Alexandru Chiş este unul din tineri, încă existenți în RO, pasionați de istoria satului în care a crescut Aceasta a adunat peste 1.500 de obiecte din secolele trecute, de la unelte folosite în gospodării, la costume populare şi documente, punând astfel bazele unui muzeu etnografic unic în judeţul Arad.
Muzeul pe care l-a înfiinţat în satul Covăsânţ, pe când avea doar 22 de ani, a devenit un reper cultural, promovat inclusiv de autorităţi prin centrele de informare turistică.
„Am învăţat cum oamenii se descurcau în gospodărie cu obiecte simple, unele pe care generaţia actuală nici nu le-ar putea identifica sau înţelege. Mi s-a părut că au o valoare culturală mare, aşa că le-am curăţat şi le-am păstrat cu grijă. Cu timpul, am descoperit tot mai multe obiecte vechi prin gospodăriile rudelor şi am început să le colecţionez. Sătenii au auzit de pasiunea mea şi mi-au adus tot felul de lucruri, aşa că la 19 ani aveam deja sute de exponate. Atunci am înfiinţat muzeul, dar într-un format virtual, prezentând obiectele pe internet. Mai târziu, în 2016, am alocat nişte anexe din gospodăria familiei pentru a amenaja muzeul etnografic şi am început să primim vizitatori”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Chiş.
Interesant acest material… de weekend! Felicitari
fara comentarii, chapeau.
bun materialul. nimic de adaugat. vorbeste singur…
Bogdan Luca chiar bun, cu stima…Luca
Chiar bun intreg materialul.
ce asteptati a mai scrie? Bun, v-ati auto depasit…