Întoarce PSD armele împotriva Antenei 3? Atacul lui Dâncu la Ciuvică și acel ”dacă PSD nu se va reforma, va muri”

3
7879

Un fapt fără precedent s-a petrecut miercuri seară, la Antena 3. Un lider marcant al PSD – partidul care s-a folosit mereu de televiziunea de linșaj a lui Dan Voiculescu – i-a atacat, în direct, pe mogul și angajații lui.

Personajul implicat este Vasile Dîncu, ”numărul 3” acum în PSD, acuzat de angajații mogulului că este ”omul serviciilor”

Președintele Consiliului Național al PSD i-a dat o replică acidă lui Mugur Ciuvică, miercuri seara, la sfârșitul emisiunii Sinteza Zilei, care a provocat stupoare printre participanți, relatează G4Media.

Ciuvică îl acuzase pe Dîncu pentru că a făcut parte din celebra ”sufragerie a lui Gabi Oprea” sau că ”a tăiat porcul cu Liviu Dragnea și Florian Coldea”.

Ciuvică făcea aluzie la celebra sufragerie a fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, unde s-ar fi întâlnit mai mulți șefi ai unor instituții de forță în seara prezidențialelor din 2019.

Dialogul care aruncă în are relația PSD-Antena 3

Mugur Ciuvică: Întrebarea mea pentru domnul Dîncu, de ce sunteți supărat pe mine când vă întreb despre sufragerie și nu vă supărați pe domnul Dan Andronic de lângă dvs, că domnul Andronic a dezvăluit întâmplarea din sufragerie.

Vasile Dîncu: Nu aș vrea să fiu obraznic, dacă tot m-ați invitat aici, dar eu am fost într-o seară, într-o loc să zice nepotrivit în sufrageria unui prieten, iar aici dvs sunteți de 17 ani în sufrageria lui Felix.

Mugur Ciuvică: Eu nu sunt de 17 ani, ci de ceva mai puțin timp, și aici nu e sufrageria. Aici e un studio de televiziune, care nici măcar nu e a lui Felix. Asta o știți dvs de când îi analizați sondajele lui Băsescu. Puteați ceva mai mult.

Nu doar Dîncu este atacat deseori la Antena 3 pentru legăturile sale cu ”serviciile”. Chiar și Marcel Ciolacu, dar mai ales Sorin Grindeanu apar pe lista invitaților de la ”Sinteza zilei” care pun conducerii PSD ștampila de ”unealtă a lui Iohannis”, via SRI.

A fost relația PSD-Antena 3 una tip ”win-win”?

Întâmplarea cu Vasile Dâncu nu e doar un accident. Este un semn că PSD se poate rupe, într-un târziu, de televiziunea care i-a fost mereu aproape. Fiecare s-a folosit de fiecare.

PSD a reușit să obțină voturi de la pensionarii și bugetarii care formează masiv publicul postului TV de știri patronat de ”Felix”, iar acesta a primit la schimb sume imense de bani pentru a băga gunoiul sub preș sau a promova liderii PSD.

Pe de altă parte, această relație aparent ”win-win” a fost bună mai mult pentru Antena 3 decât pentru PSD. Televiziunea a încasat bugete enorme, vezi facturile de la Primăria Capitalei pe vremea lui Firea, și a menținut captiv un public slab educat, dependent masiv de TV, fără acces la internet și foarte ușor de manipulat.

Dar PSD nu a câștigat decât aparent. Pentru că ajutorul oferit de Antena 3 – o televiziune demonizată de peste două treimi din societate – a însemnat izolarea PSD și transformarea sa într-un produs politic tip ”ciumă”, de care e bine să nu te apropii dacă vrei să rămâi cu imaginea cât de cât imaculată. Asta a fost percepția PSD în ochii românilor anti-Antena 3, un post TV care și-a ostilizat publicul pro-justiție, anticorupție, pro-european – cel care decide de fapt soarta puterii executive în România de bună vreme încoace.

Își va permite PSD riscul de a sta mult în Opoziție?

Cea mai clară dovadă este rezultatul ultimelor alegeri; Dreapta – care nu s-a aflat niciodată în grațiile Antenei 3 – va forma Guvernul, în timp ce PSD, chiar dacă a ieșit primul, va sta în Opoziție, ceea ce l-ar putea costa enorm peste 4 ani, la următoarele alegeri.

Este, așadar, reacția lui Dâncu un semn de ruptură în relația PSD-Antena 3? Da. Însă doar un semn, nu și o ruptură. Ea va fi posibilă dacă atitudini precum cea a lui Dâncu vor deveni regulă, nu excepție.

Pentru că publicul nu poate fi păcălit așa de ușor. Dar dacă PSD va trece de partea cealaltă a baricadei și va deveni țintă a Antenei 3, atunci strategia PSD ar putea reuși.

Vasile Dâncu este cel care a spus public: ”Dacă PSD nu se va reforma, va muri”. La scurt timp, a fost ales în conducerea partidului, iar PSD i-a propulsat pe oameni ca Rafila sau Streinu-Cercel în poziții-cheie.

Nu e o garanție pentru PSD, dar poate fi o șansă

Nu e suficient, dar e un început. Dacă la el se va adăuga percepția de partid ”neiubit” de Antena 3, planul lui Dâncu va avea succes. PSD are nevoie să nu mai fie perceput drept partidul care joacă așa cum îi cântă Dan Voiculescu.

Mogulul Antenei 3 este un corupt dovedit de justiție și fost colaborator al Securității, care și-a turnat inclusiv verișoarele. Publicul asociază imaginea lui ”Felix” cu PSD.

Fără o schimbare radicală de percepție, PSD are soarta despre care avertiza Vasile Dâncu recent. Partidul este deja în afara Guvernului, după alegerile din 6 decembrie”, și asta îl va costa enorm.

Va pierde primari, consilieri, ”spioni” infiltrați în administrația de stat, bani, influență, voturi. Nu va fi deloc un avantaj pentru Ciolacu, Dâncu&co. Opoziția. Dimpotrivă, ea poate semna sentința la moarte a PSD.

Însă un PSD în conflict cu Antena 3 poate fi  o șansă. Nu o garanție, dar o promisiune măcar că acest partid se poate schimba. Cearta dintre Dâncu și Ciuvică poate fi un început, dar nu e obligatoriu să facă parte dintr-o strategie.

VEZI ŞI:

Ce spune Mircea Coșea despre acuzațiile aduse de PSD lui Florin Cîțu cum că a îndatorat România

Iohannis: Ziua Internaţională Drepturilor Omului – prilej de reflecţie asupra rolului fiecăruia în respectarea şi protejarea acestora

Reacţia copreşedintelui AUR, Claudiu Târziu, la decizia excluderii lui Sorin Lavric din Uniunea Scriitorilor: “Deci pentru ce a fost pedepsit? Pentru delict de opinie”

Leave a reply