INTERVIU. Mihai Rusu (Europa Liberă): ”Trumpiștii sunt spălați pe creier, AUR – o mare primejdie! Cum să aplauzi moartea a 5 oameni?!”

5
2800

Mihai Rusu este o voce puternică. A fost și este. Acum, a jurnalismului onest din Diaspora. Înainte de Revoluție – a Europei Libere, postul de radio ascultat de milioane de români pe furiș, în comunism, când presa era cenzurată și transformată în instrument de propagandă al dictaturii Ceaușescu.

Tocmai de aceea, Mihai Rusu merită ascultat cu atenție, mai ales de cei care au emigrat mai târziu din România, în libertate, mulți dintre ei din motive economice, nu politice cum a fost cazul celor care au fugit din România comunistă.


L-am intervievat pe reputatul jurnalist, pentru că am vrut să aflăm de ce unii români au ales să creadă orbește în Trump, cel idolatrizat și pe motiv că scapă lumea de comuniști, printre alții (sorosisti, globaliști, socialiști etc.), dar și pentru a afla perspectiva mai detașată a felului în care se vede lumea din Munchen, Germania, acolo unde este stabilit Mihai Rusu.

Laurențiu Ciocăzanu: Ce se întâmplă, Mihai Rusu, cu virulența acestor „trumpiști”, care am văzut că provoacă groază în lume, vezi atacul asupra Capitoliului?

Mihai Rusu: În primul rând, să facem o diferență: sunt ”trumpiști” și republicani. Cei din urmă au o ideologie clară, care privește interesele Statelor Unite, în timp ce ”trumpiștii” reprezintă grupul spălat pe creier de Donald Trump, cu naționaliști, neonaziști, extremiști de dreapta, paramilitari etc.

Sunt aceia care au fost spălați pe creier cu acel șampon al naționalismului care le spunea că vin anumite grupuri din Partidul Democrat, socialiste sau comuniste – ceea ce nu există -, și ar transforma America într-un stat autocrat de stânga.

Păi cine-a împins lucrurile în direcția asta până acum?!

Mai mult decât a făcut Trump în direcția unei dictaturi nu poate face niciun democrat, cât ar fi el de puternic. Trump nu a făcut altceva 4 ani de zile decât să motiveze – și e un termen foarte politicos – și să incite câteva grupuri sociale, oameni care se dovedesc de o incultură crasă în ceea ce privește politica.

Care să fie cauza că atâția americani au căzut în plasa extremismului?

Am fost de multe ori în SUA, în nord, sud, est, vest, și am văzut mulți oameni care sunt săraci cu sufletul și cu mintea și care, în frustarea lor, s-au lăsat manipulați de aceste idei trumpiste cu ”America First”, când de fapt America a fost First întotdeauna.

Ce nebunie!

Deci acestea sunt contraperformanțele și marile pagube morale, politice, sociale, care au dus la această explozie de acum câteva zile (n.r. – atacul asupra Capitoliului), toate fiind opera acestui personaj (n.r. – Trump) care este un caz de psihiatrie.

Specialiștii din Germania și din America au studiat tipologia lui Donald Trump și au ajuns la concluzia că acest narcisisim este cauza tuturor relelelor. Deci acesta este cadrul pe care trebuie să-l înțeleagă cei care ne ascultă și ne urmăresc.

Au fost și români care l-au susținut până în pânzele albe pe nebun…

Decepția mare pentru mine este cu unii compatrioți de-ai noștri pe care i-am văzut cu un steag cu tricolorul tăiat la mijloc cum asaltau Capitoliul. Păi tu vii din România, poate chiar din dictatura comunistă, și dintr-o dată treci în extrema cealaltă? Asta e probă de democrație?

AUR pare să preia acest stindard al extremismului trumpist. Este un pericol acest partid pentru România?

La cum a început această formațiune, cred că da! Pentru că atunci când aruncă în public aceste idei populiste, vrem dreptate pentru poporul român, vrem dreptate pentru poporul român, vrem bani pentru poporul român, dar ei nu spun care popor român, pentru că există felurite tipuri de oameni în interiorul acestui popor, vorbesc la general ca să-i înșele pe oameni.

Nu sunt puțini cei păcăliți…

Cei care sunt slabi de înger și fără cultură, cum există nu puțini în România, din păcate, se lasă spălați pe creier cu acest șampon al naționalismului pe care l-am văzut numai la școala comunistă de la ”Ștefan Gheorghiu”.

Iar acești băieți și fete membri de partid AUR, care au în jur de 30-35 de ani și au trăit în libertate, să se comporte așa și să apeleze la aceste instrumente naționaliste, extremiste constituie pentru mine o mare primejdie.

Au ceva în cap?

Acești oameni dau dovadă de mari lipsuri de istorie. George Simion, liderul AUR, este de o incultură crasă. Vorba el de Armata Română de la Stalingrad.

El nu știe că la Stalingrad au fost două Armate românești: Armata a 3-a, condusă de generalul Ganea, și Armata a 4-a, condusă de generalul Petre Dumitrescu, care a fost șeful bunicului meu, general de divizie.

Ambele au călcate în picioare de trupele sovietice, pentru că spărtura frontului a avut loc chiar în zona Armatelor române, care erau cel mai prost echipate, cel mai prost înzestrate. Eu am văzut în filmele germane cum tancurile rusești se învârteau peste tranșeele în care erau românii.

Au lideri care au salutat atacul asupra Capitoliului!

La fel de grav ca incultura liderului AUR, apare un fost candidat la postul de prim-ministru (n.r. – Călin Georgescu), care-i felicita pe americanii atacatori din fața Capitoliului când au intrat în clădirea Congresului american.

Ca să aplauzi oameni care au omorât 5 persoane, care au spart geamuri, au tulburat ordinea publică, au rănit polițiști, au omorât un polițist, au devastat instituții?! Pentru așa ceva, imediat procuratura din România ar trebui să se sesizeze.

Întâmplător sau nu, acest Călin Georgescu se află în Italia, țara de unde nu pot fi extrădați infractorii români. De ce, totuși, mulți români au votat cu AUR în Italia, Spania și alte țări din Europa?

În Italia e multă populație românească angrenată în munci fizice grele. Mulți sunt zilieri, lucrează la negru, unii au fugit din România pentru că aveau dosare sau condamnări penale.

Această viață grea le-a creat mari frustrări acolo, au ajuns la marginea societății, nu sunt integrabili, nu cunosc bine limba, nu au școală, meserie etc., trăiesc în coloniile lor.

Pe aceștia i-au prins în plasa lor cei de la AUR! Acest partid a descoperit o gaură electorală acolo, le-a vorbit celor necăjiți din Diaspora, i-a spălat pe creier și i-a convins să voteze AUR.

În Germania nu au ”pescuit” atât de mulți votanți ușor de fraierit?

Nu același lucru s-a întâmplat în Germania, unde sunt înregistrați 550.000 de cetățeni români cu drept de vot, mi-e greu să cred că aici românii au votat masiv cu AUR.

Dar în Italia, da, acolo este altceva. Și în Spania au luat mult, pentru că nu puteau lua 9% per total, ei nu au fost votați masiv în România, ci în Diaspora.

Ce schimbare de opțiune la vot în Diaspora!

De unde până acum Diaspora era pro-libertate, pro-partide europene, acum o parte dintre românii din Diaspora au devenit votanții AUR, într-o perioadă în care avem primul mare război și primul mare adversar: pandemia de coronavirus.

Or, să vii tu acum să militezi împotriva măsurilor de protecție sanitară, care nu sunt propuse de politicieni, ci de medici și profesori, este o dovadă de iresponsabilitate, este incitare la nesupunere, foarte grav!

5 comments

Leave a reply