
Papa emerit Benedict al XVI-lea, care a murit săptămâna trecută, a fost așezat în Bazilica Sf. Petru. DPA/ PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES
Fostul Papă Benedict al XVI-lea, a cărui demisie istorică în 2013 a provocat unde de șoc în biserica catolică, va face din nou istorie atunci când va deveni primul fost papă care va avea înmormântarea prezidată de un papă în ședință joi, după moartea sa în ajunul Anului Nou.
Papa emerit Benedict, născut Joseph Aloisius Ratzinger, suferea de „agravarea” cauzată de „înaintarea în vârstă”, potrivit lui Matteo Bruni, directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun. Papa Francisc, care a preluat conducerea după demisia lui Benedict în 2013, a scris săptămâna trecută pe Twitter, cerându-i „domnului să-l consoleze și să-l susțină în această mărturie de dragoste pentru Biserică, până la capăt”.
După moartea sa, Papa Francisc a emis o declarație, numindu-l pe Benedict „nobil” și „bun”. La 78 de ani, Benedict a devenit cel mai bătrân cardinal catolic ales în Papalitate din 1730, ajungând în poziția de vârf a scandalului de abuz sexual, în care biserica ar fi ascuns mii de rapoarte de abuz sexual, făcute celebre de către Boston Globe’s Spotlight.
Deși Papa Francisc este primul papă care a condus o înmormântare pentru un fost papă, el nu este primul papă care a fost prezent la înmormântarea predecesorului său, scrie forbes.
Prima instanță a venit în 1802, când Papa Pius al VII-lea a fost prezent la înmormântarea Papei Pius al VI-lea, la doi ani după ce fostul lider a murit în exil în Franța, după ce a fost capturat de armata lui Napoleon.
500.000. Atâți oameni au participat la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea în 2005, iar alți 600.000 au urmărit la televizoarele mari amplasate în jurul Romei, potrivit Agenției Catolice de Știri. Peste 3 milioane de oameni au venit la Roma pentru slujbele funerare, determinând o coloană de trei mile pentru a vedea trupul neînsuflețit al Papei înainte de a fi înmormântat, în timp ce 159 de delegații străine, inclusiv 17 prim-miniștri și opt președinți, inclusiv foștii președinți George W. Bush, George H.W. Bush și Bill Clinton – au participat la înmormântarea lui.
Ne știm dacă Papa Francisc va călca pe urmele predecesorului său și va demisiona – un pas netradițional care nu a fost făcut de când Papa Grigore al XII-lea a demisionat în 1415. Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a respins speculațiile cu privire la demisia sa drept „bârfă de curte”, într-un interviu pentru Reuters în iulie anul trecut și a respins zvonurile că suferă de cancer, spunând că medicii săi „nu mi-au spus nimic despre asta”.
De obicei, un papă este ales în cadrul unui sistem de vot secret de un grup de lideri catolici din întreaga lume numit Colegiul Cardinalilor, cu o majoritate de două treimi necesară pentru a fi declarat un nou șef. Alegerea unui nou pontif este anunțată de un fum alb creat de buletinele de vot care arde.