miercuri, august 17

Iohannis despre discursul lui Viktor Orbán: „Este inadmisibil. UDMR trebuie să vină cu clarificări”

0
53

Peşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, întrebat despre discursul lui Viktor Orbán, că „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Președinte crede că UDMR ar trebui să vină cu explicații, fără a genera însă o criză guvernamentală.

Preşedintele a anunţat că se disociază de ideile enunţate de liderul de la Budapesta, informează romania.europalibera.

„În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă UDMR nu ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului Viktor Orbán de la Băile Tuşnad, Klaus Iohannis a spus că acest partid ar trebui să vină cu clarificări, dar că nu este nevoie de o criză guvernamentală.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau dacă nu au înţeles ce se vorbeşte, ei au aplaudat discursul şi personajul. Trebuie să existe oricare explicaţie”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că „este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena politică cu un discurs anti-european”.

Leave a reply