luni, septembrie 27

ÎNTREBAREA ZILEI: Oare își vor permite talibanii să renunţe la producţia de droguri?

1
66

Iată întrebarea care stă, în toate cancelariile europene și nu numai, atunci când se face referire la traficul de droguri.

Talibanii, acum la putere la Kabul, susţin că vor renunţa la producţia de heroină care a explodat în ultimii ani în Afganistan şi a contribuit substanţial la finanţarea lor, dar experţii susţin că aceste promisiuni sunt dificil de respectat, relatează AFP.


În prima lor conferinţă de presă de marţi, purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, a afirmat că noile autorităţi nu vor transforma primul producător mondial de opiu într-un veritabil narco-stat.

“Îi asigurăm pe compatrioţii noştri şi comunitatea internaţională că nu vom produce stupefiante”, a declarat Mujahid la Kabul.

“Începând de acum, nimeni nu va fi implicat (în comerţul cu heroină), nimeni nu va putea fi implicat în contrabanda cu droguri”, a adăugat el.

Analiştii consideră că retorica anti-heroină, ca şi promisiunile similare de a respecta drepturile omului şi libertatea media, se înscriu în cadrul eforturilor depuse de aceşti noi lideri de a se prezenta într-o lumină mai moderată şi de a obţine susţinerea comunităţii internaţionale.

Marea majoritate a opiului şi a heroinei consumate în lume, provine din Afganistan, unde talibanii controlează zonele de producţie şi export. Potrivit AFP, talibanii au taxat şi comercializat opiu pe durata întregii lor insurecţii de 20 de ani.

Aceste droguri au devenit o resursă esenţială pentru grupul care ar putea întâmpina dificultăţi în a le interzice, a estimat Jonathan Goodhand, expert al universităţii SOAS din Londra în comerţul internaţional de droguri. Subiectul “va face să reapară o serie de tensiuni în cadrul mişcării”, a prezis el.

Pe de o parte, “vor să-şi creeze o imagine mai moderată şi mai deschisă la angajament cu Occidentul şi realizează că interzicerea drogurilor este un mijloc de a ajunge aici”, a adăugat Goodhand. Pe de altă parte, orice represiune i-ar afecta pe agricultorii din provinciile Helmand şi Kandahar, inima politică a talibanilor.

“Va trebui ca ei să lupte pentru a adopta o abordare foarte agresivă în privinţa drogurilor”, a mai spus expertul britanic.

1 comment

  1. Luca 20 august, 2021 at 18:15 Răspunde

    Nu cred, nu au cum… altfel sun terminati.Chiar si astia, de la noi, de la DGIA stiau acest adevar. Aici va fi blocajul talibanilor, iar chinezii sunt niste hiene…

Leave a reply