sâmbătă, iunie 15

Iohannis: „România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor, devenind a doua lor casă”

0
258

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Prezidențial La Moneda din Santiago de Chile, declarații de presă comune cu Președintele Republicii Chile, Gabriel Boric.

„Războiul, are consecințe serioase asupra securității României și în plan european, dar are efecte și la nivel global, inclusiv până în Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în foruri multilaterale pentru condamnarea războiului și pentru promovarea ordinii internaționale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă și pentru a-și redobândi suveranitatea și libertatea” , a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit rfi, un alt subiect discutat a vizat relația dintre Chile și Uniunea Europeană.

Chile poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Uniunea Europeană. Summitul dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric.”

Președintele României a anunțat decizia de a înființa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române.

Klaus Iohannis a declarat că Republica Chile, este unul dintre prietenii tradiționali ai României în regiunea Americii Latine și un partener economic cu un potențial important.

El a menționat și că în anul 2025 se împlinesc 100 de ani de relații diplomatice bilaterale.

„Există perspective promițătoare de extindere a relațiilor noastre bilaterale pe multiple planuri și am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât și pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale și a investițiilor, la energie verde, mediu și schimbări climatice, la protecție civilă, educație, cultură, cercetare, inovare, dar și digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile și din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât și pe piețe terțe. Am încurajat, totodată, și dezvoltarea de parteneriate între autoritățile locale din cele două țări.

De asemenea, cu prilejul acestei vizite, a fost semnat un memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență și, din discuțiile pe care le-am avut, înțeleg că există dorința reciprocă de a învăța unii de la alții, fiecare se pricepe la anumite domenii foarte bine.”

Președintele României a mai punctat în discuții și o serie de dosare regionale prioritare.

În încheiere, Klaus Iohannis a transmis: „Îi mulțumesc Președintelui Boric pentru discuțiile foarte bune și i-am adresat invitația de a face o vizită în România. Sunt convins că, în viitor, relațiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele și cetățenii noștri.”

Leave a reply