sâmbătă, octombrie 12

INTERVIU. Mesajul lui Cristian Diaconescu pentru românii pro-Trump din SUA și ce va păți președintele după atacul asupra Capitoliului

5
4127

Laurentiu Ciocăzanu: Există o presiune din ce în ce mai mare peste Ocean pentru scoaterea rapidă a lui Donald Trump din funcție, chiar dacă nu mai are decât câteva zile, pentru implicarea sa în atacul asupra Capitoliului. E posibilă?

Cristian Diaconescu: Avem procedura stabilită de Amendamentul 25, alineatul 4, care a fost introdusă în 1987. Procedura oferă posibilitatea vicepreședintelui SUA ca împreună cu o majoritate din Guvern să poată cere eliminarea de la conducerea statului a președintelui SUA pe criterii de incapacitate psihică de a-și exercita atribuțiunile de șef al statului. Pe perioada pe care funcționează această procedură, vicepreședintele preia atribuțiunile președintelui SUA în perioada interimară.

Cu impeachment-ul e mai simplu?

Este apoi procedura de impeachment, prin care a mai trecut Donald Trump o dată, care însă cere timp pentru eliminarea din funcție a președintelui. Iar la această problemă de timp se adaugă o altă problemă, de radicalizare a electoratului lui Trump. Au făcut un sondaj în câteva ore chiar.

La întrebarea, dacă considerați că este în regulă atacul asupra Capitoliului?, spre stupefacția multora, 45% din votanții republicani au spus că DA! Doar 27% dintre ei consideră că acest atac violent împotriva Congresului a fost uo amenințare la adresa democrației.

Așa că supraadăugarea unei măsuri categorice, care l-ar privi direct și imediat pe Trump ar avea suficiente rațiuni legale, dar politic ar întări și mai mult polarizarea din societatea americană, ce s-ar adăuga și mai mult la cea existentă, care am văzut unde a dus.

Totuși, Nancy Pelosi îl presează puternic pe vicepreședintele Mike Pence să-l suspende pe Trump, unii membri ai Cabinetului de la Casa Albă au demisionat deja…

Pe de altă parte, șefa Camerei Reprezentanților și unii republicani par a înclina foarte serios asupra unei măsuri urgente împotriva lui Donald Trump, pentru că ei spun că asta ar crea un precedent foarte periculos care va permite la un moment dat unei structuri haotice, incitate de șeful statului, să atace instituțiile statului

După cum știți, pe zona politică dar mai ales pe cea judiciară, americanii trăiesc din precedente. Și atunci ideea de a consacra un anume precedent când, printr-un gest politic (n.r – cum a fost cel al lui Donald Trump de a instiga la atacul asupra Capitoliului), declari incapabil un președinte din punct de vedere psihic în privința incapacității sale poate reprezenta un semnal care să se întoarcă negativ chiar în propriul partid, pentru că această procedură poate fi inițiată doar de Guvern, adică de cei nominalizați de președintele Trump.

Sunt multe aspecte impoderabile în acest moment, totuși. Înțeleg că în disputele dintre ei se degajă ideea gen, trebuie să facem ceva acum, să nu arătăm nici măcar pentru cele 12 zile rămase până la jurământul lui Biden că am cauționat ceea ce a făcut Donald Trump în mod explicit, mai ales în ultimul său discurs, în care spunea foarte clar, aceasta este Pennsylvania, mergeți înainte spre Capitoliu.

Poate deveni Trump din nou candidat al Partidului Republican pentru următoarele alegeri din 2024? 

(de la minutul 19.00)

Riscă Donald Trump să fie pedepsit în justiție?

Sistemul judiciar în SUA este foarte puternic. A văzut președintele pe pielea lui, chiar în timpul mandatului, în câteva dosare, inclusiv în cazul în care a fost obligat de justiție să-și publice venituri și atunci s-a aflat că a plătit doar 700 de dolari impozit pe întreaga perioadă investigată…

Deci dacă se pornește sistemul judiciar, mai ales în acest caz de atac asupra unei instituții a statului, nu poate rămâne fără urmări. Vă reamintesc că au murit CINCI oameni, unul dintre ei polițist! Deci aici domnul Trump se poate aștepta la consecințe juridice.

Și mai are din urmă alte dosare: fraudă, hărțuire, influențare martori. Plus că vine un nou procuror general, care abia așteaptă să-l ia la întrebări…

Justiția în Statele Unite este o forță independentă și extrem de puternică. Plus că pe Trump îl ajung in urmă o serie de teme foarte complicate, inclusiv Raportul Muller, care nu l-a exonerat pe președinte.

A spus doar că, în relația cu președintele SUA, nu pot fi formulate niște acuzații de natură să-i pună mandatul în discuție, dar în relația cu Donald Trump cetățean s-ar putea să fie altfel. De aceea, este foarte posibil ca, după 20 ianuarie, să iasă la suprafață chestiuni foarte interesante, unele care depășesc granițele SUA. (minutul 25:00)

E clar că s-au comis delicte federale prin atacul asupra Capitoliului și până la urmă o astfel de situație, fără o sancțiune penală, devine un precedent devastator. Nicăieri în lume o instituție nu poate fi atacată haotic! (minutul 27:00)

 Eu cred în modelul american și sunt convins că va prevala până la urmă! Dar se presupunea că într-un astfel de sistem sunt excluse manifestări violente precum atacul asupra clădirii Capitoliului. (minutul 29:00)

De ce mulți români din America sunt fanatici pro-Trump? 

M-am întâlnit și eu cu mulți, oameni extraordinari, la Chicago, Washington, în diverse momente oficiale. Sunt oameni care s-au ridicat, după puterile lor, și plecarea lor din țară este un ssemnal din această perspectivă, împotriva comunismului în țara de origine.

S-a creat acest spin mediatic în SUA că republicani și evident președintele Trump sunt purtătorii de stindard în ceea ce privește lupta împotriva neomarxismului.

Și probabil că în gena noastră, din cauza acestui blestem, a apărut acest tip de sindrom: oricine ar avea cât de cât un parfum de aplatizare în ceea ce înseamnă valoare, carieră, doar pentru simplul fapt că trebuie să intre într-o logică discriminatoriu pozitivă pentru unii, generează nervozitate.  (detalii de la minutul 40:00).

Aveți un mesaj pentru românii din SUA care cred orbește în Trump? Lor li se pare că dacă pleacă Trump s-a terminat lumea.

I-aș ruga însă pe acești oameni să privească tabloul în ansamblu, mai ales că majoritatea lor covârșitoare sunt oameni inteligenți și oameni care, într-adevăr (întărește acest cuvânt), înțeleg ce înseamnă un sistem democratic, și să judece.

Asta nu înseamnă să-și mute partizanatele. Dar să judece fiecare gest, fiecare acțiune a politicului dintr-o poziție pur personală, de agendă personală, și să nu extrapoleze la întregul sistem politic, la întreaga societate americană.

Și atunci se vor hotărî dacă vor rămâne într-o atitudine foarte consecventă sau nu, este dreptul domniilor lor și este foarte bine că trăiesc într-o societate care permite așa ceva. (detalii de la minutul 40:00)

 

 

5 comments

  1. Corrie 9 ianuarie, 2021 at 20:38 Răspunde

    Interviul cu dl Diaconescu imi confirma un lucru pe care l-am constatat de-a lungul anilor la americani,incepand cu perioada cand ascultam ,in liceu fiind,”Radio Vocea Americii” si pana azi,anume ca justitia americana ,institutiile sale de forta in apararea statului democratic sunt puternic independente!!

Leave a reply