Încotro prețurile pentru energia electrică?

1
580

Pe 2 august 2021, printre știrile despre epocalul congres PNL din 25 septembrie și cele despre îndelung-așteptatul val patru al Covid-ului, s-a strecurat o micuță știre, anostă pentru majoritatea poporului și lipsită de dramatismul încleștării liberale sau de pătimașa luptă dintre vacciniști și anti-vacciniști, scrie profesorul Petrișor Peiu pe SpotMedia.ro.  

Ei bine, știrea cu pricina suna cam așa: pe 2 august s-a stabilit pe piața contractelor spot (OPCOM) cel mai mare preț din istorie pentru energia electrică cu livrare în ziua următoare, pe 3 august: 672 lei/Mwh. Asta după ce, pe 29 iulie, se vânduse energia electrică pentru 30 iulie cu un alt preț record, 645 lei/Mwh. Dar ăsta e doar un preț mediu zilnic. Adevăratul record este prețul orar de 981 lei/Mwh, valabil pentru energia electrică care urma să fie livrată pe 3 august, la ora 7 seara.
Sună înspăimântător? Stați să vedeți ce a urmat a doua zi, pe 3 august: prețul mediu zilnic al energie electrice cu livrare 4 august a urcat cu 16%, la 797 de lei/MWh, potrivit operatorului pieței de energie, OPCOM. Mai mult, a fost depășit și recordul orar al pieței, energia electrică  cu livrare 4 august, ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.000 de lei/MWh!

Iar pe 5 august, energia electrică cu livrare 6 august a depășit 161 euro/Mwh și a făcut din România cea mai scumpă piață din întreaga Europă” se mai arată în articolul profesorului Peiu

1 comment

Leave a reply