Iohannis: „Drepturile omului – construcţia unor societăţi caracterizate de libertate, democraţie, solidaritate”

0
215

Drepturile omului şi demnitatea umană reprezintă elemente cheie pentru construcţia unor societăţi caracterizate de libertate, democraţie, solidaritate, a afirmat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

„Drepturile omului şi demnitatea umană reprezintă elemente-cheie pentru un angajament real şi de substanţă al cetăţenilor la construcţia unor societăţi caracterizate de libertate, democraţie, solidaritate, capabile să reziste în faţa resuscitării naţionalismelor revizioniste”, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că „pentru România, persoanele aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă nu doar un bogat patrimoniu cultural şi uman, ci şi o reală valoare adăugată pentru întreaga societate”.

Istoria are în acelaşi timp o funcţie pedagogică şi una morală. Cunoaşterea istoriei, a tradiţiilor şi a culturii grupurilor etnice care trăiesc printre şi alături de noi este primul pas spre înţelegerea şi respectul pentru identitatea celorlalţi, iar prin acestea spre o convieţuire armonioasă. Poporul român are o tradiţie îndelungată de convieţuire în toleranţă şi armonie cu toate minorităţile naţionale, aspect pe care pot să-l certific personal, fiind membru al unei astfel de minorităţi”, a spus Iohannis.

El a accentuat că „România a dezvoltat în ultimii ani un sistem echilibrat de instrumente legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze intoleranţa”, informează agerpres.

Pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este de importanţă deosebită. Minorităţile au contribuit la diversitatea culturală şi la modernizarea României, şi astfel şi la integrarea în europeană şi euroatlantică. Germanii din România, precum saşii transilvăneni, şvabii bănăţeni şi sătmăreni, ţipţerii sau germanii bucovineni, reprezintă o punte importantă între ţările noastre”, a spus preşedintele.

Iohannis a adăugat că „în contextul internaţional actual, buna înţelegere interetnică, interculturalitatea şi solidaritatea sunt mai importante decât oricând”.

„Societatea românească este astăzi modernă şi democrată şi promovează valori universale precum nediscriminarea, toleranţa şi unitatea. Susţinerea şi empatia pe care o manifestat-o românii faţă de vecinii noştri greu încercaţi de război completează imaginea unei societăţi care şi-a asumat pe deplin valorile fundamentale ale proiectului european şi care promovează aceste valori şi în ţările din vecinătatea estică a Uniunii”, a menţionat şeful statului.

Totodată, preşedintele Românei a reamintit de războiul din Ucraina, subliniind că „Rusia a comis sistematic încălcări masive şi grave ale drepturilor omului şi crime de război, care trebuie să fie pedepsite”.

Leave a reply