Începe dansul: PSD anunţă moţiune de cenzură anti-Orban. Se pregăteşte Dăncilă?

0
753

PNL se află la guvernare doar pentru că aşa vor PSD şi aliaţii săi. Explicaţia e simplă: majoritatea din Parlament stabileşte cine stă şi cine pleacă de la Palatul Victoria, iar această majoritate e cea rezultată după ultimele alegeri parlamentare din 2016. PSD şi ALDE, plus “clienţii” de conjunctură, PRO ROMÂNIA şi UDMR. 

Bun, bun, şi-atunci de ce a ajuns la guvernare PNL?, se vor fi întrebat cei care au îndoieli asupra acestei explicaţii. Tot la fel de simplu: pentru că dezastrul produs de guvernele anterioare, – Grindeanu, Tudose şi Dăncilă – era atât de mare încât exact aceeaşi majoritate care a creat dezastrul avea nevoie de un respiro.

De aceea au lăsat PNL la guvernare: ca să-şi mai “spele” puţin imaginea şi să-i lase pe alţii să facă ordine după ei, prin măsuri care evident că nu sunt deloc pe placul populaţiei (vezi experienţa Guvernului Boc, lăsat la fel să rezolve criza produsă de predecesorul Tăriceanu tot prin măsuri iresponsabile).

Dar după doar o jumătate de an de aşteptare, PSD s-a săturat de Guvernul Orban. Ştie că dacă nu îl dă repede jos, vin alegerile locale şi partidul marilor baroni roşii are nevoie de acces la butoanele administraţiei şi la banul public.

Ludovic Orban, tratat de PSD ca pion de sacrificiu al baronilor

E cazul acum să aplice principiul “maurul şi-a făcut treaba, maurul poate să plece”. Liberalii au reparat destule într-un timp atât de scurt, acum e vremea ca PSD, ALDE şi ceilalţi să se pună din nou pe distrus din interior aparatul de stat, ca în perioada 2016-2019.

Prin urmare, Marcel Ciolacu, liderul PSD a anunţat că PSD va depunde o moţiune de cenzură a doua zi după ultima zi a stării de alarmă. Asta ar fi pe 17 iulie. Motivul nici nu mai contează, indiferent câte explicaţii “pe lege” ar căuta tovarăşii şefului interimar al PSD.

Realitatea e că atâta vremea cât România va avea acest Parlament, dominat de PSD şi ALDE, NIMENI nu poate face nimic la guvernare fără acordul lor. Asta e drama şi totodată provocarea. Nu te poţi opune acestor presiuni absolut iresponsabile ale PSD, dar ai o soluţie, într-un târziu: viitoarele alegeri.

Până atunci însă, România rămâne la mâna PSD, a lui Marcel Ciolacu, Tăriceanu şi chiar a distinsei Viorica Dăncilă.

Apropo de aleasa lui Liviu Dragnea la Palatul Victoria, nu se gândeşte acum să revină din nou la Priştina? Pardon, Zimnicea! Pfff… La Palatul Victoria? Nu de alta, dar ea l-a lăsat la şefia partidului pe Ciolacu, elegant ar fi ca urmaşul ei s-o recompenseze cu un nou mandat de premier.

Până la urmă, chiar ar fi corect. Asta-i majoritatea, acolo e valoarea, ăsta e nivelul celor care se joacă de-a moţiunea şi de-a România.

Cu un astfel de Parlament, dominat de “patrulaterul roşu” PSD-ALDE-PROROMÂNIA-UDMR, România nu poate “produce” un prim-ministru mai bun ca Dăncilă.

(Acesta este un text de opinie)

Leave a reply