Închisoare cu executare pentru șoferii băuți sau drogați implicați în accidente mortale

0
44

Proiectul de lege care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis, care produce accidente mortale să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea a fost adoptat de Senat. Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt de spus.

Inițiativa legislativă, depusă de aleși ai PSD și PNL, dar susținută cu largă majoritate, e un răspuns care vine să repare post-mortem memoria persoanelor ucise în accidente rutiere de șoferi care se urcă la volanul autovehiculelor după ce au consumat alcool, droguri sau fără a deține drept de conducere, potrivit aleșilor care susțin proiectul de lege.

Modificarea adusă este aceea că în urma unei ucideri din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe interzise nu mai poată fi aplicată condamnarea cu suspendare, cum permite Codul penal în prezent, ci este prevăzută pedeapsă cu executare, pentru concurs de infracțiuni, informează adevarul.

Inițiativa a fost adoptată de senatori cu 111 de voturi „pentru”, fără niciun vot contra sau abținere. „Nu limităm dreptul judecătorului ce pedeapsă să aplice. E răspunsul Parlamentului la revolta publică, ce nu are cum să nu fie îndurerată. Oamenii sunt îndurerați când le mor semenii, iar cei care le fac sunt liberi să urce din nou la volan”, a subliniat Robert Cazanciuc în plenul Senatului, explicând că adoptarea legii nu este suficientă, fiind nevoie de modificarea Codului rutier.

Social-democratul a arătat, totodată, că 20.000 de persoane sunt în fiecare an trimise în judecată în România pentru conducerea fără permis, sub influența alcoolului sau a drogului. În același timp, România este pentru al cincilea an consecutiv pe primul loc la numărul de decese în accidente rutiere.

Cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime”, a mai subliniat Robert Cazanciuc.

Proiectul de lege este în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că poate să treacă repede și de Camera Deputaților. În cazul adoptării rapide a proiectului, realizabilă și într-o săptămână, termenul pentru sesizare la CCR e de doar două zile, nu trei zile ca în procedura clasică. Însă inițiativa a avut consens pe bandă rulantă, fiind avize pozitive de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și raport favorabil în unanimitate de la comisia juridică.

Leave a reply