sâmbătă, iunie 25

“În fiecare zi, pică un avion plin cu oameni”. Impactul coronavirusului în Europa, în faza de revenire la normalitate

0
1209

La peste două luni de când coronavirusul a început să “cucerească” Europa, ţară cu ţară, comunitatea internaţională nu are o soluţie clară în privinţa revenirii la viaţa normală. În plus, nu există tratament general valabil, nici perspectiva unui vaccin.

Iar după o perioadă în care nivelul victimelor a ajuns la cote mai puţin dureroase, se poate trage concluzia că relaxarea măsurilor de carantină şi izolare socială duce la revenirea numărului mai mare şi de morţi, şi de noi infectaţi.

În Europa, cea mai gravă situaţie este în Marea Britanie. Din cauza indeciziei cabinetului Boris Johnson, virusul a fost lăsat să circule liber, exact cum s-a întâmplat şi în SUA, acolo unde însuşi preşedintele Donald Trump a bagatelizat coronavirusul exact în momentul în care putea lua măsuri de prevenire a extinderii sale.

Boris Johnson l-a imitat, iar consecinţele se văd azi: cel mai mare număr de decese pe continent este în Regatul Unit: 30.689. Urmează Italia, cu 29.956 de morţi, Spania – 26.299 şi Franţa – 25.990.

Situaţia e mai gravă în Marea Britanie şi din cauza numărului mic de persoane vindecate: 970, un număr incomparabil mai mic decât cele din Germania şi Spania – ţările cu cele mai multe persoane care au învins boala COVID 19 – cu 141.700, respectiv 131.148 de pacienţi vindecaţi.

Atâta vreme cât coronavirusul nu poate fi tratat eficace şi nu există vaccin, el circulă liber şi singura soluţie pentru a nu-l răspândi este carantina şi izolarea populaţiei.

Cu toate acestea, ţările din vestul Europei au trecut la o nouă fază: cea în care au anunţat măsuri de revenire la activitatea normală de dinainte de pandemie, chiar dacă într-o formă în care se păstrează măsuri de securitate (purtarea măştilor, distanţarea socială, protecţie cu policarbonat, igienizare continuă etc).

Spania, de pildă, are două săptămâni de cât a relaxat carantina odată cu permiterea ieşirii din casă a copiilor însoţiţi de părinţi, iar acum o săptămână a permis plimbările în aer liber a soţilor sau partenerilor.

Dar deşi de o săptămână încoace numărul infectărilor şi al morţilor a atins niveluri reduse, de câteva zile el a revenit pe plus, semn că virusul contaminează dacă oamenii se mişcă liber.

229 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în Spania, după ce zilele trecute numărul deceselor era în jurul a 150 pe zi.

De asemenea, numărul persoanelor noi infectate a ajuns la 1.095 după ce în ultima săptămână ajunse la jumătate, zilnic.

“Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Da, nu mai mor 1.000 de oameni pe zi, ca în perioada de vârf a pandemiei, dar sunt totuşi peste 200, e mult. Ca şi când ar cădea un avion în fiecare zi, ceea ce ştim ce şoc ar produce în societate. Acum e la fel, doar că nu mor toţi odată în acelaşi loc. Dar mor tot atâţia oameni cât într-un avion din aceeaşi cauză, iar aceea este coronavirusul. Nu putem să relaxăm măsurile care au dus chiar şi la această cifră mai mică dar nedorită din cauza vieţilor pierdute”, a spus unul dintre specialiştii citaţi de postul de televiziune La Sexta, în această dimineaţă.

Directorul Centrului pentru Alerte și Situații de Urgență în Sănătate, Fernando Simón, a arătat direct spre regiunile Catalunya și Madrid drept principalul obiectiv al noilor cazuri:

“Puțin mai mult de jumătate din cazuri au fost raportate de două regiuni autonomice care reprezintă puțin sub o treime din populație. Dacă ne uităm la datele de astăzi, dacă scoatem acele două autonomii cele mai afectate, numărul de cazuri noi raportate ar fi fost de 404 în restul ţării, adică o creștere de doar 0,38%”, a declarat el.

 

Leave a reply