marți, ianuarie 25

Încă unul! Și primarul USR din Alba Iulia întinde mâna PSD: ”Nu poți să-i judeci acum pentru ce-a fost în urmă cu 4 ani”

1
3718

În plin scandal privind votarea în Parlament a cuplului Florin Iordache (PSD)-George Dircă (USR), la șefia Consiliului Legislativ, a trecut neobservată declarația unui lider USR care, spre deosebire de Dominc Fritz la Timișoara, a recunoscut pe față posibilitatea asocierii dintre USR și PSD.

Fritz a lăsat de înțeles că, dacă PNL și USR nu se vor înțelege să facă o majoritate la Timișoara, atunci nu este exclus un tandem USR-PSD în Consiliul local al orașului de pe Bega.


Informația a răzbătut la centru din presa locală, dar a fost ulterior nuanțată de noul primar, care a revenit asupra declarațiile inițiale interpretate de presă și a spus clar că el vrea o majoritate PNL-USRPLUS.

Însă nu la fel a făcut primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, care a trecut la USR cu puțin timp înainte de alegeri, venind de la PNL. Pleșa a fost mulți ani viceprimar liberal în Cetatea Unirii, când primar a fost Mircea Hava (PNL), actual europarlamentar.

Potrivit ziarului Adevărul, Gabriel Pleşa a susţinut că este posibilă o alianţă cu PSD în Consiliul Local.

”Nu poţi să judeci PSD de acum sau pe cei din Alba Iulia cu ce s-a întâmplat acum patru ani. Într-adevăr, doctrinar şi nu numai, alianţa USR PLUS a fost şi este adversara PSD. Însă datorită faptului că nu putem face o singuri o majoritate în Consiliul Local, şi această variantă, dacă lumea ne va arăta acest lucru, trecem peste orgolii politice, trecem peste orice pentru oraş”, a afirmat Gabriel Pleşa, în prima sa conferință de presă după câștigarea alegerilor la Alba Iulia.

Întrebat dacă de la Bucureşti vor veni instrucţiuni clare care să le interzică o alianţă cu PSD, acesta a spus că cei de la conducerea naţională a alianţei USR PLUS lasă la decizia filialelor, deoarece se respectă autonomia locală.

USR PLUS a anunţat o consultare publică cu cetăţenii municipiului Alba Iulia, care ar urma să decidă cu cine se va realiza majoritatea în Consiliul Local.

USR-iștii din Timiș care îi complică viața primarului Dominic Fritz

Primarul Dominic Fritz (centru) are deja de suferit din cauza lui Cristian Moș (stânga) și Cătălin Drulă (dreapta). Declarațiile copilărești ale acestor doi lideri USR din Banat riscă să blocheze proiectele Timișoarei

Situația de la Alba Iulia se regăsește și la Timișoara, unde conflictele dintre USR și PNL riscă să blocheze reconstrucția orașului.

Cătălin Drulă (USR) a provocat deja o mică ruptură în relația dintre USR și PNL, cerând public o viitoare guvernare fără Ludovic Orban.

Liderul USR Timiș, Cristian Moș a pus și mai mult gaz pe foc, în loc să-i facă viața ușoară primarului ales, Dominic Fritz, care are nevoie de liniște și o majoritatea a Dreptei în Consiliul local, pentru a putea lua decizii în favoarea timișorenilor, fără să se compromită într-un târg politic împotriva naturii, cu PSD.

Liderul USR Timiș, Cristian Moș, i-a acuzat, joi, pe liberalii din județ că au negociat cu „vechea clasă politică, în spatele ușilor închise”, o acuzație nesusținută cu nicio dovadă, care a lăsat impresia că funcțiile pe care le dețin atât el, cât și Drulă sunt pălării prea mari pentru ei.

Cert e că primarul Dominic Fritz a fost împins și el, inițial, spre zona radicalismului contraproductiv, și a făcut declarații, preluate de presa locală, care au fost interpretate la nivel național ca o posibilă mână întinsă PSD pentru colaborarea în Consiliul local în municipiul de pe Bega.

Ulterior însă, probabil că Dominic Fritz a realizat că scandalul politic nu-l ajută deloc ca primar, pentru că și-a clarificat declarațiile inițiale și a spus clar că își dorește o alianță cu PNL, nu cu PSD.

Președintele interimar al PNL Timiș, Alin Nica, a semnat parteneriatul pentru Timiș și Timișoara cu USR PLUS și i-a invitat, vineri, și pe liderii Alianței „să facă acest minim efort de a respecta voința alegătorilor” și să semneze documentul, relatează Digi24.ro.

Premierul îi promite susținere clară lui Dominic Fritz pentru binele Timișoarei

Președintele PNL Ludovic Orban a negat, sâmbătă, la Timișoara, că negocierile pentru majorități locale în județ sunt blocate.

Prezent la ceremonia de învestire a președintelui ales al Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, l-a asigurat pe primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, că proiectele județului, precum și cele ale municipiului, vor avea susținere guvernamentală.

„Am ținut să fiu prezent la această ședință festivă, la invitația președintelui Alin Nica, pentru a transmite un mesaj simplu: guvernul pe care-l conduc respectă autoritățile locale alese, care cunosc cel mai bine nevoile concrete, care sunt cel mai aproape de cetățean. Pentru noi subsidiaritatea, descentralizarea, nu sunt vorbe în vânt. (…) Conlucrarea dintre primari, președinți de consilii județene și guvern este fundamentală în perioada care va veni. Încercăm să simplificăm, să creștem viteza de adoptare a proiectelor și de implementare a lor. Pot să vă garantez că, de un an de zile, toate proiectele importante pe care le gestioneză Guvernul pentru Timișoara vor fi duse la bun sfârșit și vor fi sprijinite de la nivel guvernamental. (…) Decizia noastră e clară. PNL va forma majorități de guvernare cu USR – PLUS”, a spus Ludovic Orban

1 comment

  1. FloryPetre 24 octombrie, 2020 at 17:06 Răspunde

    Mare păcat, intr-adevăr. Dar analiștii vorbesc de o alianță sau susținere a unui guvern minoritar PNL de către PSD. Asa e mai corect? Orban detesta USR ul, se vede cu ochiul liber. Sunteți mult prea pro PNL. Ați mai greșit în analize, n ar fi prima dată.

Leave a reply