„Internetul nu este un spațiu fără legi”. Europa strânge șurubul împotriva focarelor de ură și fake news

3
1076

Uniunea Europeană a declanșat un război la baionetă împotriva știrilor false care inundă rețelele de socializare. Efectul nociv al acestora s-a văzut și în România, unde minciunile pe tema coronavirus și teoriile conspirației au dus la creșterea masivă a îmbolnăvirilor de COVID 19.

Tot mai multe țări din Occident sunt îngrijorate de invazia fake news și de creșterea discursului de ură.

Guvernul austriac vrea să constrângă platformele digitale precum Facebook și Google să elimine în câteva zile conținutul ilegal postat de utilizatori, iar în caz de nerespectare, să impună amenzi de până la 10 milioane de euro (12 milioane de dolari).

Legea austriacă împotriva incitării la ură (hate speech), aflată încă în fază de elaborare, vizează platformele cu mai mult de 100.000 de utilizatori și venituri anuale de peste 500.000 de euro, aşa cum explică ministrul justiției Alma Zadics, adăugând că obiectivul este cel de a oferi victimelor insultelor și abuzurilor online posibilitatea de a reacționa rapid, cu costuri reduse.

„Internetul nu este un spațiu fără legi. Statul nostru de drept se aplică și Internetului”, a declarat ministrul într-o conferință de presă raportată de agenția Reuters.

Ideea este de a implementa o nouă procedură accelerată, gratuită în primii trei ani, pentru a permite victimelor să obțină un ordin de reziliere în câteva zile.

Conform proiectului de lege, platforme ca Facebook sau Google vor fi obligate să înființeze sisteme de raportare ușor accesibile, să numească o persoană de contact pentru utilizatori și să raporteze anual reclamațiile primite. De asemenea, vor trebui să șteargă conținuturile evident penale în termen de 24 de ore de la primirea plângerii și în termen de șapte zile restul conținuturilor ilegale.

Preocupările privind discursul de ură sunt în creștere la nivel global. O lege germană în vigoare din 2018 a avut până acum un impact limitat, iar Berlinul a cerut mai multe acțiuni în cadrul Uniunii Europene.

Asociația austriacă a furnizorilor de servicii digitale Ispa, care reprezintă peste 200 de companii, inclusiv Google Austria și Facebook Germania, a salutat inițiativa împotriva discursurilor de ură, solicitatând însă un efort comun european. „Doar o reglementare europeană uniformă poate deveni un standard de succes care se poate afirma în întreaga lume”, se specifică într-un comunicat. „Deciziile separate, necoordonate, nu duc nicăieri”.

VEZI ŞI:

De ce vrea Putin ca Trump să ajungă din nou președintele SUA?

O șpagă de 2,5 milioane $, un mogul fugar, un procuror stors ca portocala și un politician bogat

Am prins postacul COVID! ”Câți bani i-a dat Arafat duamnei Esca să spună că s-a infectat?

3 comments

Leave a reply