sâmbătă, iunie 15

„În Marea Britanie, nu am auzit niciun medic să spună că nu există coronavirus sau că e o închipuire”

1
1458

Tudor Toma este medic pneumolog român în Marea Britanie. A absolvit Facultatea de Medicină la Iaşi, în anul 1993. A lucrat ca rezident de pneumologie la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iaşi până în 2000. De atunci, lucrează în spitalele din Londra, Marea Britanie. A lucrat la Royal Brompton Hospital, Imperial College şi la University of London, unde şi-a făcut doctoratul în bronhoscopie intervenţională.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul român își arată uimirea că, în România, discuțiile conspiraționiste despre coronavirus au ajuns să ”infecteze” până și cadre medicale, ceva de neimaginat în Occident.

„În Marea Britanie nu am auzit niciun medic să spună că nu există coronavirus sau că virusul este o închipuire. Dintre toți doctorii cu care am vorbit în Marea Britanie nu a fost niciunul care să-mi spună că nu crede în existența virusului. Dacă le povestesc ce se întâmplă în România, aproape nu le vine să creadă că există doctori în România care cred că nu există virusul”, a mărturisit medicul român, citat de Digi 24.

„Sunt de acord că este și o problemă economică, foarte importantă, dar trebuie să echilibrăm un pic lucrurile, în așa fel încât să avem și boala sub control, și nici să nu fie un impact economic foarte mare. Nu știu cum s-ar putea echilibra cât mai bine acest lucru, însă un mesaj bazat pe o informație științifică este foarte, foarte important”, subliniază medicul.

„Este foarte trist că în România sunt doctori care nu cred”

El spune că fiecare centru universitar mare din România are profesori de infecțioase, de pneumologie, de ATI, iar  aceștia ar trebui să apară și să spună care este situația.

„Cred că riscul este de a spune ceva și de a avea tot felul de comentarii care sunt jignitoare. Aici este problema: publici ceva pe online și apar 100 de comentarii jignitoare. Asta este situația. Oamenii aceia așa știu să se exprime, însă noi trebuie în continuare să spunem adevărul științific așa cum este. Este foarte trist în România că sunt doctori care am văzut că nu cred, ei cer dovada, dar nu înțeleg ce dovadă ar trebui să le fie disponibilă, dacă tot ce s-a publicat până acum nu este suficient”, mai spus Tudor Toma.

Pe de altă parte, medicul atrage atenția și în ceea ce privește modul în care se face comunicarea din partea autorităților și a medicilor.

„Trebuie să avem în vedere și publicul cu care vorbim. Cred că un mesaj foarte dur sau o abordare în sensul dacă nu ești de acord cu ceea ce spun eu, ești într-un anumit fel nu este o abordare corectă. Noi ar trebui să venim în continuare cu informații așa cum sunt, cu riscul de a primi tot felul de comentarii, pentru că treptat, lumea care este interesată de COVID, care are expunere prin familie, prin rude, prin cunoștințe, înțelege treptat-treptat despre ce este vorba. Elementul care convertește pe cineva din a nu crede în a crede este să cunoască pe cineva apropiat care a făcut boala. Acum, din păcate, în România au început să fie tot mai mulți pacienți și tot mai mulți prieteni cu care vorbesc îmi spun că deja știu pe cineva. Este o metodă, într-un fel, nedorită, dar asta este situația”, spune medicul.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2665637380358308&id=100007362165299

VEZI ŞI: 

VIDEO. Pandemia COVID-19 pune în pericol securitatea alimentară globală

Ce face România în caz de criză alimentară? Unele ţări opresc exporturile de hrană din cauza pandemiei. ONU cere “stoparea restricţiilor” comerciale

1 comment

Leave a reply