miercuri, noiembrie 30

INTERVIU. Eugen Tomac: ”USR a greșit flagrant. Nu Orban l-a propus pe Dircă adjunctul lui Florin Iordache”

9
2537

USR și PNL își aruncă în continuare acuzații privind alegerea lui Florin Iordache (PSD) și George Dircă (USR) la șefia Consiliul Legislativ. PMP este partidul care nu a vrut să participe la votul pentru alegerea acestui cuplu imposibil, care a aruncat USR în mijlocul unui scandal din care pare că nu vrea să iasă nici în ruptul capului. 

Într-un interviu pentru LUMEALIBERA.RO și ZIARISTII.COM, Eugen Tomac, liderul PMP, partid care a reușit să treacă pragul de 5% la alegerile locale, alături de PSD, PNL, USRPLUS și UDMR, a explicat ce s-a întâmplat de fapt la vot și cum vede ieșirea din criză, în perspectiva în care Dreapta ar putea forma o viitoare guvernare pe axa PNL-USRPLUS-PMP.

Ce s-a întâmplat, domnule Tomac, la votul din Parlament în care ne-am ales cu o grozăvie? Oamenii PSD și USR vor conduce împreună Consiliul Legislativ…

Eugen Tomac: Eu vă spun ce-am făcut noi la PMP. Pe mine m-a contactat Marius Pașcan, colegul meu, șeful deputaților PMP și mi-a prezentat următoarea situație: se discută în Parlament pe repede înainte numirea șefilor Consiliului Legislativ. Am întrebat cine sunt candidații. În clipa în care mi-a spus că PSD merge cu Florin Iordache la șefia CL mi-am dat seama că ceva nu este în regulă.

Având în în vedere că nici USR, nici PSD nu ne-au solicitat ca parlamentarii noștri în număr de 22 să vină să pună votul în coșul unui candidat, mi-am dat seama că situația este și mai complicată. Motiv pentru care, l-am rugat pe Marius Pașcan și pe toți colegii mei din PMP să părăsească sala.

La sfârșitul zilei când am văzut rezultatul, mi s-a părut de necrezut, pentru că înțelegeri politice se mai fac în Parlament. Dar când îl ai pe Iordache pus în una din cele mai importante funcții din România, deoarece Consiliul Legislativ este un filtru pentru orice legislație din țară, mi s-a părut prea mult. Și atunci n-am vrut să ne băgăm în asta.

Cum vi s-a părut acest compromis, pe care unii l-au numit blat?

Ceea ce n-am înțeles nici până azi e cine le-a întunecat mințile celor din USR încât să accepte un asemenea compromis de a intra într-un joc prin care, în mod simbolic, arunci la coș poza cu Piața Victoriei din 31 ianuarie 2017, când zeci de mii de români au ieșit din case pentru a spune, STOP Iordache, STOP Dragnea!

A fost prea mult! Orice încercare de a-i da altă turnură deciziei de luni din Parlament, când atât domnul Iordache, cât și domnul Dircă au fost aleși ca președinte și vicepreședinte al Consiliului Legislativ, nu ține! Cel mai onest gest era ca toate partidele din opoziția la PSD să părăsească sala. Nu puteam intra în asemenea jocuri. Există compromisuri care se fac și care nici măcar nu se discută.

Eu am 7 ani de activitate în Parlament. PSD nu face niciodată gratuități și nu oferă cadouri nimănui. Pentru că n-am făcut niciodată niciun compromis cu PSD, PMP n-a primit niciodată nicio funcție, nici la CNA, nici la Radio România, nici la Curtea de Conturi… Aici a fost o decizie politică.

USR nu recunoaște nici în ruptul capului…

Au mai existat și în  trecut astfel de lucruri de neînțeles. De exemplu când s-a făcut în Parlament numirea lui Bădălău la Curtea de Conturi. Singurii care am votat împotrivă am fost noi, cei de la PMP.

De asta, povestea că noi n-am știut, lansată de liderii USR, nu ține. S-a știut foarte bine. În loc să cerem ca Iordache să fie aruncat la lada de gunoi a istoriei, au făcut cvorum, l-au votat, unii greșit, alții negreșit, alții intenționat, alții neintenționat. Orice scuză nu ține. USR a greșit flagrant.

Și realitatea e că, după acest vot, îl avem pe Iordache președinte și pe senatorul USR Dircă vicepreședinte la Consiliul Legislativ. Asta avem ca rezultat al votului, asta vede poporul. În rest, cine a votat, cum a votat, că s-au mințit între ei, nu mai contează.

Ce-ați face dacă ați fi acum lider USR ca să reparați daunele de imagine?

Nu vreau să spun că liberalii sunt Albă ca Zăpada. Dar nu Ludovic Orban l-a propus pe Dircă de la USR ca adjunct al lui Iordache. De asta spun că din punct de vedere politic au avut o belea mare pe care nu o pot explica, oricât ai încerca să dai vina. Că a fost de vină X, că a fost Y… Faptul că omul USR a fost votat în bloc de PSD și alții arată clar că acolo a existat o târguială politică.

Da, faptul că doar USR și-a pus omul să lucreze cu Ciordache, adică autorul OUG 13 care a scos lumea în stradă, înclusiv pe USR, e blasfemie curată.

Nu, aici trebuie să pune punctul pe i. USR a confiscat mișcarea de protest din Piața Victoriei, deși acolo au fost reprezentanți ai tuturor partidelor, inclusiv de la PSD. Problema e că atunci când simbolic îți asumi un asemenea demers nu ai voie să greșești. Ei s-au branduit politic pe acest mesaj că vor fără penali în funcții publice.

Păi stâlpul demolării justiției din epoca Dragnea a fost Iordache. Din start trebuia respinsă orice asociere cu acest personaj. Este problema lor, trebuie s-o rezolve. Aici e un între lanț de vinovăție, pentru că nici în ceasul al 12-lea nu au înțeles cât de grav e ce au făcut. Aici este problema: că atunci când vrei să te urci pe acest soclu al moralității politice, nu ai voie să greșești.

Poate această nouă ruptură dintre USR și partenerii săi să pună în pericol o viitoare coaliție de guvernare?

Nu, nu cred. Sigur că la ora actuală temperatura politică e ridicată. Abia s-a încheiat etapa de desemnare a candidaților. În fiecare partid au existat destule frământări și probleme serioase, pentru că e firesc ca lumea să-și dorească poziții eligibile. Am fost în București aproape de un eșec (n.r. – alungarea PMP de către USR din alianța pro-Nicușor Dan).

Uitați-vă că PSD a ieșit primul partid pe București. Are cei mai mulți consilieri generali și locali. Dacă nu învățăm nimic din aceste lecții, s-ar putea să avem un mare șoc, pentru că la ora actuală cei mai mulți primari și consilieri tot PSD îi are. Iar atunci când se mobilizează, ei știu să-și apere foarte bine interesele, pentru că au măduva aia de la Partidul Comunist. Ei se descurcă foarte bine în situații de criză.

E foarte important de aceeea ca după alegeri să ne așezăm la masă pentru a da României o guvernare stabilă pentru următoarea perioadă, care va fi extrem de dură. Ce se întâmplă acum la nivel global ne va afecta. Trebuie să ne gândim la cei care sunt puternic afectați, la industria HORECA, la industria grea… Bătălia noastră e să salvăm locurile de muncă.

Cine garantează că acest război al USR cu PNL nu va continua?

Dacă vom rămâne în bătălii sterile, cine cu cine s-a întâlnit pe hol, cine cu cine s-a întâlnit într-un lift, nu vom putea evolua. Vom rămâne într-o zonă mediocră.

De asta cred că România are nevoie în următorii ani de o guvernare stabilă de dreapta, care să vină cu soluții realiste. Avem această oportunitate, fondurile oferite de UE pentru combaterea efectelor coronavirus, plus fondurile pentru dezvoltare. Și eu cred că pe acest program de guvernare trebuie să ne așezăm.

Locuri de muncă bine plătite, salvarea unor sectoare din industrie și dezvoltarea țării. Astea sunt prioritățile noastre. Avem mult prea multe lucruri de recuperat, pentru că PSD nu a făcut nimic. A distrus ramuri întregi din industrie, a alungat investitori, au mai plecat un milion și jumătate de români din țară, în total 4 milioane de români care s-ar întoarce oricând, dacă ar avea locuri de muncă bine plătite acasă.

Dacă unii liderii USR nu-și moderează tonul pentru a stabili punți cu partenerii de dreapta, chiar excludeți lăsarea USR în afara viitoarei guvernări?

Nu exclud nimic. Dar eu sper că lideri mai experimentați, cum sunt Dacian Cioloș și alți lideri din USR, vor trage frâna la timp. Eu sunt autorul proiectului de lege prin care am propus reducerea numărului de parlamentari, pot oricând să reproşez USR-ului că nu au venit lângă noi să facem front comun pentru a reduce numărul de parlamentari. După 10 ani votăm tot aproape 500 de parlamentari şi nu 300 cât au decis românii.

Aţi mai făcut ceva. Sunteţi primul partid care l-a propus pe Nicuşor Dan candidat comun la Primăria Capitalei.

Aşa este. Şi proiectul propus de PMP cu privire la alegerea primarului în două tururi a fost semnat de Senat este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de un an şi jumătate. Din orgoliu şi celelalte partide nu au vrut să vină să punem presiune pe Parlament atunci când am dat jos guvernul Dăncilă să trecem şi alegerea primarului în două tururi. Pentru că astea sunt obiective vitale pentru viitorul ţării. Fără alegerea primarului în două tururi, fără transparenţă totală în administraţie, nu vom schimba fundamental nici satul românesc, nici oraşele, nici comunele, nici municipiile. Pentru că, din păcate, comunităţile locale sunt prizoniere într-un cerc extrem de periculos.

Ce veți face, concret, când veți ajunge la guvernare?

Vă spun ceva în premieră: PMP va veni cu un proiect extrem de îndrăzneţ în această campanie electorală. Avem nevoie de modificarea legii privind referendumul astfel încât orice comunitate locală, municipiu, oraş sau comună, atunci când doreşte să se împrumute cu o sumă mai mare de 5% din bugetul comunităţii să invite lumea la referendum să se pronunţe dacă sunt de acord ca Primăriile să se împrumute cu o sumă mai mare de bani. Pentru că, foarte mulţi primari sunt aleşi, ajung în poziţia de a decide, dar nu au resurse. Motivul: banii comunităţii respective sunt împrumutaţi pentru următorii 10-15-20 de ani şi au atât de multe dificultăţi încât vor să schimbe ceva şi nu au cu ce pentru că ajung administratorii unor datorii.

În ce constă propunerea dvs.?

PMP va propune în această campanie să dezbatem extrem de serios cum se împrumută comunităţile locale şi pe ce cheltuie banii. Deci, pe lângă transparenţa totală prin care noi cerem ca toate facturile şi toate contractele să fie publicate exact în ziua în care sunt semnate sau achitate, să mai avem referendumuri locale pentru împrumuturi.

Este inadmisibil să avem primării unde 90% din fondul bugetului comunităţii se duce pe salarii şi comunităţile respective se împrumută cu sume uriaşe pentru a dezvolta proiecte şi nici măcar nu dau o explicaţie. Fac aranjamente în Consiliile Locale şi se împrumută cu nemiluita. Ceea ce va găsi și Nicuşor Dan în Bucureşti.

Avem multe de făcut, dle Tomac. Ţara este la pământ, parte de ea e în ruină. N-avem drumuri, n-avem centură în Bucureşti. Suntem ruşinea Europei.

Când vă gândiţi la PSD, tot timpul să vă aduceţi aminte că nu avem centură în jurul Bucureştiului. Asta arată nivelul lor de performanţă.

Cum rămâne cu 300 de parlamentari?

Da, dar 300 de parlamentari se modifică prin lege. Noi am creionat harta cu 300 de parlamentari, 100 de senatori şi 200 de deputaţi, deci se poate face mâine. Legea este adoptată în Senat, mai are nevoie de un singur vot pentru a fi aplicată, dar nu a existat. De doi ani de zile este Legea pe ordinea de zi.

Dar mai sunt atâtea restanțe…

Sigur că sunt multe restanţe. Ne-aţi amintit de modificare Constituţiei. Ce credem noi că trebuie modificat în Constituţie este, de exemplu, articolul prin care este ales Avocatul Poporului. Noi vrem ca articolul cu privire la instituţia Avocatul Poporului să sufere modificări în Constituţie astfel încât Avocatul Poporului să fie ales exact cum este ales Preşedintele, de către cetăţeni.

Dle Tomac, desfinţaţi-le! Renunţaţi la ele definitiv! Marea Britanie n-are Avocat al Poporului. Îşi bate joc de oameni. Avocatul Poporului trimite români la moarte prin COVID, prin ce face dna Renate Weber, Curtea Constituţională. Desfiinţaţi-o şi pe aia!

Tocmai de asta cred că e nevoie să rămână să aibă independenţă reală de politică. Şi, Avocatul Poporului împreună cu un adjunct al Avocatului Poporului care să se ocupe de chestiuni de ţin de trafic de copii, de situaţia minorilor ş.a.m.d., de chestiuni ce ţin de educaţie, să devină o instituţie funcţională.

Ori, la ora actuală, instituţia Avocatul Poporului este cuplată la Putere şi nu mai există un filtru real între Guvern şi Parlament pe care trebuie să-l exercite această instituţie.

De asta credem că trebuie să ne batem în Parlament şi, bineînţeles, să discutăm despre amendarea Constituţiei acolo unde este nevoie să umblăm. Şi una dintre teme ţine de rolul Avocatului Poporului într-o societate, nemaivorbind de celelalte instituţii care, odată ce sunt dominate doar de influenţa unui partid nu mai au nimic în comun cu menirea pentru care au fost create.

VEZI ŞI:

Și tu, Fritz?! Primarul Timișoarei deschide ușa colaborării USR cu PSD la Timișoara

Cum poate repara USR eroarea de la votul pentru ”Ciordache”

DOCUMENT. Plângerea PLUS după ce clanul Morega a penetrat listele parlamentare ale USR la Gorj

9 comments

 1. Gabriel 22 octombrie, 2020 at 20:13 Răspunde

  Domnule Ciocazanu, va rog sa va editati cu mai multa atentie titlurile. „nu vrea sa iasa cu incapatanare”? adica, vrea sa iasa fara incapatanare? Dvs nu aveti dreptul sa faceti greseli.

  • Laurențiu Ciocăzanu 22 octombrie, 2020 at 20:17 Răspunde

   Mai facem, din grabă și noi 🙂 Mai ales că nu mai avem bani să angajăm corectori, ca pe vremuri. dar iată că avem noroc cu oameni ca dvs., care ne ajută. Mulțumim, remediem.

 2. Jurnalistă la Europa Liberă despre ziariștii ”care au la propriu juma’ de normă fie la USR, fie la PLUS” – Lumea Liberă 13 noiembrie, 2020 at 22:14 Răspunde

  […] Atunci, la vot au participat PSD, PNL și USR, care s-au acuzat încrucișat pentru că un cuplu PSD-USR a ajuns să lucreze împreună în conducerea unei instituții-cheie. În schimb, PMP a decis să nu participe la vot, fiind singurul partid în afară de orice bănuială. De aceea, Ioana Constantin, secretar general al PMP, a profitat de acest ultim scandal pe axa PSD-PNL-USR, pentru a aminti opiniei publice că nici până azi omul USR votat de PSD nu a părăsit funcția grasă primită prin votul parlamentarilor: ”Știe cineva dacă dl Dircă de la USR a demisionat? Da, acel senator USR votat de vreo 100 de PSD-isti ca adjunct al lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ? PMP nu a făcut nicio negociere cu PSD în Parlamentul României, pentru nicio funcție.” Eugen Tomac, liderul PMP, a povestit într-un interviu pentru LUMEALIBERA.ro și ZIARISTII.com cum au decis parlamentarii PMP să refuze votul pentru cuplul Iordache (PSD)-Dîrcă (USR) la șefia Consiliului Legislativ. Detalii, AICI. […]

Leave a reply