INTERVIU. Ion Bogdan Lefter: ”Bravo, liberalilor, că și-au asumat scoaterea țării din PSD-ismul care devenise groaznic!”

6
4276

România este o țară fascinantă și angoasantă deopotrivă. ADN-ul acesta captivant-distructiv se simte mai ales în momente de criză, cum este și perioada pe care o traversăm, local și global, de mai bine de 10 ani. Ultimele alegeri n-au liniști apele, dimpotrivă, din anumite punct de vedere le-au complicat. Tensiunile pentru formarea noului Guvern de dreapta sunt doar ultima expresie a acestui peisaj vulcanic intern. Din acest motiv, o privire să-i spune realist-optimistă este binevenită în astfel de momente.

Profesorul Ion Bogdan Lefter are toate calitățile întrunite de nevoia analizei oneste. Pur profesional, vorbește cariera sa de profesor doctor și director al Școlii Doctorale a Facultății de Litere din Universitatea București, pe care o cunosc cel mai bine colegii și studenții. Civic, grăiește implicarea sa în viața cetății din postura de fin cărturar care și-a asumat și rolul de comentator politic-social-cultural în diverse ipostaze și locuri, de la Radio Europa Liberă la revista Contrapunct. Uman, glăsuiește stilul său aparent pretențios, dar finalmente decent și ”digerabil” publicului larg, în ciuda formației sale ce ar putea predispune la formulări elitiste.


Ion Bogdan Lefter este, pentru jurnalist, un veritabil interpret al vieții publice capabil să îmbine concomitent filtre de judecată multiple, care în cele din urmă nu ”cern” deloc un produs complex, dimpotrivă conduc spre un diagnostic precis, echilibrat, coerent, constructiv, non-conflictual și bine fixat în contextul istoriei recente – ceva, să recunoaștem, nu foarte simplu de întâlnit în peisajul nostru național, inundat cu destule exemple contraproductive.  

Laurențiu Ciocăzanu: Cum priviți disputele recente dintre PNL și USRPLUS pe tema formării noului Guvern?

Ion Bogdan Lefter: Atacurile USRPLUS la adresa liberalilor, cele mai vechi și prelungite până acum, țineau de identitatea pe care USRPLUS și-o asuma, cu care defila, de partid nou, un alt fel de politică, alternativă la sistemul politic de până acum

Deci ei au procedat la o egalizare de imagine între, de pildă, între PSD, PNL și tot ce-a mai fost în politica românească, dar este evident abuziv. Pentru că nu poți pune semnul egal între bilanțul și comportamentul PNL din trei decenii și PSD. Incomparabil! (minutul 30:00)

Atunci când îți programezi asta și faci campanie de imagine pe ideea că tu ești nou și toți ceilalți sunt vechi procedezi și la asemenea egalizări nedrepte. Nu sunt de acord, dar încerc să mi le explic.

Credeți că se va schimba atmosfera asta tensionată?

E posibil ca lucrurile astea să se mai tempereze. Sigur, nu m-aștept să-i văd brusc înțelepțindu-se pe membrii USRPLUS, dar poate că nici nu trebuie să ne așteptăm la o agresivitate non-stop când vor avea de avansat în activitatea legislativă și guvernamentală.

Apoi, perioada următoare înseamnă două lucruri în principal: criză și relansare. Situația asta va constitui un context favorabil creșterii vizibile a României de către electorat la nivel de infrastructuri, de investiții în general, cu beneficiu pentru guvernanți.

Și atunci când lucrurile cresc, când situația merge bine, motivele de ceartă, de ciondăneală, într-o coaliție, sunt mai slabe, mai puțin încurajatoare decât atunci când sunt probleme.

Una dintre acuzațiile USRPLUS la adresa PNL este că Guvernul Orban nu a performat…

Eu nu vreau să sune anti-USRPLUS ce spun eu în această conjuncție între PNL și USRPLUS (minutul 43:00). Dar ce-a însemnat parcursul acestui an de zile, pe fondul acestei scăderi economice provocate de pandemie, nedependente de performanța sau mai slaba performanță a Guvernului Orban, pe acest fundal, Cabinetul liberal a pompat în investiții publice, în dezvoltare…

Și sub presiunea epidemiei s-au făcut mari progrese în materie de informatizarea instituțiilor, de conectare, interconectare, încât putem să spunem că anul ăsta ultim a fost un an considerabil mai consistent și decât anul Cioloș – un prim-ministru pe care eu l-am apreciat și apreciez și acum performanța lui de atunci, dar era un guvern de tranziție.

Guvernul Orban, care a fost tocat de critici, de fapt a gestionat pandemia foarte bine, cu inevitabilele erori pe care le-au făcut toți în toată lumea, pentru că nu poți, într-o stare de criză, să performezi limpede, cristal, fără să existe și posibilitatea de a fi și criticat (minutul 50:00).

Era mai bine ca PNL să nu intre la guvernare, s-o lase pe Viorica Dăncilă încă un an, pentru a lua la alegerile din 6 decembrie un scor mult mai bun?

Slavă Domnului că liderii liberali nu au gândit în această idee! Și anume, ”mai stăm un an în Opoziție, ca să profităm și mai mult” și între timp se întâmplă lucruri rele, urâte, pentru toată lumea, pentru toată populația.

Acum, sigur că punând întrebarea așa cum ați pus-o dvs. și răspunzând eu cum am răspuns, se cam răsfrânge nu foarte pozitiv asupra USRPLUS, care au mers pe varianta asta: nu vrem la guvernare!

Cei de la USRPLUS au spus că nu au fost invitați la guvernare de PNL…

Au făcut declarații publice tranșante că nu doresc să intre la guvernare. Și acum, unii dintre liderii USRPLUS susțin același lucru, în ciuda tuturor evidențelor, pe domnul Barna l-am auzit vorbind în acest sens…

PNL-ul a format Guvernul pe cont propriu și de atunci încoace liderii USRPLUS spun tot timpul: ”dar nici n-am fost invitați!” Deci să terminăm cu subiectul ăsta că au vrut să pună și ei umărul! Așa că, din perspectiva noastră, a populației, a bunului-simț, putem să spunem: ”bravo, liberalilor, că și-au asumat scoaterea țării din PSD-ismul care devenise groaznic”. Și mai puțin bravo celor care nu i-au susținut atunci.

Se va schimba retorica ostilă, dacă vor intra împreună la putere?

Sunt premise foarte bune pentru o dezvoltare accelerată a României în ultimii ani și asta o să lucreze și ca un medicament-minune împotriva tensiunilor dintre PNL și USRPLUS.

Unii lideri USRPLUS acuză și acum PNL că este ”un fel de USL”, în ciuda faptului că vor să stea la masa puterii cu acest ”USL”!

PNL a gestionat România cu ambele jumătăți ale fostului FSN. (minutul 59:30). Orice-ar spune USRPLUS, și sigur că mizăm și pe ei, dar PNL nu e un partid de aruncat la coș cu PSD. Să fim totuși serioși! Să nu ducem lucrurile în ridicol.

Trebuie să dăm diagnostice cât mai corecte, raționale, să facem fiecare ce putem cu votul nostru, cu acțiune publică, cu acțiune socială, în cartier, într-o asociație din care facem parte, la locul de muncă, să participăm toți la aceste procese foarte, foarte complicate care sunt procesele istorice.

Va funcționa viitoarea guvernare PNL-USRPLUS-UDMR? Vor renunța la conflictele interne?

De mai bine de 10 ani, lumea traversează o perioadă foarte dificilă, cu crize diverse, de la cea imobiliară din 2007-2008 devenită o criză economică mondială, apoi refacerea, acum pandemia, criza economică din timpul și de după ea…

Dar chiar dacă perioadele astea sunt grele, nu cumva privind lucrurile în ansamblu, totuși, concluzia noastră trebuie să fie fermă: România e într-o perioadă foarte bună, de evoluție, de transformare spre bine. (minutul 1:20:00)

Dvs. sunteți un pic mai tânăr ca mine, dar ați prins perioada de dinainte de Revoluție, însă studenții mei nu știu că trăim acum în cu totul altfel de țară decât era cea de-atunci. Era groaznic! Bun, nici acum nu-i o fericire… Să scăpăm cât mai repede de pandemia asta, să trecem prin imunizare și să crească țara cu premisele pe care le-am discutat împreună cu dvs., aici!

6 comments

  1. xnet 18 decembrie, 2020 at 18:58 Răspunde

    Ion Bogdan Lefter,o sa te saturi de liberali ca de mere padurete ! Iar lozinca …din punctul nostru de vedere al populatiei…. mi se pare deplasata ,punctul meu de vedere nu coincide cu al dumneavoastra !

  2. Vaceanu Vasile 19 decembrie, 2020 at 16:58 Răspunde

    Unul dintre puținii români cu capul pe umeri. De ce nu avem oare mai mulți ? Poate ne spun barna și cioloș, dar nu în mod obligatoriu. E cert că se feresc de asta ca satan de tămîie.

Leave a reply