vineri, februarie 3

Iohannis: „Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională”

0
171

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că alimentele, alături de energie, sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală şi a punctat că securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională.

„Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru”, a afirmat şeful statului la Summitul Global Food Security, găzduit de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

El a precizat că România, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei, informează agerpres.

Pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut frontiera şi acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene. De la începutul invaziei, portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate.

Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii. În termeni ai acţiunii multilaterale, am facilitat rapid prezenţa Programului Alimentar al Naţiunilor Unite în România şi am oferit o contribuţie voluntară la Fondul Naţiunilor Unite de reacţie rapidă în cazuri de urgenţă, răspunzând apelului secretarului general Guterres, pentru a combate foametea”, a menţionat Iohannis.

Potrivit şefului statului, la crizele suprapuse cu care lumea se confruntă se vor găsi soluţii reale numai prin unitate şi susţinerea unor iniţiative precum Summitul privind securitatea alimentară.

Reafirm angajamentul deplin al României pentru a-şi îndeplini aceste responsabilităţi„, a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California), joi şi vineri.

Leave a reply