vineri, februarie 3

Înmormântarea lui Pele: sicriul legendei Braziliei depus pe stadionul lui Santos

0
230

Mii de persoane îndoliate au stat la coadă toată noaptea pentru a-i aduce un omagiu legendei braziliene Pele, sicriul fiind depus pe stadionul fostului său club Santos.

Sicriul lui Pele se află în centrul terenului de pe stadionul Urbano Caldeira din Sao Paulo, iar fanii s-au aliniat pe străzi pentru a intra și a depune un ultim omagiu.

Va avea loc o procesiune pe străzile din Santos de la ora 12:00 GMT, înainte de înmormântarea privată a familiei.

Pele – probabil cel mai mare fotbalist din lume, de trei ori câștigător al Cupei Mondiale – a murit la vârsta de 82 de ani pe 29 decembrie (a primit tratament pentru cancer de colon din 2021).

Guvernul brazilian a decretat trei zile de doliu național după moartea sa, iar noul președinte al țării – Luiz Inacio Lula da Silva – se va deplasa la Santos pentru a-și aduce omagiul.

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a participat luni la memorial și a spus: „Vom cere fiecărei țări din lume să numească unul dintre stadioanele lor de fotbal cu numele Pele”.

„Nu va mai fi nimeni ca Pele” – Mii de suporteri s-au adunat pe străzi, în timp ce vagonul funerar care transporta sicriul lui Pele a sosit luni pe stadion.

Fostul mijlocaș brazilian Ze Roberto și fiul lui Pele, Edinho, au ajutat la transportul sicriului, cu coroane florale trimise de internaționalii Neymar și Vinicius Junior și Real Madrid.

Au fost lacrimi și aplauze, iar unii oameni au căzut la pământ în închinarea omului care a revoluționat fotbalul și a făcut celebră Brazilia.

„Am avut ocazia să-l văd jucând pe stadion de multe ori”, a declarat Joao Paulo Machado, care locuiește în Santos, corespondentului BBC pentru America de Sud, Katy Watson.

După părerea mea, este ambasadorul numărul unu al acestei țări în lume. Dacă călătorești în străinătate, primul lucru pe care îl spun oamenii este: „Sunteți din țara lui Pele”.

Fostul președinte al Santos FC, Marcelo Teixeira, a spus că Pele este o „ființă umană fantastică”.

El a adăugat: „A avut o inimă generoasă, nu doar pentru că a fost sportivul secolului. A avut întotdeauna grijă de oameni într-un mod cu adevărat sincer, umil”.

Beatrice s-a trezit la șase dimineața să călătorească cu soțul ei din orașul Soracaba la Santos și a așteptat de mai bine de două ore la coadă.

„Sunt hotărât să-i aduc un ultim omagiu”, a declarat bărbatul de 56 de ani pentru BBC.

Marcela Buono, originară din Santos, care acum locuiește în Miami, s-a întors și ea să-și aducă omagiu.

„Am crescut cu el”, a spus ea. „Obișnuia să meargă la supermarket aici în fiecare zi. Asta era normal pentru noi. Era întotdeauna fantastic, dădea autografe copiilor. Era o persoană uimitoare, o inspirație.”

Wilson Genio a stat la coadă cu fiul său, Miguel, în vârstă de 13 ani, purtând trandafiri albi și un steag Santos semnat „Familiei Genio, prietenul tău Pele”.

Sunt aproximativ 30 de grade în Santos – dar întreg orașul este atras de inima stadionului Vila Belmiro, unde se află sicriul lui Pele.

Un flux constant de îndoliați trec prin centru pentru a-și aduce un omagiu final – uneori aplaudă când trec pe lângă sicriul lui. Au venit oameni Brazilia dar și din toată lumea.

Elicoptere de știri survolează deasupra capetelor. Oamenii sunt îmbrăcați în tricourile în dungi alb-negru ale Santos Football Club – echipa lui Pele – sau în tricoul galben al naționalei Braziliei.

Vocea lui Pele răsună peste tribunele stadionului – cântecul lui din 2006, Meu Legado (Moștenirea mea), se repetă.

Bărbații și-au scos cămășile pentru a-și înfășura capul pentru a se proteja de căldură. Alții își fac aer cu ziarul tribut tipărit doar pentru această zi. Unii au venit pregătiți cu pălării, umbrele și omagiile lor, se cântă „Pele! Rei!’. Dar în mare parte, mulțimile sunt răbdătoare în căldură, așteaptând să le vină rândul să-și ia rămas bun.

Leave a reply