marți, ianuarie 25

În SUA lucrurile se mișcă cu repeziciune. În prima sa zi la Casa Albă, noul președinte al Statelor Unite, democratul Joe Biden, a aprobat un pachet de 17 ordine executive. Care sunt acestea

Înspăimântător câte drepturi ale omului au fost încălcate de Donald Trump
0
4168

În prima sa zi la Casa Albă, noul președinte al Statelor Unite, democratul Joe Biden, a aprobat un pachet de 17 ordine executive, ce revin la deciziile anterioare luate de fostul președinte Donald Trump.

 

Drept dovadă că SUA intră într-o nouă etapă după patru ani de Trump.

Biden a ordonat reintrarea la Summitul Climatic de la Paris, revenirea la OMS, a eliminat „veto-ul musulman” care a împiedicat cetățenii anumitor țări să intre în SUA, a înghețat construcția zidului cu Mexic și a ordonat oprirea deportării imigranților.

Pe  linia pandemiei, Biden i-a îndemnat pe americani să poarte masca și aceasta devine obligatorie în toate zonele federale.

Cele 17 măsuri de urgență luate imediat de Biden

 

 

 

 

 

 

1. Înghețarea construcției zidului de l frontieră. Președintele a anulat situația de urgență națională pe care Trump o decretase pentru devierea fondurilor prin care s-a permis finanțarea construcției zidului de frontieră cu Mexic. Acesta pentru moment rămâne  suspendat.

2. 100 de zile cu mască. Biden a semnat un ordin prin care îi îndeamnă pe americani să poarte mască – dar care este necesară doar în unele state – pentru primele 100 de zile de la investirea sa la președinție, pentru a face față mai bine pandemiei. 


3. Revenirea la Acordul de la Paris. Biden a aprobat reintrarea Statelor Unite în Acordul Climatic de la Paris, un proces care va dura 30 de zile până să intre în vigoare după ce Trump i-a aprobat ieșirea în 2017.

4.  Suspendarea SUA de la OMS. În aceeași linie, președintele a suspendat renunțarea Statelor Unite de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS),  care fusese aprobată de Trump.

5. Pune capăt „veto-ului musulman”.  Biden a anulat veto-ul lui Trump asupra călătorilor din 11 țări cu majoritate musulmană (Eritreea, Iran, Kârgâzstan, Libia, Myanmar, Nigeria, Somalia, Sudan, Siria, Tanzania și Yemen), cunoscut popular ca „veto-ul asupra musulmanilor ”.

6. Revenirea „visătorilor” (“dreamers”). Un alt ordin semnat de Biden ocrotește programul DACA, ce protejează de la deportare aproximativ 650.000 de imigranți fără acte care au venit în Statele Unite in perioada copilăriei, acestia fiind cunoscuți drept „visători” sau “dreamers”.

7. Detenția persoanelor fără acte. Noul președinte american a ordonat o revizuire a priorităților Serviciului de Imigrare și Vamare (ICE) în selectarea, arestarea si deportarea imigranților fără documente, pe care Trump  “recomandase” să fie extinsă.

8. Adăugarea persoanelor nedocumentate la recensământ. În plus, Biden a ordonat recontarea imigranților fără acte în recensământul populației, care se desfășoară la fiecare 10 ani și este utilizat pentru alocarea de fonduri și reprezentare politică.

9. Alinare pentru liberieni. Biden a prelungit până la data de 30 iunie, 2022, suspendarea deportărilor și acordarea permiselor de muncă pentru aproximativ 4.000 de liberieni din Statele Unite, în cadrul unui program special pentru refugiații din acea țară.

10. Prelungirea moratoriului asupra chiriilor și creditelor ipotecare. Biden a aprobat o prelungire până la 31 martie pentru evacuările celor care nu își pot plăti chiria și executările silite din cauza crizei economice.

11. Prelungirea pauzei pentru plata datoriilor studenților. Din același motiv, președintele a prelungit  până pe 30 septembrie pentru plata datoriilor studențești, insarcinand-o guvernului federal.

12. Anularea conductei Keystone XL. Președintele a anulat proiectul conductei Keystone XL,  un simbol al luptei împotriva crizei climatice, și a dispus revizuirea a peste o sută de astfel de decizii de mediu luate de Trump.

13. Coordonator împotriva covid-19. Președintele a creat figura Coordonatorului împotriva covid-19, post pentru care l-a numit pe Jeff Zients, care va supraveghea aprovizionarea, distribuția și administrarea vaccinurilor, precum și producția de echipamente și testele coronavirusului.

14. Sfârșitul “1776 Commission”. Biden a pus fin “Comisiei 1776” creată de Trump. Comisie despre care chiar luni a fost publicat un raport ce, potrivit istoricilor, a denaturat istoria sclaviei din Statele Unite.

15. Protecția muncii LGTBQ. Ordinul semnat de Biden previne discriminarea la locul de muncă pe baza orientării sexuale sau a identității de gen în guvernul federal.

16. Angajament etic. Președintele a aprobat un ordin care va forța pozițiile importante si de încredere din guvernul federal să semneze un angajament etic care le interzice sa acționeze in interes personal.

17. Înghețarea măsurilor luate în ultimul moment de Trump. Biden a oprit  ultimele  măsuri de reglementare aprobate de Trump, în ultimele ore ale administrației sale, pentru a le revizui cu atenție. Printre acestea, de exemplu, decizia lui Trump de a opri intrarea călătorilor din Europa in SUA.

sursa: elperiodico.com

 

Leave a reply