duminică, decembrie 8

Iohannis, față cu ziariștii care întreabă ca să fie rău, nu ca să fie bine. ”E o catastrofă, nu căutăm acum vinovați”

2
1573

Președintele Klaus Iohannis a cerut public ”capul” prefectului Capitalei pentru felul în care a gestionat pandemia. Iohannis a spus însă că nu e corect să dai vina exclusiv pe autorități, atâta vreme cât pandemia afectează puternic întreaga lume.

Pe de altă parte, mai ales în ultima vreme, Klaus Iohannis se vede nevoit să facă față tot mai multor întrebări care nu urmăresc altceva decât să pună și mai mult gaz pe focul statului, într-un moment de tragedie internațională în care a căuta nod în papură înseamnă mai rău pentru toată lumea, inclusiv pentru presă.

Corespondenții la Palatul Cotroceni din partea presei aliate cu PSD nu renunță însă la întrebări ostentative, ba chiar tendențioase și provocatoare.

Cel mai des ajung în prim-plan întrebări despre ”vinovați”, în condițiile în care nicăieri în lumea occidentală statele și presa nu caută vinovați, înțelegând gravitatea momentului.

Iohannis nu s-a enervat însă, deși probabil că dacă era Traian Băsescu în locul său le-ar fi dat peste nas provocatorilor cu legitimație de presă. Președintele a cerut responsabilitate și i-a rugat pe jurnaliști să înțeleagă gravitatea momentului, deși foarte probabil că toți cei veniți cu agenda haosului la Cotroceni vor face la fel și data viitoare.

Principalele declarațiile ale președintelui Klaus Iohannis

Din nefericire, așa ca peste tot în Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de infectări cu noul coronavirus.

Vorbim de o catastrofă. Problema este imensă, nu e vorba de un detaliu. Suntem în plină tragedie, nu ne ajută cu nimic să găsim acum vinovați, trebuie să găsim soluții.

Guvernul lucrează la aceste chestiuni și zilnic mai apare câte un progres. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut pandemia, rezervele României erau zero, așa le-a lăsat guvernul PSD. În educație s-a început destul de devreme procedura de achiziție.

Capitala a depășit indicele alarmant de trei la mie, intrând în scenariul roșu.

Odată depășit pragul e evidentă necesitatea unor măsuri restrictive.

Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea locală de a le implementa.

E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.

Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.

Cetățenii trebuie să fie partenerii autorităților.

Sunt necesare informarea din timp și predictibilitate atunci când e afectată viața cetățenilor.

Trebuie să acționăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical.

În primăvara acestui an, prin eforturi mari și sacrificii am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună.

La fel și cu școlile, trebuie să găsim soluții să facem cursuri online, nu e vorba de vinovați.

VEZI ŞI:

Lovitura lui Nicușor Dan: românul care a revoluționat traficul în New York va lucra gratis pentru ”noul București”!

”Ori tăierea pensiilor, ori prelungirea vârstei de pensionare!”. Un expert internațional spune adevărul despre sistemele de pensii

Un respectabil profesor universitar în SUA și la Cluj îi desființează pe Rafila și Cercel: ”Mânjesc lumea științifică”

2 comments

Leave a reply