duminică, decembrie 5

Iohannis ia taurul Sănătății de coarne: ”Refacem sistemul sanitar din temelii! Facem ce nu s-a realizat în România după 1989”

0
409

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul întâlnirii cu specialiştii din Sănătate, că a identificat mai multe soluţii concrete privind modernizarea sistemelor de electricitate şi de gaze din spitale şi a promis că, după parlamentare, va porni alături de guvern reconstruirea „din temelii” a sistemului medical.

  • Am avut astăzi o discuţie foarte tehnică şi aplicată pe un domeniu de mare importanţă, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale şi a reţelelor de electricitate din spitalele publice. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Guvernului, dar şi experţi, medici şi ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluţii de rezolvare a problemelor existente. În cadrul acestei întâlniri, specialiştii au prezentat o evaluare naţională a infrastructurii reţelelor de gaze în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă din spitalele publice, secţii care, aşa cum ştim, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze.
  • Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncţionalităţilor şi defecţiunilor care pot apărea pe perioada de funcţionare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din ţară care au secţii sau compartimente de Terapie Intensivă. Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situaţiei la zi, am solicitat Ministerului Sănătăţii şi experţilor o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.
  • Este evident că, în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul şi mentenanţa aparaturii sunt masiv subdimensionate şi adeseori insuficiente. Discuţia de astăzi a fost extrem de utilă şi au fost identificate deja câteva soluţii concrete, care vor fi preluate de autorităţi şi puse în aplicare. În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice.
  • Aici am găsit împreună soluţia pregătirii unui program de finanţare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă şi la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare care să permită o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti. Un rol important îl are resursa umană şi când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificaţi şi implicaţi mai mult în partea de funcţionare spitalicească.
  • Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătăţii. Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidenţă toate deficienţele structurale neglijate ani şi ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi şi reglementări clare.
  • Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă şi deplin angajată în slujba binelui românilor.

Leave a reply