Înmormântări “provizorii” sau “prin videoconferinţă”. Reinventarea morţii în vremea coronavirus

0
1064

Sistemul nu era pregătit să proceseze un număr atât de mare de cadavre. Preaplinul spitalelor, caselor de îngrijire de bătrâni, serviciile funerare, Institutului Anatomic, toate au produs o aglomerare de neimaginat la morgă şi în cimitire.

Consecinţa este creşterea masivă a incinerărilor, faţă de procesiunea “clasică” de înhumare, ori schimbarea radicală a procesiunilor funerare, adaptate la vremuri de coronavirus.

Cele două mari metropole ale Spaniei, capitala Madrid şi Barcelona, au cel mai mult de suferit.

Coronavirusul a aruncat în aer cererea de incinerare la Barcelona, ​​unde serviciul de pompe funebre ar putea ajunge în colaps, chiar de miercuri. Acesta a fost avertismentul lansat de consilierul și președintele sectorului Cimitirelor din Barcelona, ​​Eloi Badia, care a precizat că a existat o creștere „foarte semnificativă” a cererilor de incinerare.

“Înainte de criza COVID-19, înmormântările reprezentau 46% și incinerările 54%. Acum avem vârfuri de 78% la incinerări. Nu putem oferi servicii tuturor”, a afirmat el.

Având în vedere această situație, familiilor li se va propune să-și “îngroape provizoriu” decedatul timp de doi ani și apoi să continue exhumarea și incinerarea ulterioară, fără costuri suplimentare.

“Unele familii pot solicita înmormântare temporară și după doi ani această incinerare se poate face gratuit”, a declarat Badia, care a precizat că în Barcelona există aproximativ 200 de servicii funerare pe zi, care corespund și morților din alte municipalități din zona metropolitană.

Orașul, a explicat el, este pregătit să-și asume 80 de incinerări și 150 de înmormântări pe zi, dar cererile de incinerare au crescut la 150 pe zi, ca urmare a crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Schimbare radicală şi în capitală

31 martie 2020. O familie din Madrid se desparte de cineva drag

Capitala Madrid a fost focarul principal al pandemiei în Spania. Acum, situaţia s-a mai liniştit, numărul deceselor scăzând de la o zi la alta urmare a reducerii cazurilor de infectaţi după măsurile de carantină declanşate acum trei săptămâni.

Dar săptămâna trecută a fost jale, în capitală.

Cimitirele municipale primesc în medie 120 de cadavre pe zi începând cu 9 martie, conform datelor furnizate de Compania Municipală de Înmormântare. Acum, 40 de decedaţi sunt înmormântați zilnic, când anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau îngropați 20. Incinerările au crescut mult şi în Madrid, de la 30 la 70 pe zi.

Majoritatea rudelor duc cenușa acasă într-o urnă verde, inclusă în “asigurarea de moarte” persoanei decedate.

Pandemia a schimbat obiceiurile funerare. Limitarea la trei participanți, izolarea prin carantină și frica de contagiune au făcut din înmormântări un act foarte intim și uneori confuz. Există cei care vin singuri și rămân tăcuți. Sunt şi cei care au ales să le fie transmisă procesiunea funerară prin videoconferință.

Pot fi văzuţi de asemenea şi oameni care asistă la înmormântare cu masca pe faţă, mănuși și ochelari de înot. La doi metri unul de altul. Fără să poate deschide sicriul. „Ești sigur că este tatăl meu?”, întreabă un tânăr înaintea sicriului tatălui său, fost boxer, într-un reportaj publicat de ziarul El Pais.

Leave a reply