INTERVIU. ”Țiriac zice: avioanele mele, că am mai multe… Cum să-i înjoșești pe români în halul ăsta, tu, cel mai bogat?!” Rechizitoriul unui ziarist anticomunist

5
4649

Mihai Rusu, fostă glorie a celebrului post de radio Europa Liberă, refugiat politic anticomunist înainte de Revoluție și stabilit la Munchen, în Germania, face un dur rechizitoriu jurnalistic pe numele a doi dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România: Ion Țiriac și Gigi Becali.

Mihai Rusu este specializat în presă sportivă, iar Țiriac și Becali sunt implicați de ani buni în afaceri cu tenisul și fotbalul din România, dar puțini români știu cum au făcut averile cei doi magnați.

Jurnalistul nu se ferește să dezvăluie legăturile lui Țiriac cu fosta Securitate și să spună că fostul tenisman a profitat de slăbiciunile României și ale românilor. (pe larg, în interviul video de mai jos, de la minutul 13.00).

Ai în mână o carte. Despre cine vorbește ea?

Jurnalistul german Jurgen Roth a constatat că Ion Țiriac, atâta timp cât a fost președintele Comitetului Internațional Olimpic din România, nu a dat dovadă de acțiuni clare de luptă împotriva corupției.

Nicio surpriză.

Țiriac a susținut întotdeauna (întărește acest cuvânt) numai guvernele PSD-iste și niciodată n-a vorbit nici de Rege, nici de Opoziție, nici de alt partid ca Partidul Țărănesc vechi sau de partidul Național Liberal. NICIODATĂ!

Reamintesc că în 2014 el a susținut campania lui Victor Ponta.

Dar cum îți explici că magnatul a avut apetența asta pentru socialiști?

Pentru că el vine din această tagmă comuniștilor și a securiștilor. A avut mereu această protecție politică din partea PSD. Are protecție și de la Liviu Dragnea.

Dar protecție au avut și alții și nu au scăpat. Uite ce-a pățit Liviu Dragnea! A fost mai tare Țiriac decât el?

Da, prin faptul că afacerile sale au fost magnet pentru politicienii PSD. vezi cazul lui Ioan Rus, fostul ministru de Interne al PSD, care îi ține mașinile lui Țiriac la Cluj-Napoca, pentru a fi vândute în zona Transilvaniei. Așa a știut el să facă sucursale în toată țara și să pună oameni din sistem.

A știut să se protejeze la cel mai înalt nivel…

El a început cu două mari protecții: a lui Ion Iliescu, când a deschis Metro în anii 90 în România, și apoi a lui Adrian Năstase, din anul 2000.

El avea foarte mulți bani când a venit în România, dar a sărit la categoria miliardari pe seama celei mai sărace țări din România, din afaceri cu statul.

Sunt notorii deja dezvăluirile privind legăturile cu Securitatea lui Ceașușescu.

Fostul meu coleg de la radio Europa Liberă, Liviu Vălenaș,  a scris în cartea lui ”Fabrica de spioni” că Ion Țiriac a fost colonel de Miliție la Dinamo București și apoi a fost avansat la gradul de general SIE de către președintele Iliescu.

De asemenea, tot el a scris că Țiriac este acuzat în documentele Institutului pentru Memoria Exilului Românesc că a spălat banii Securității din traficul de droguri și de arme.

Tu ai fost refugiat anticomunist, Țiriac în aceeași perioadă făcea o căruță de bani afară.

Timp de 10 ani, între 1980 și 1990, el nu a venit în România, a stat la Monte Carlo ca refugiat fiscal. Era stabilit acolo din 1974 unde nu orice cetățean român putea ajunge.

În acel moment, eu eram refugiat politic, cu acel pașaport albastru cu patru benzi care îmi spunea de fapt că sunt anticomunist. Dar el a fost însă perfect în sistem. ca dovadă că și el, și George Păunescu și Teodor Meleșcanu au fost avansați de Ion Iliescu la gradul de general în Serviciul de Informații Externe (SIE).

Unii se pot întreba: de ce este atât de înverșunat Mihai Rusu față de Țiriac?

Mesajul meu către cei care îl privesc pe Ion Țiriac precum un Mecena și un binefăcător care te ia și te sucește și te duce pe unde vrea el este simplu: nu vă mai lăsați păcăliți!

Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest subiect este foarte sensibil pentru că Țiriac apare ca un mare filantrop, dar în realitate nu face altceva decât să stoarcă bani public foarte mulți, care sunt ai oamenilor simpli de fapt. De la statul român, pentru afacerile lui.

Vreau ca românii să se trezească la realitate.

Dar la câți bani are, ce-i mai trebuie afaceri mizilic în România, cu terenuri de tenis și altele?

Păi uite că îi trebuie. Că mai câștigă un milion… El gândește probabil așa: acum am aproape 2 miliarde de euro avere, vreau să ajung la 3 miliarde de euro, ca să fiu în topul miliardarilor din Europa de est sau să fiu în primii 10 din Europa.

Deci lupta lui este de fapt cu el însuși; câți bani mai face de acum înainte.

Într-un interviu, el vorbea de avioanele lui, zice, ”am mai multe…”. Adică, într-o țară care este de o sărăcie lucie, să vii să spui așa ceva, tu, cel mai bogat român, să-i înjoșești într-un asemenea hal pe compatrioții tăi… E inadmisibil!

Dar apropo, trăiești în Germania; s-a văzut de acolo ceva bun făcut de Țiriac în România?

Nu. De fapt, da: a fost un show Tv foarte popular în anii 90, când a apărut cu o față în care poza trist și spunea că îi pare rău de români. Era perioada de după revoluție și toată lumea se uita cu milă la România post-Ceaușescu.

Atunci, i s-a făcut o mare publicitate și nemții au contribuit atunci cu multe ajutoare, nemții au trimis haine și medicamente. Și Ion Țiriac a spus că sunt din partea lui. Asta a făcut el pentru România.

 

5 comments

 1. mircea 11 februarie, 2021 at 07:21 Răspunde

  cine-i Mihai Rusu????un mancator de cacat,trimes de sovietici la Europa Libera sa promoveze doctrina neonazista,un copil se suflet a lu Valodea si Angela

  • Niculae Popa 11 februarie, 2021 at 07:55 Răspunde

   Zdreanță analfabetă, învață naibii măcar să scrii și să te exprimi corect românește și după aceea ieși în public să cotcodăcești despre românii de valoare !
   DA, în afară de tenis Țiriac (ca și ‘generalul’ Năstase, de altfel) a fost și a rămas o pramatie roșie securistoidă ! 💩🤮🧟‍♂️☠🖕

 2. Andreea 7 aprilie, 2021 at 13:55 Răspunde

  A injosit romanii, ptr ca a spus ca are mai multe avioane? :))) Va roade invidia, ca de fapt asa sunt romanii: in loc sa-si vada de treaba lor si sa se focuseze pe telurile lor, pe ei ii fute grija de capra vecinului. Oameni de 2 bani, niste slugi invidioase si pline de ura. Un neam de toata jena. De-aia suntem si vom fi vazuti pe veci asa cum suntem vazuti in Europa si nu numai. Niste prosti, inculti, fara coloana vertebrala, fara integritate. Doar cu gandul la a fura, a pacali, a trandavi. Nimic mai mult.

Leave a reply