sâmbătă, iunie 15

Iohannis – ONU: „România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”

0
534

În cadrul discursului de la summit-ul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – Dialogul Liderilor, cuprins în agenda Adunării Generale a ONU, președintele României Klaus Ioahannis a subliniat că țara noastră a făcut progrese semnificative în privinșa protecției mediului și limitării schimbărilor climatice.

„Anii rămași trebuie folosiți pentru acțiuni generatoare de rezultate care nu sunt posibile fără unitate, solidaritate și implicare puternică în cadru multilateral. Trebuie să consolidăm în continuare Sistemul de Dezvoltare al ONU, să monitorizăm mai bine implementarea ODD-urilor și să fundamentăm politicile de dezvoltare pe știință și date de calitate”, a trasnmis Iohannis.

El a adăugat că summitul din acest an marchează jumătatea de parcurs al implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, informează rfi.

Suntem aici pentru a discuta despre realizări și, cel mai important, despre provocările cu care ne confruntăm. Summitul din acest an marchează jumătatea de parcurs al implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă. Mă bucur să subliniez că România și-a atins deja 62% din țintele naționale pentru 2030, conform Raportului Național Voluntar privind ODD-urile din 2023.

De asemenea, aș dori să subliniez că România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește ODD-urile asociate protecției mediului și limitării schimbărilor climatice.

Printre realizările noastre de la ultimul Summit privind ODD-urile din 2019, la care am participat și eu, se numără: dezvoltarea suplimentară a structurilor instituționale pentru implementarea ODD-urilor; formarea experților în dezvoltare durabilă; și stabilirea setului național de indicatori de dezvoltare durabilă.

Aceste realizări au fost facilitate de parteneriate regionale solide și prin implicarea instituțiilor multilaterale.

România a adoptat, de asemenea, strategii și angajamente ambițioase legate de atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, economia circulară și educația pentru climă și mediu, pentru a numi doar câteva domenii naționale prioritare.

Dragi colegi, au mai rămas doar șapte ani până în 2030! Mai avem puțin timp și trebuie să ne intensificăm cooperarea. Anii rămași trebuie folosiți pentru acțiuni generatoare de rezultate care nu sunt posibile fără unitate, solidaritate și implicare puternică în cadru multilateral.

Trebuie să consolidăm în continuare Sistemul de Dezvoltare al ONU, să monitorizăm mai bine implementarea ODD-urilor și să fundamentăm politicile de dezvoltare pe știință și date de calitate.

Să lucrăm împreună, să ne sprijinim reciproc, să facem schimb de bune practici și să utilizăm resurse în comun – toate acestea sunt aspecte esențiale pentru implementarea Agendei 2030. Vă rugăm să considerați România partenerul dumneavoastră în construirea unei societăți și a unei economii durabile, esențiale pentru bunăstarea cetățenilor noștri! Vă mulțumesc tuturor!”

Leave a reply