Inteligența artificială ar putea forța angajații să se reinventeze

Inteligența artificială poate ajuta productivitatea, dar ar putea, de asemenea, să elimine unele locuri de muncă, susține analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

„Avem deja primele semne că au început schimbările legate de forța de muncă. Procesul nu va fi fără dureri, dar va duce și la crearea unor locuri de muncă și la apariția unor calificări care nu există în prezent. Progresele în materie de inteligență artificială creează, de asemenea, oportunități de afaceri și de investiții pentru companiile care sunt implicate în noua tehnologie.”, explică specialistul.

Potrivit sursei citate, Goldman Sachs estimează că IA poate crește PIB-ul global cu 7% sau 7 trilioane de dolari și poate crește productivitatea cu 1,5% în decurs de un deceniu, scrie adevarul.

Un nou val de sisteme de inteligență artificială poate avea, de asemenea, un impact major asupra piețelor de muncă din întreaga lume.

Schimbările în fluxurile de lucru ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, arată analistul e Toro.

Geoffrey Hinton a demisionat de la Google. Interviu The Spectator 

„Analizând bazele de date care detaliază conținutul sarcinilor a peste 900 de ocupații, Goldman Sachs estimează că aproximativ două treimi din ocupațiile din SUA sunt expuse la un anumit grad de automatizare de către IA. Acest proces a început deja. IBM a anunțat că va stopa angajările în funcțiile care ar putea fi înlocuite de IA. CEO-ul IBM, Arvind Krishna, se așteaptă ca 30% din funcțiile de back office, cum ar fi resursele umane, să fie înlocuite de IA și automatizate în următorii cinci ani.” precizează Bogdan maioreanu.

Cu aproximativ 26.000 de angajați în roluri care nu au legătură cu clienții, acest lucru ar putea însemna renunțarea la aproximativ 7.800 de angajați, subliniază sursa citată.

Totuși, nu toate locurile de muncă sunt expuse disponibilizărilor – unele vor trece printr-un proces de reconversie. Un studiu realizat de economistul David Autor a constatat că 60% dintre angajații de astăzi ocupă poziții care nu existau în 1940.

Acest lucru implică faptul că mai mult de 85% din creșterea numărului de locuri de muncă din ultimii 80 de ani se explică prin crearea de noi posturi, determinată de tehnologie.

1 comment

Leave a reply