vineri, octombrie 7

Iohannis întoarce la Parlament legea avertizorului de integritate

0
77

Peședintele Klaus Iohannis a decis, joi, să întoarcă la Parlament legea care transpune o directivă privind avertizorul de integritate, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Legea avertizorului de integritate a ajuns la promulgare, după ce a fost declarată constituțională, pe data de 13 iulie, sesizarea USR fiind respinsă. Decizia CCR a fost luată în unanimitate.

Președintele Iohannis arată în cerea sa către Parlament că ”având în vedere că protecția avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupției, considerăm că o transpunere necorespunzătoare a directivei în cauză implică riscul declanșării unei proceduri de infringement, cât și cel al activării mecanismului de condiționalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept”.

Președintele arată în cerere că legea face să dispară practic protecția acordată avertizorilor de integritate anonimi, deși aceștia sunt protejați în directiva UE care stă la baza legii adoptate de Parlament.

Mai multe ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, după ce Parlamentul a transpus o directivă privind avertizorul de integritate într-o formă despre care au spus că descurajează avertizorii de integritate să semnaleze fapte de corupție sau încălcări ale legii.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat într-un comunicat dat publicității joi, 30 iunie, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.

Parlamentul a votat, miercuri, 29 iunie, chiar în timpul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București un proiect de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate, criticat puternic de ONG-uri pe motiv ca descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii.

Leave a reply