luni, septembrie 26

INTERVIU. Cristian Diaconescu: ”Se pare că va câștiga Biden. Dar și cu Biden, și cu Trump, pentru România va fi bine”

10
3563

Alegerile de peste Ocean au împărțit nu doar SUA în două, dar au ”exportat” tensiunea și în restul lumii. România nu face excepție, taberele s-au radicalizat din nou ca la referendumul pentru familia tradițională, organizat de Liviu Dragnea pe gustul Moscovei. Deși diferențele de opțiune sunt firești, exacerbarea lor face rău tuturor. De aceea, fanatismul trebuie înlocuit cu diplomația. Exemplul ”disputei” de la distanță Eugen Tomac-Cristian Diaconescu, ambii lideri PMP, ar trebuie însușit de toți cei care se lasă prinși în radicalisme de tip ”Biden-senil” vs. ”Trump-nebun”, neomarxiști vs. fasciști, Soros vs Ku Kux Klan. Eugen Tomac a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce îl susține pe actualul președinte, iar Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat în interviul de mai jos de ce îl preferă pe Joe Biden.

Pe cine vedeți desprins în câștigător pentru Casa Albă?

Cristian Diaconescu: Așa cum stau lucrurile azi, se pare că va câștiga Joe Biden. De azi noapte primesc mesaje, e drept că din lumea Partidului Democrat, care spun: ”Gata, am câștigat!”.

Partea proastă este că, indiferent cine câștigă, America nu iese prea bine din aceste alegeri.

Problema cea mare sunt liniile de divizare din America, unele foarte profunde. Ei spun că momentul alegerilor este doar un pas. Nu se așteaptă ca ele să dispară după finalizarea alegerilor. Tensiunea va continua, deoarece Biden se va confrunta cu avocații lui Trump, dacă va câștiga.

Chiar dacă va pierde, trebuie să vorbim și pozitiv despre Trump, nu doar prin prisma anomaliilor din jurul său. A avut un mare succes în economia SUA, a bifat promisiuni legate de politica externă a SUA…

Exact. Și ca să fim corecți până la capăt, trebuie să adăugăm trimiterea de armanent defensiv în estul Ucrainei, ceva de care s-a ferit Barack Obama până la sfârșitul mandatului, apoi acordul cu Mexic și Canada, care înlocuiește NAFTA și care a fost aprobat și de Mexic, și de Canada și nu în ultimul rând vă spun că politica privind China a fost împărtășită și de foarte multă lume din zona fost decizională de la democrați. Și ei consideră că China a forțat Organizația Mondială a Comerțului.

Credeţi în această reuşită a Justiţiei şi a avocaţilor echipei lui Donald Trump de a contesta voturile prin corespondenţă pe motiv că nu au ajuns până în ziua votului?

Cazul cel mai flagrant din echipa lui Trump este situaţia din Pennsylvania. Şi un mare interes, sunt 20 de voturi electori, deocamdată Trump conduce după numărarea parţială a voturilor. De ce spune el acest lucru? Pentru că în Pennsylvania este posibil să se înregistreze voturi venite prin corespondenţă cu o zi înainte sau chiar în ziua votului. Practic, înregistrarea se face la câteva zile după 3 noiembrie.

CCN: Trump are 50,7% , Biden are 48,1% în condiţiile în care ieri Biden avea 45 şi ceva şi mai sunt 11 % din voturi de numărat…

Situaţia este de aşa natură încât este posibil ca Trump pe acest palier să invoce o serie de elemente. Depinde însă, pentru că în acest moment, practic dacă va câştiga Nevada, Biden a câştigat Preşedinţia.

Vă întrerup din nou – Nevada are 49,3% faţă de 48,7% Trump, dar sunt numărate doar 86% din voturi.

Funcţie de aceste evoluţii ar putea să treacă de 270 de electori Biden şi atunci contestarea să fie oarecum lipsită de obiect. Pe de altă parte, eu din câte ştiu, singură contestare în Instanţă la Curtea Supremă din Florida, a avut câştig de cauză în 2000, la finala Al Gore versus Buch jr. şi când Curtea din Florida a oprit re-re-re-renumărarea voturilor. O altă decizie, m-am uitat şi eu de curiozitate, a fost tocmai prin 1876 când Curtea Supremă a SUA a hotărât preşedintele. În rest sunt mii de jurisdicţii, ştiţi, o ţară bazată pe practică judiciară şi constituţională, deci, din acest punct de vedere se poate prelungi perioada de incertitudine, dar nu cred că în instanţă se pot schimba lucrurile.

În America fiecare stat are propria jurisdicţie, deci, poate stabili dacă voturile prin corespondenţă se iau în calcul şi dacă sosesc după trei zile, în timp ce în alte state stabilesc regula să nu se ia în calcul decât voturile prin corespondenţă sosite până în ziua alegerilor. În situaţii de genul acesta poate Curtea Supremă să spună, de pildă în Phensilvenia unde voturile se numără şi la câteva zile după alegeri, poate să spună: nu, nu mai sunt valabile voturile numărate după ziua alegerilor?

Nu cred că poate pentru că inclusiv Curtea Supremă din Pennsylvania – au Curţi în toate statele – într-o contestaţie anterioară a admis această procedură. Practic, ar trebui să intre în contradicţie cu propria legislaţie, evident mers la CS Naţională, acolo sunt 6 judecători conservatori, să spunem, şi 3 neconservatori, nu ştiu dacă sunt liberali neapărat… Sigur, noi ne-am întreba: şi atunci cum stăm cu independenţa Justiţiei – acolo Curtea Supremă e și Curte Constituțională în acelaşi timp – cum stăm cu independenţa Justiţiei şi iată cum politicul, pe faţă, negociază posturi…

Colegul dvs. din PMP, Eugen Tomac, a postat azi pe pagina sa de Facebook din fața Casei Albe o poză însoțită de un mesaj de susținere pentru Donald Trump. Dvs. sunteți mai apropiat de partea democrată…

Da, pentru că am lucrat excepțional cu ei și îi cunosc. Știți bine, Biden a fost într-un fel reprezentantul lui Obama pentru Europa de sud-est, vorbea cu Traian Băsescu, avea convorbiri numeroase cu noi la Palatul Cotroceni, cu Traian Băsescu. O știu pe Victoria Nuland, o știu pe Hillary Clinton, am păstrat legătura. Numai la dvs. spun așa ceva! (râde). Și i-am spus și lui Eugen Tomac: eu privesc cinic strict din punctul de vedere al interesului pentru România. Și pot să afirm cert: și dacă Trump va fi președinte, și dacă va fi Biden, pentru România va fi bine.

Revin la realizările României în vremea lui Trump, care nu sunt deloc neglijabile…

Sigur, dacă ne uităm la avantajul lui Trump în raport cu Biden, pentru noi, ne uităm la tehnica militară, la Cernavodă, la împrumutul de 8 miliarde de dolari pentru Eximbank. Sigur, mari realizări! Dar și Biden le va continua. Și Biden va avea o poziție oarecum complicată în legătură cu Nord-Stream 2, ca și Trump. Și Biden se va uita cu foarte mare atenție spre frontiera estică a NATO, Marea Neagră, proximitatea Federației Ruse, la fel ca și Trump!

Și unde vor diferi lucrurile, pentru România, dacă iese Biden?

În ceea ce privește România în NATO sau România în parteneriatele europene, se așteaptă ca Bidden să se întoarcă în Europa, în sens larg, conceptual, iar Trump s-ar aștepta să continue politice unitelariste și într-un fel tranzacționale, cu unii parteneri din Europa și mai puțin cu alții.

Vorbim totuși de o super-putere. De ce sunt ei super-putere? Se spune că atunci când se trezește americanul de dimineață, el știe că are aliați în toată lumea. Când se trezește rusul sau chinezul, vorbind desigur pe un aspect grav, fundamental, cine va fi alături de ei?

Ați spus de relația bună cu Biden. Da, Joe Biden e un prieten foarte bun al României. Dar și Trump este, poate mai rece, mai pragmatic, dar tot prieten este.

Da. Dar Biden ne cunoaște. Trebuie să înțelegem că în lumea asta contează enorm relațiile personale. Și cu Trump plecăm de pe poziții bune, pentru întâlnirile cu președintele Iohannis au fost foarte reușite, trebuie să recunoaștem. Două întâlniri într-un singur mandat cu președintele României sunt excepționale și ca semnal, nu doar ca reușită pragmatică. Dar profităm de faptul că o să vină președinte Biden, care ne cunoaște pe unii personal. Or, ăsta e un mare atu. Scurtezi mult din ce înseamnă timp, eforturi, lobby uneori în condițiile în care există relația personală. Și vorbesc de Traian Băsescu, de mine, de Mircea Geoană… Din acest punct de vedere, cu Biden, tot ce va veni din zona noastră va ajunge mult mai repede pe masa președintelui Statelor Unite, care va decide într-un fel sau altul. Dar este un uriaș atu!

(Va continua)

Postarea în care Eugen Tomac își argumentează echilibrat opțiunea pro-Trump

VEZI ŞI:

Marea victorie a lui Cioloș în Europa: UE taie banii mafiilor politice care atacă statul de drept!

VIDEO. Susținători furioși și înarmați ai lui Donald Trump s-au adunat în fața unui centru de numărare a voturilor din Arizona

Tomac, mesaj pentru Ciolacu după cheful iresponsabil: ”Au sărbătorit alegerea lui Iordache”

10 comments

Leave a reply