miercuri, ianuarie 26

Iohannis despre blocajul PNL-USRPLUS: ”Dacă se înțeleg și vin cu o propunere, o accept. Că e Orban, Cîțu, accept”

1
1527

Klaus Iohannis a făcut declarații despre blocajul din negocierile dintre PNL și USRPLUS. Prezent la o acțiune de mediu pentru plantat copaci în jurul Capitalei, președintele a apărut relaxat și foarte sigur pe el, totodată. El a lansat pratic un apel la calm și a spus că mingea e la partide ca să se înțeleagă pentru o formulă de guvernare. PSD este scos din cărți, iar președintele spune că va acționa responsabil.

  • ”Nu voi lăsa țara fără Guvern. Dar în această etapă partidele trebuie să negocieze. Ar fi ideal să nu dureze mai mult de câteva săptămâni.
  • ”Sunt din lumi diferite, programe diferite. Trebuie să avem răbdare să așteptăm că partidele să negocieze aceste lucruri. Într-o țară europeană s-a format Guvernul după 8 luni de negocieri.
  • Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să ajung la așa ceva.
  • Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru-dreapta și să vină cu o propunere. Dacă ele se înțeleg și vin cu un nume, accept. Că este Orban, că este Cîțu, accept.
  • Ludovic Orban a făcut un gest onorabil când a demisionat. Am apreciat așa ceva. El a decis și m-a anunțat înainte, iar eu am acceptat demisia de onoare.
  • Nu cred că vom avea un nou Guvern până de Crăciun.
  • ”Motivul principal e că unii au încercat să negocieze via media, ceea ce nu se face. Negocierea se face în echipe de negociere. Prin astfel de negocieri nu se face decât să scadă încrederea publicului. Ne place sau nu, politicienii conduc țara. Știu cine a făcut această comunicare prin media, dar nu comentez  (n.r.- aluzie la ieșirea lui Dan Barna, care a anunțat la TV că îl propune pe Drulă șef la Camera Deputaților înainte să aibă acordul PNL și UDMR). Știu cine a făcut-o, dar nu vreau să comentez”
  • ”Din informațiile mele, PSD nu negociază cu un alt partid. Da, PSD a obținut cele mai multe voturi, dar PSD-istii fac o interpretare, atentie, gresită. Constituția e clară: dacă un partid ia 50% din voturi plus unul atunci, da, partidul acela face Guvernul cum vrea. Dacă nu, și PSD nu a câștigat alegerile, atunci președintele face consultări cu partidele și el are libertatea să desemneze pe cine vrea.”
  • ”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar negocierile sunt negocieri. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pentru a nu face greșelile care s-au mai făcut la negocieri și apoi să se rupă coaliția”
  • ”Suspendarea mea e o poveste cam fumată. AUR este o formațiune despre care nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.

 

 

Știre în curs de actualizare


1 comment

Leave a reply