vineri, februarie 3

INTERVIU. Octavian Jurma: ”Omul cu care tu stai de vorbă te va infecta mai devreme sau mai târziu. Pandemia va fi mai periculoasă decât gripa spaniolă”

3
4618

În peisajul pandemiei actuale, observațiile lui Octavian Jurma au avantajul cercetătorului în domeniul științelor medicale. De aceea, spre deosebire de un medic respectabil, dar doar medic, doctorul Jurma ”vede” și dincolo de aparențe, de îndrumări tehnice, protocoale sanitare sau informații oficiale.

E la ”modă”, mai nou, o doamnă doctor pe nume Adina Alberts, care nu respinge de facto ideea vaccinării, dar are grijă să prezinte mereu ”nuanțe” menite a sădi neîncrederea populației în vaccinuri. Pe drumul ăsta, în curând va deveni mai populară decât ”Garcea”, Radu Moraru, Bittman sau alți conspiraționiști ai pandemiei, care au făcut deja mult rău celor din jur.

Distinsa doamnă doctor se ocupă aparent ”profi” și de vaccinul ARN-mesager, alimentând intens suspiciunile legate de ”efectele adverse” ale noilor vaccinuri, pe care ea le consideră ”experimentale”. Evident, uită, voit sau nu, că ”experimental” e tot ce-a dobândit știința medicală în ultimele secole, de la vaccin la penicilină. Toate au fost cândva ”experimentale”, pentru că abia în timp au devenit certitudini.

Acestei veritabile tovarășe ”fake news” și altor celor ca ea care pozează în precauți de serviciu le răspunde, punctual și aplicat, medicul și cercetătorului Octavian Jurma. N-o face arogant de pe poziția celui care a predat și doi ani în SUA, ca asistent universitar în Los Angeles, unde a văzut diferențele dintre două sisteme de educație. Ci din postura celui care, spre deosebire de preopinentele ”vedete” media crescute pe valul conspiraționist al COVID, chiar a studiat în profunzime fenomentul actual.

Prin urmare, dacă chiar vrei să înțelegi ceva despre pandemie, SARS-CoV-2 sau vaccinuri, îi poți asculta și pe cârcotașii de serviciu (pentru prularitatea opiniilor, în fond și anarhiștii se pot exprima liber în zilele noastre), dar în topul listei celor pe care trebuie să-i urmărești cu mare atenție trebuie să figureze obligatoriu doctorul Octavian Jurma (de la minutul 23:00, în interviul video de la final).

Laurențiu Ciocăzanu: De ce multă lume se face că nu vede încă pandemia și pericolul imens al COVID?

Octavian Jurma: Practic, cucerirea continentului America de Sud nu a fost provocată de arme cât s-a datorat de fapt bacteriilor şi viruşilor pe care le-am dus din Europa în America de Sud şi au creat un genocid. Aceasta este o problemă reală şi acesta este motivul pentru care suntem avertizaţi şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că astfel de pandemii vor fi tot mai frecvente.

De ce Europa este din nou îngropată de cazuri, iar în Asia nu mai auzim aproape nimic de pandemie?

În mod normal noi trebuia să învăţăm de la asiatici care opresc asemenea pandemii de două ori pe an şi să luăm măsurile lor, dar noi ne-am crezut mai deştepţi în Europa. Noi am luat măsuri de limitare, gen nu o să închidem noi acuma industria, lasă că mărim capacitatea spitalelor etc., de parcă asta o să oprească virusul.

În Asia, acolo unde pericolul este iminent şi este anual, în Taiwan, la doi paşi de China – China, în sine, a avut un vârf în valul doi de 8 cazuri pe zi, la noi asta e o glumă, cum adică 8 cazuri pe zi?! Coreea de Sud, la 1.000 de cazuri pe zi, au închis tot. Toate lucrurile astea se întâmplă pentru că ei vor să eradicheze, vor să împiedice virusul să progreseze. Altfel, virusul, dacă îi dai spaţiu, îl va consuma, iar acum vedeţi ce probleme avem.

Pare că a scăpat de sub control…

El a ieşit din habitatul lui, nu mai seamănă deloc cu virusul acela sălbatic care era, s-a mutat de atâtea ori încât s-a adaptat la habitatul nostru. Şi asta este cea mai mare problemă pe care o avem acuma şi de asta vaccinarea trebuie să o facem rapid până mai este eficientă. În momentul în care a început vaccinarea, ce nu înţelegem noi este că punem o presiune selectivă.

Deci, dacă nu-l ucidem suficient de repede, el se va adapta, pentru el trebuie să scapi un singur caz. În pandemii, ce nu înţelegem noi, totdeauna se începe cu un singur caz, este ca şi cu gripa spaniolă. În pandemii, ce nu înţelegem noi, totdeauna se începe cu un singur caz, este ca şi cu organismul nostru, începe cu o singură celulă.

Pericolul este când îl laşi să se multiplice, ca şi în cancer. Trebuie omorâtă şi ultima celulă, că dacă o singură celulă rămâne şi se metastazează ea poate reproduce boala după câteva luni sau după câţiva ani. De aceea, trebuie să ne comportăm la modul unui război total!

Antivacciniștii susțin teza că virusul nu trebuie ucis, că trebuie să trăim în armonie cu el…

Virusul vrea să trăieşti în armonie cu el, el aplaudă, abia aşteaptă să te infecteze, dar acest preţ este uriaş. Noi plătim această armonie – că noi trăim într-o armonie cu virusul în România, pentru că măsurile noastre sunt foarte blânde şi nu pun o ameninţare reală asupra virusului – noi testăm în România această filosofie de armonie cu virusul şi asta ne-a costat 1.000 de decese pe săptămână, sunt 14.000 de decese doar în ultima lună dintre care 4.000 sunt atribuite COVID, deci, avem 40.000 de decese în exces pentru această coabitare armonioasă cu virusul (zâmbește).

Am sesizat ironia din vorbele dvs.

(Continuă să ironizeze teza antivaccinistă). În continuare, de atâta armonie virusul a produs o tulpină şi mai infecţioasă şi după ce ne va infecta pe toţi va produce una şi mai virulentă, adică una care produce forme mai grave de boală, pentru că virusul este, din punctul acesta de vedere, o armă de protecţie a unei specii.

Deci, noi am invadat specia liliecilor, am intrat în habitatul lor, iar acest virus trebuie să cureţe primejdia. Noi suntem o ameninţare pentru acel liliac.

Această idee de a trăi în armonie cu natura este bună, dar în primul rând virusul nu este ceva viu în sensul biologic al cuvântului. Este doar o bucăţică de informaţie, este o armă, el nu trăieşte de sine stătător, el poate să intre în celulă să fie multiplicat de celulă, deturnează funcţiile normale ale organismului.

Și el chiar modifică ADN-ul (spre deosebire de vaccinul ARN-mesager), că tot se dau de ceasul morții antivacciniștii pe tema asta!

În multe situaţii, chiar modifică ADN-ul, sunt studii care arată că şi o parte din codul SARS-COV2 există transcriere inversă (revers-transcriere) şi sunt aceste persoane care secretă foarte mult timp antigeni, sunt permanent pozitive la testele PCR. Sunt unele persoane care sunt pozitive luni de zile, nu mai dispare virusul efectiv!

Acum se investighează, sunt nişte studii preliminare care arată că e posibil ca aceste celule ale coronavirusului să fie secretate în mod natural de celulele care au fost permanent infectate cu SARS-CoV-2.

Și sunt doar unele dintre consecințele acestei pandemie…

Acest virus este foarte puţin cunoscut, produce pagube foarte mari, sunt oameni care au luni de zile şi sunt tot mai multe cazuri, se numeşte componenta cronică a virusului – cronic COVID – în unele cazuri COVID devine o boală cronică, cum e TBC sau alte boli pe care le târâi luni de zile şi sunt foarte greu de tratat. Deci, noi trebuie să luăm foarte în serios această boală. Avem impresia că am văzut câţiva oameni care au scăpat ieftin ca o răceală şi credem că asta e realitate.

Vom scăpa de a nu ne infecta până la urmă?

Nu. De ce? Pentru că odată scăpat din populaţia în care a fost iniţial format – şi aceşti lilieci probabil că mulţi dintre ei au murit -, au fost selectaţi alții pe care virusul puteau coabita, încât s-a putut stabilizat la un moment dat. Dar, această imunizare de turmă de care tot vorbim este inevitabilă la acest gen de pandemie.

Dacă nu ne-am păzi deloc, dacă nu am lua nici o măsură de protecţie, în cele din urmă 90% dintre noi vom fi infectaţi, cei care nu vor dezvolta imunitate vor muri. Practic, virusul va produce o selecţie naturală şi în rândul nostru, dar va produce o selecţie naturală în raport cu el însuși.

Este una dintre tezele antivacciniștilor: să lăsăm virusul să-și facă de cap!

Deci, propunerea antivacciniştilor este să facem eugenie, dacă vreţi, în raport cu virusul. Haideţi să invităm virusul să locuiască cu noi, dar virusul nu are loc de 10% din populaţie, prin urmare să omorâm oamenii că bietul virus trebuie să trăiască şi el cu noi. Evident, asta ne-ar crea un avantaj competitiv, să zicem, cu ruşii că dacă ne-ar invada şi nu sunt imuni, virusul i-ar putea infecta şi le-ar decima lor populaţia, ar putea transforma virusul într-un soi de armă biologică pentru noi, dar mai devreme sau mai târziu, într-o formă oarecare noi vom dezvolta o imunitate faţă de acest virus.

Doar aşa se poate obţine acest echilibru. Da, imunizarea se poate obţine și prin virusul viu, care omoară! Vedem că sunt o grămadă de pandemii care reveneau ciclic, iluzia că noi o să dezvoltăm o imunitate pe termen lung în care virusul respectiv să nu mai omoare pe nimeni este falsă. Avem viruşi – Variola – o grămadă de boli – Rujeola – care sunt cu noi şi de fiecare dată când vin omoară oameni. Nu s-au adaptat şi nici noi nu ne-am adaptat la ei, pur şi simplu au făcut spaţiu suficient de mare între noi încât să îi distrugem noi pe ei. E un război total.

Ce le răspundeți celor care vorbesc despre ”efectele adverse” ale vaccinului?

Dacă noi preferăm să nu facem boala cu toate consecinţele ei, pentru că virusul acesta intră în celula noastră, provoacă dezastru la nivelul organismului, lasă o grămadă de sechele, nu ştim care. Într-adevăr, dacă îţi e teamă de leucemie peste 10 ani de la vaccin (acesta fiind doar o bucăţică din virus, repet, este citită o bucăţică de ARN din virus şi introdusă separat nu-i nici o diferenţă, decât că e sintetic) şi preferi să te infectezi cu virusul ”original”, asta înseamnă că ai o şansă mult mai mare să faci leucemie. Asta e alegerea reală între imunizarea cu virus sau imunizarea cu vaccin!

Deci, respectivii nu vor scăpa nici ei de infectare?

Ce preferi, să te infectezi cu virusul viu sau cu virusul mort? Ăsta e meniul, nu ai de ales. ”A, eu prefer să nu mă infectez deloc”, ar spune unii. Nu, nu există asta! Nu se poate, pentru că e în natura pandemiei. Omul cu care tu stai de vorbă te va infecta mai devreme sau mai târziu, când vei lăsa masca jos, când nu vei fi atent, pentru că acest virus, spre deosebire de gripă unde simptomatologia se vede foarte repede – la 48 de ore ştii că eşti infectat şi poţi să te închizi în casă – la virus, 5 zile nu ştii că ai simptome, nu ştii, indiferent cât eşti de bună-credinţă. De asta nu avem de ales. Această pandemie este ceva cu care nu ne-am mai întâlnit, şi din punctul meu de vedere, şi văd că se formează un consens ştiinţific în privinţa asta, va fi mai periculoasă decât gripa spaniolă. Din punct de vedere al pandemiei, avem acum instrumente care să limiteze decesele.

VEZI ȘI:

3 comments

  1. weiss 26 ianuarie, 2021 at 16:31 Răspunde

    Domnul Jurma lansează cateva idei total aberante si prostesti in acest articol; evident ca el nu este nici virusolog, nici infecționist, nici cercetător (a fost, in urma cu mai bine de 20 de ani). El este un biet parerolog cu capul plin de prostii, infatuat si fara simtul măsurii.

Leave a reply