Interpol denunță o creștere alarmantă a traficului ilegal de deșeuri din plastic

2
719

Organizația Internațională a Poliției Criminale a prezentat, într-un raport citat de lasexta.com, creșterea transporturilor ilegale de deșeuri, precum și documente false și înregistrări frauduloase ale acestor rămășițe.

Într-un raport privind tendințele emergente ale criminalității pe piața deșeurilor de plastic, Interpol a avertizat o creştere alarmantă a comerțului ilegal cu deșeuri de plastic în ultimii doi ani, la fel ca și alte practici criminale, cum ar fi incendiile la depozitele de deșeuri ilegale în Europa și Asia.

Mai exact, Organizația Internațională a Poliției Criminale a raportat că a existat o creștere a transporturilor ilegale de deșeuri, deviate în principal către Asia de Sud-Est prin mai multe țări de tranzit, cu scopul de a camufla originea transportului. În plus, în acești ani au observat alte aspecte îngrijorătoare în gestionarea globală a deșeurilor, cum ar fi documente false și înregistrări frauduloase ale acestor rămășițe.

Acest raport stabilește, de asemenea, o legătură între rețelele criminale și companiile legitime de gestionare a deșeurilor, utilizate ca acoperire pentru operațiuni ilegale. Unul dintre cazurile explicate în document este uciderea primarului din Signes, în sud-estul Franței, în 2019, în timp ce încerca să împiedice două persoane să lase deșeuri într-un depozit de deșeuri ilegal. „Acesta reprezintă un tip de violență asociat în mod tradițional cu infracțiunile organizate„.

Situația apare din dificultatea de a gestiona excesul de deșeuri de plastic, ducând la situații precum cea observată în Malaezia în luna mai, când autoritățile au început un proces de returnare a aproape 4.000 de tone de deșeuri de plastic în treisprezece țări. De asemenea, de când China și-a închis porțile pentru reciclarea importurilor în 2018 pentru a-și proteja propriul mediu, a existat o creștere a livrărilor din Europa și America de Nord către Malaezia.

Poluarea globală a materialelor plastice este una dintre cele mai răspândite amenințări de mediu în prezent, iar reglementarea și gestionarea corectă a acesteia sunt esențiale pentru siguranța globală a mediului„, a declarat ofițerul de aplicare a legii Interpol, Calum MacDonald.

În plus, MacDonald a indicat că organizația lucrează la descoperirea modului în care infractorii profită de punctele slabe ale sistemului pentru a cere țărilor să își consolideze legislativele. Echipele de poluare din 194 de țări lucrează pentru dezmembrarea acestor grupuri criminale și gestionează operațiunile și instruirea pentru a ajuta forțele de ordine să elimine acești criminali.

2 comments

Leave a reply