sâmbătă, noiembrie 9

„Iohannis, neghiobule!” CTP, Băsescu, UE, SUA, Bill Gates şi lunga listă de „clienţi” ai unei pagini de Facebook imposibile. De ce permite România aşa ceva?

0
1936

Pandemia provocată de coronavirus scoate la suprafaţă un virus tot mai periculos: valul de ur[ socială, intoleranţ[, mesajele folosind falsuri ce incită la violenţă şi haos, dezbină populaţia, distrug respectul în spaţiul public şi încurajează naţionalismul care în trecut a aruncat lumea în războaie mondiale şi crize distrugătoare.

Constituţia României şi legislaţia penală interzic propaganda bolşevică, încălcarea drepturilor civice, sabotajul democraţiei, dar reţelele de socializare abundă de o violenţă de nedescris, fie în postările celor în cauză, fie în comentariile scrise de alţi utilizatori în completarea respectivelor „bombe” sociale marca fake news.

Am descoperit întâmplător un cont de Facebook purtând numele „Florescu Marilena„, în care respectiva utilizatoare distribuie în avalanşă multe mesaje care încalcă atât legislaţia penală şi regulile de bună convieţuire, cât şi cutumele reţelei de socializare în cauză, care interzic incitările la ură, falsurile, atacurile grosolane la adresa unor persoane publice, manipulările şi propaganda de orice fel ( de exemplu, declaraţia că susţine PCR, partid care a fost scos în afara legii, în decembrie 1989).

Redăm în continuare doar câteva dintre postările respective, care în mod normal, într-o societate bazată pe lege şi respect, nu ar trebui să existe. Este de neînţeles cum astfel de mesaje circulă liber pe internet, cum astfel de pagini de Facebook pot funcţiona fără probleme!

 

Atac absolut incalificabil la adresa preşedintelui României. Aceasta nu este deloc „libertatea de exprimare”! Folosirea cuvântului în spaţiul public nu permite nicăieri în lumea civilizată apariţia unor astfel de mesaje fără ca autorul lor să suporte consecinţe penale sau civile.

Atac susţinut cu informaţii tendenţioase la adresa celui mai bine plasat român în ierarhia politică internaţională – Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul UE.

Atac la adresa Uniunii Europene folosind informaţii false şi periculoase („se doreşte împuţinarea forţată a populaţiei lumii”).

Atac la grupurile civice tip „#Rezist”, care au susţinut în stradă, în timpul guvernării PSD-ALDE, democraţia şi statul de drept, apartenenţa României la structurile euroatlantice.

Propagandă deschisă în favoarea Rusiei – ţară identificată de Uniunea Europeană pe lista celor care afectează stabilitatea pe continent via intoxicări tip fake news pe tema coronavirus (detalii, la finalul articolului).

Atac dirijat politic la adresa unor drepturi fundamentale în UE: la liberă circulaţiei şi la muncă. În plus, o jignire imensă adusă unei pături sociale importante ajunse în stare de sărăcie din cauza acelor guvernări nemenţionate însă de autoare în postarea de mai jos.

Propagandă pro-Rusia, folosind informaţii false: nu există un „medicament” anticoronavirus aprobat de autorităţile sanitare din România care să fi fost verificat şi omologat oficial. Menţionarea lui Gigi Becali în acest context este pură promovare de imagine pe seama pandemiei.

„Şefii României, recrutaţi de chinezi”. Un nou fals grosolan, „vândut” public drept certitudine, evident fără nicio probă.

Atac la adresa UE, folosind de asemenea informaţii mincinoase; Europa chiar este donator net pentru România. De cînd am aderat la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007), România a contribuit cu aproximativ 13 miliarde de euro la bugetul comunitar şi a primit în jur de 55 de miliarde de euro (date corespunzătoare lui 2019).

Coronavirus – teoria conspiraţiei

O nouă invenţie tip teoria conspiraţiei: „Noua ordine mondială”

Propagandă comunistă direct, pedepsită de Codul Penal

Atac cu limbaj de cartier pe axa Merkel-Băsescu-Iohannis

Tehnologia 5G: încă o teoria conspiraţiei, dovedită mincinoasă de către specialişti avizaţi.

Fake news despre Marea Britanie. Nu citează nicio sursă oficială, nu susţine cu niciun argument afirmaţia de mai jos.

Fake news despre Klaus Iohannis şi economia României. „Vinovat” pentru starea economiei nu poate fi preşedintele, indiferent cum se numeşte el. Vinovat este Guvernul, mai ales când adoptă măsuri de sabotaj economic, aşa cum a făcut în perioada 2017-2019. Este perioada când alianţa PSD-ALDE a împrumutat masiv ţara pentru a „finanţa” ruptura de UE, via atacul la democraţie, mărind deficitul şi îngropând efectiv finanţele publice. Actualul Guvern PNL are doar 5 luni în funcţie şi n-ar putea repara răul anterior nici în 5 ani. 

Fake news agramat şi jignitor la adresa jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Reputatul jurnalist nu a fost niciodată unul dintre „liderii rezistilor”.

Atac la Bill Gates, unul dintre cei mai mari filantropi ai lumii, care donează anual doar la OMS sume de aproximativ 240 de milioane de dolari pentru ajutorul celor afectaţi de boli şi sărăcie.

Mesaj de susţinere a „patriotului” Liviu Dragnea, care a încercat, alături de Călin Popescu Tăriceanu, scoaterea României de facto din UE, prin atacul la justiţie şi la statul de drept, pornit cu scopul protejării mafiei politice transpartinice.

Au pătruns şi în spaţiul dedicat lui Kovesi!

Invazia postacilor continuă pe Facebook în România, după modelul folosit în SUA (caz investigat federal pentru acuzaţiile de ingerinţă în alegerile câştigate de Donald Trump, când reţelele de socializare americane au fost bombardate din Rusia cu mesaje anti-Hillary Clinton, rivala actualului preşedinte în campanie).

Culmea, postacii invadează şi spaţii altădată considerate „sacre” pentru publicul pro-occidental.

Este cazul unui grup de Facebook dedicat Laurei Codruţa Kovesi. fosta şefă a DNA, unde o utilizatoare a descoperit invazia postacilor „PSD-işti” (vezi captură, alăturat).

Iată ce a scris Aurora Danciu:

„În atenția administratorului grupului.
În acest grup au invadat Psd-iștii care manipulează și distribuie știri false. Postarea respectivă este un montaj de știri din 2017 care induce în eroare și creează panică.”

Europa, avertisment crucial anti-fake news

Parlamentul European (PE) a făcut recent apel la cetăţeni să acorde o atenţie deosebită dezinformării online, reamintind că verificarea informaţiilor este crucială pentru limitarea pandemiei de COVID-19.

„Răspândirea coronavirusului a dus la propagarea ştirilor false şi a dezinformării, ceea ce împiedică eforturile de limitare a pandemiei”, atrage atenţia Parlamentul European într-un comunicat, cu ocazia Zilei internaţionale de verificare a informaţiilor (Fact-checking Day), marcată la 2 aprilie.

„În timp ce mulţi duc o luptă asiduă pentru a salva vieţi, organizaţiile din domeniul sănătăţii şi cei care verifică veridicitatea informaţiilor au dezvăluit o altă latură întunecată a pandemiei: organizaţii şi persoane care exploatează criza în scopuri de manipulare politică sau comercială”, se evidenţiază în comunicat.

Legislativul comunitare reaminteşte că „instituţiile UE au avertizat în mod repetat în ceea ce priveşte riscurile legate de tentativele de dezinformare şi de escrocheriile online”, se mai menţionează în comunicatul postate pe site-ul PE, unde se face trimitere spre respectiva pagină specială – https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_ro.

„Potrivit unui raport al grupului de lucru anti-dezinformare EUvsDisinfo, unele declaraţii false provin de la actori din apropierea dreptei „alternative” din SUA, ai Chinei şi ai Rusiei. În aceste cazuri, scopul este politic, de a submina Uniunea Europeană sau de a provoca schimbări politice”, subliniază PE.

Vicepreşedinta PE Katarina Barley (grupul S&D, Germania) solicită tuturor cetăţenilor comunitari să acorde o atenţie deosebită dezinformării online.

Katarina Barley a precizat de asemenea că Parlamentul European „lansează o campanie pentru a promova răspunsul UE în faţa crizei şi pentru a le arăta cetăţenilor noştri că acest continent este ocupat de europeni care luptă umăr la umăr împotriva COVID-19.”

La rândul său, vicepreşedintele PE Othmar Karas (grupul PPE, Austria) a insistat că „afirmaţiile false sunt uşor de verificat”.

„Dovada solidarităţii UE este uşor de găsit. UE are competenţe oficiale foarte limitate în materie de sănătate, dar statele membre şi UE în ansamblul său caută modalităţi de a sprijini victimele crizei. În acest moment, de exemplu, asistenţi medicali şi medici germani se ocupă de pacienţi aduşi din Italia sau Franţa. Cehia a trimis 10.000 de costume de protecţie Italiei şi Spaniei. Austria şi Franţa au trimis Italiei milioane de măşti”, a precizat el, citat de Agerpres.

Othmar Karas a mai spus că „într-o astfel de criză verificarea informaţiilor nu înseamnă a ne lăuda atunci când îi corectăm pe cei care greşesc, ci este datoria noastră civică să protejăm cetăţenii europeni şi societatea democratică pe care am creat-o”.

Google trece şi ea la acţiune

Compania Google a anunţat alocarea a 6,5 milioane de dolari unor organizaţii de verificare a informaţiilor (fact-checking) în lume, în contextul în care zvonurile false şi sfaturile periculoase privind COVID-19 continuă să se răspândească pe internet, potrivit AFP.

În ultimele săptămâni, marile platforme digitale şi-au înmulţit anunţurile pentru a-şi demonstra angajamentul în favoarea informaţiilor fiabile şi sprijinul faţă de populaţia izolată în casă.

Aproape jumătate din populaţia întregii planete este solicitată să rămână în casă pentru oprirea răspândirii pandemiei.

Jurnaliştii, analiştii şi voluntarii care se ocupă de verificarea faptelor „asistă la o explozie a cererii pentru munca lor”, a spus Alexios Mantzarlis, de la Google News Lab, într-o informare.

„Am vorbit cu o persoană din Spania care se ocupă de ‘fact-checking’ şi care mi-a spus că solicitările s-au înmulţit de şapte ori”, a adăugat el.

„Oamenii au nevoie să ia decizii: ‘Pot să mă duc într-un anume loc? Trebuie să îmi ţin copilul acasă?’. Ne bazăm pe informaţii, dar şi pe rude sau pe prieteni apropiaţi (…) Multitudinea de surse ne face mai vulnerabili”, a mai spus el.

În afară de alocarea de fonduri, Google a prevăzut de asemenea facilitarea accesului la experţi şi la baze de date pentru ONG-uri şi jurnalişti.

În urmă cu două săptămâni, Facebook a anunţat la rândul său un parteneriat cu reţeaua internaţională de verificare a informaţiilor (IFCN) a Institutului Poynter.

Această colaborare dispune de un buget de un milion de dolari pentru a subvenţiona proiecte de fact-checking special în legătură cu noul coronavirus în întreaga lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply