duminică, septembrie 24

Iohannis: „Expertiza internaţională contribuie la creşterea eficienţei autorităţilor publice, însă nu trebuie să se substituie eforturilor naţionale”

0
234

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în deschiderea evenimentului de aniversare a 30 de ani de parteneriat între Grupul Băncii Mondiale şi România.

„Contextul actual, cu provocările de securitate şi incertitudinile specifice, complică ecuaţia deciziei de politică publică şi impune nevoia unor instituţii puternice, capabile să susţină reforme reale, care să conducă la dezvoltare economică şi echitate socială. Ca ţară, am fost constant sprijiniţi de partenerii noştri internaţionali, dintre care Banca Mondială se distinge în mod semnificativ, prin finanţare şi asistenţă specializată. Însă guvernanţa şi constrângerile instituţionale rămân în continuare provocări importante pentru dezvoltarea ţării noastre.

Expertiza internaţională contribuie cert la creşterea eficienţei autorităţilor publice, însă nu are cum şi nici nu trebuie să se substituie eforturilor naţionale. Noi înşine avem responsabilitatea să valorificăm toate aceste oportunităţi de colaborare„, afirmă şeful statului în mesaj, care a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

El arată că se marchează trei decenii de prezenţă a Băncii Mondiale (BM) în România şi că, încă de la începutul acestui parteneriat, BM a avut o poziţie privilegiată în legătură cu obiectivele de consolidare instituţională şi de convergenţă economică a ţării noastre cu economiile mai avansate, scrie agerpres.

Dezideratul a fost şi este acela de a dezvolta România şi de a creşte calitatea vieţii cetăţenilor„, spune şeful statului.

Iohannis indică faptul că în urmă cu 50 de ani a început colaborarea cu Banca Mondială, atunci când România a aderat şi la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Tranziţia la economia de piaţă, împreună cu accesul la resurse şi noi oportunităţi au condus la dezvoltarea unui sector privat competitiv şi la creşterea productivităţii în economie. Etapele succesive de reformă şi schimbare instituţională au generat şi restructurarea sectorului public, precum şi îmbunătăţirea serviciilor sociale şi a politicilor dedicate grupurilor sociale vulnerabile”, mai afirmă el.

Preşedintele Iohannis precizează că, în prezent, obiective precum asigurarea de oportunităţi şi şanse egale sau creşterea competitivităţii în sectorul privat necesită soluţii adecvate gestionării efectelor pandemiei şi ale crizei umanitare generate de războiul din Ucraina. El arată că în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Banca Mondială este deja partenerul României în privinţa unor obiective precum creşterea calităţii guvernanţei publice, eficienţa politicilor fiscale, protecţia socială şi reforma sistemelor publice – pensii, educaţie, sănătate, justiţie.

Şeful statului subliniază că în ultimele trei decenii România s-a schimbat semnificativ, din toate punctele de vedere. De asemenea, el spune că România este o ţară membră credibilă în Uniunea Europeană şi NATO.

Beneficiem de o democraţie consolidată şi de o economie de piaţă funcţională, iar în perioadele de criză am demonstrat o rezilienţă semnificativă. Comunitatea noastră de afaceri este dinamică şi inovatoare. Societatea civilă este activă şi implicată, iar administraţia este mult mai deschisă la schimbare şi reforme structurale decât cu ani în urmă. Şi totuşi, avem încă multe lucruri de remediat”, evidenţiază preşedintele Iohannis.

El mai arată că, în ciuda creşterii economice şi a perspectivelor favorabile, România se confruntă cu o serie de probleme structurale acumulate de-a lungul anilor şi cu adâncirea decalajelor de dezvoltare regională.

Preşedintele Iohannis menţionează că pe fondul actual al inflaţiei accelerate, al crizei în domeniul energiei şi al războiului din Ucraina, vulnerabilităţile economice şi sociale s-au accentuat, ceea ce necesită politici publice eficiente.

Reforma marilor sisteme publice ar trebui să urmărească atât creşterea calităţii şi accesului la servicii esenţiale, cât şi revenirea la principiile sustenabilităţii şi predictibilităţii în planul finanţelor publice şi pentru mediul de afaceri. În această privinţă, fondurile europene trebuie să fie prioritatea cheie pentru toate autorităţile publice centrale şi locale. Este evident că putem consolida încrederea investitorilor doar prin îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului nostru de afaceri. Acesta înseamnă protejarea proprietăţii, reducerea birocraţiei şi o administraţie publică mai eficientă.

Este singura cale de a susţine investiţiile private şi de a stimula actorii economici eficienţi, care aşteaptă dintotdeauna o relaţie corectă între stat şi economie. O lume globală influenţată de avansul tehnologic creează permanent condiţii pentru dezvoltarea de noi industrii. Pregătirea pentru noi meserii şi creşterea apetitului pentru inovare sunt esenţiale pentru toţi cetăţenii, dar în special pentru tineri. România Educată este cea care asigură tuturor şanse continue de adaptare la orice provocări ale viitorului”, declară şeful statului.

Leave a reply