Iohannis, alături de liderii NATO la dineul de la Muzeul Prado

0
78

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri seara, la un dineu oferit de premierul Spaniei, Pedro Sanchez în onoarea şefilor de stat şi de guvern care participă la Summitul NATO de la Madrid.

Dineul a avut loc la celebrul muzeu Prado.

Miercuri, la summit-ul NATO, calificat drept „istoric”, a fost adoptat noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. În plus, documentul include și invitația oficială către Finlanda şi Suedia pentru ca cele două state să devină membre ale Alianței.

Elaborat și adoptat în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina și a unei lumi imprevizibile, Conceptul Strategic reafirmă faptul că scopul principal al NATO este de a asigura apărare colectivă, pe baza unei abordări la 360 de grade. Acesta definește cele trei sarcini principale ale Alianței:descurajarea și apărarea, prevenirea și gestionarea crizelor, securitatea prin cooperare, potrivit digi24.

Summit-ul NATO va continua și joi, când va avea loc o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern dedicată provocărilor şi ameninţărilor din Vecinătatea Sudică, urmând a fi abordate progresele în lupta contra terorismului, modalităţile de asigurare a securităţii alimentare şi răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianţei, precum şi posibilităţile de sprijin aliat pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din Sud.

Leave a reply