cred pe locul 19, deci nu stăm chiar rău în comparație cu alte state europene, dar la mortalitate suntem în prima parte a clasamentului și asta mă întristează. E importantă și partea preventivă, ca să nu ajungem la spital, or pentru asta e nevoie de programe naționale”.

Iohannis a explicat de ce l-a invitat pe medicul Rafila la Cotroceni.

”Pandemia nu are culoare politică. Dl Rafila e omul nostru la OMS și de aceea de invitat. Colaborarea dintre PNL și PSD e destul de greu de imaginat, PSD șade pe o majoritate parlamentară care tot timpul a încercat să tragă frâna și să arate că au soluții. Dar nu au. În ultimii 30 de ani au creat un sistem sanitar care nu funcționează”, a spus președintele, întrebat fiind de ce l-a invitat la consultările de la Cotroceni pe Alexandru Rafila, proaspăt candidat PSD la Camera Deputaților.

VEZI ŞI:

COVID nu există sau e rodul 5G? De ce pandemia a născut teoriile conspirației și rolul imens al presei în anihilarea lor

Cuc nu tace și minte iar. În 2019, l-a înșelat pe șeful Ford România cu drumul Pitești-Craiova

Eugen Tomac: “Minţile teroriste trebuie oprite”

Leave a reply