În dimineața asta despre faimosul Cristi Danileţ. Ce-mi comenta judecătorul la o postare din Brazilia

4
256

 

Am să va povestesc o întâmplare cu acest băiat curajos nevoie mare. Eram prins inplină pandemie în Brazilia, scriam zilnic disperat despre ce vedeam acolo. 

 Dezastre în favele, un președinte iresponsabil, Jair Bolsonaro, într-o țară federală unde fiecare stat face ce vrea, etc.  ‘Mnealui era prieten cu mine aici, virtual. Dădusem o serie de explicații, în acea vreme, anume ce înseamnă să nu te protejezi, ce tragedii văd zilnic sub ochii mei. Prin intervenții dese pe la publicații scrise și TV, în România sau pe alte meleaguri.  

Strigam „în gura mare” ce dezastru este această pandemie, cum secera oamenii care nici măcar nu auziseră ce înseamnă o astfel de tragedie mondială, ascunși prin cartierele –favelele – unde nici poliția nu îndrăznea, nu avea curajul să între.


Îi luau cu elicopterele pe muribunzi, era ceva de coșmar cotidian în Sao Paulo. 

 Era prin mai-iunie 2020. Brazilia era înspăimântătoare, însă cei de acasă, din Europa, din țară noastră, sătui de lockdown, mă înjurau, mă blestemau unii susțînând „că-s plătit să aduc groază și minciună” în România. 

 Am fost blocat de foarte mulți amici pentru că am scris, am intervenit live, analizând cu sinceritate și disperare situația dezastruoasă din țară amazoniană.  (Azi se înregistrează de la începutul pandemiei aproape 800.000 de morți în țară Carioca).


Foto: Stiridecluj.ro

„(Judecatorul caruia 43 de instanţe de judecată din țară  s-au pronunțat pentru revocarea lui Cristi Danileţ din Consiliului Superior al Magistraturii”. Ziar de Cluj.ro)

 

Într-o zi postez pe contul meu Facebook un pamflet, ironizând găștile de antivaxi, de conspirationisti, dezgustat de atâta confuzie, mizerie, minciună ce încercau ei să însămânțeze în România acelui timp trist.

 

ȘI surprise: Mister Cristi Danileț comentează la acea postare cam astfel:„Ia uite pe cine am eu în lista mea? Afară!” 

 (Vroia el să pară cumva ironic, sigur pe sine, deh, era simbol, n’est pas, mon cher? Dar tipul,  însemnat personaj al luptei pentru libertatea magistraților, iacătă se dovedește un ignorant, un tip, de fapt, superficial. 

Din acel moment, stand și cugetând oleacă, trebuie să recunsoc, cam dezamăgit – avusesem o oarecare apreciere pentru acest personaj mult mediatizat – pe gânduri, mi s-a părut instantaneu un om superficial, cumva obsedat de a deveni un mit justițiar.  

Asta și este, de fapt, caută celebritatea, i se observă parcă până și prin trăsături – cumva – acest intempestiv deziderat.

(Și curajul poate fi obsesie, pentru  că e  suficient de conștient că nu se face primăvară cu o floare.) 

 Îi explic „madamului’, replicandu-i urmatoarele; scurt, laconic, concis: “domnule, la faima inteligenței matale, n-ai priceput ironia?” 

 

 Nici vorbă s-o fi priceput. (Dacă îl știți, aratați-i spusele mele. Puțin îmi pasă dacă îl interesează sau nu.
Nu-i port pică, dar nici nu mă impresionează, pentru ca de atunci am început să-l studiez mai profund pe acest personaj. 
 

 Dacă neagă cele spuse aici, caut postarea, și i-o arăt personal. Am muncit enorm, nopți – zile, fus orar, etc, așa că nu e chiar întâmplătoare această aducere aminte tocmai acum. 

 Culmea, au înțeles toți ceilalți amici, au răspuns inteligent, mai puțin faimosul, marele magistrat civic. (Atenție, nu folosesc ghilimele, are chiar niște realizări, nu putem să le negăm doar de dragul „patimii” mele!)

 Frate, concluzionez cu multă tristețe acum: plină e țară de „trolleri”, dar vai câți cădem în capcana lor!


Experiența de viață prin lume umblat mă face să fiu reticent cu acești eroi made în România post-decembristă.
Avem, de asemenea, exmple dezamgitoare cu duiumul, în timp…
 

De asemenea, mai cred cu tărie că românii cu adevărat curajoși, majoritatea cam stau în expectativă, pentru că ori nu-și doresc faima, ori realizează că avem de a face cu o națiune destul de complicată, ca să nu o numesc altfel.  Mai ales, se pare – din nefericire – lumea civilizată nu se bagă în bâlciul miticesc…

 Fie c-or locui în Cluj, Craiova sau Iași, tot „de-ai noștri” sunt. 

De ce? Pentru că ei, profunzii, cunosc România din istorie, de pe la cărturari, din mai multe surse.
Iar sângele nu se face apă, indiferent în ce epoca am trăi. 

 

 

 

 

4 comments

 1. Gabriel 28 ianuarie, 2022 at 09:20 Răspunde

  @Catalin Daniel Cruceru. Buna ziua. Bine ca va va simtiti acum mai usurat de veninul care v-a intunecat entuziasmul. Stiti, cum sa va explic eu, care nu sunt nici scriitor, nici mare om de cultura, cu instructia mea mijlocie: E nevoie de simboluri. Intotdeauna a fost. Cineva trebuie sa o faca si pe asta. Ma intreb daca ati fi scris aceste randuri daca domnul in chestiune nu va „stergea” din lista de pe Facebook…Iar noi, care va citim, si pe cei ca dvs, si pe cei ca Danilet, – ce credeti ca vedem de aici, din Romanica? Anyway. Nu as spune ca randurile de aici va pun intr-o foarte buna lumina. Transpare ranchiuna. Transpare o nervozitate care contrazice afirmatia cum ca nu v-ar pasa. Acum astept o serie de articole despre alti „amici” care v-au blocat. (?) Cu nume si prenume. In alta ordine de idei, voi cauta sa va mai citesc. Ps. Practica gazetareasca de a afisa o fotografie „nasoala” a cuieva expus „oprobiului public” mi se pare de doi bani. Banuiesc insa ca nu dvs ati ales-o. Toate bune…

 2. Gabriel 28 ianuarie, 2022 at 09:26 Răspunde

  @ Calin Daniel Cruceru Imi cer scuze pentru numele scris gresit. din pacate, nu am optiunea de a reveni asupra textului. Desigur, dupa ce voi mai citi articole scrise de dvs, numele imi va fi mai familiar. Citesc de ceva timp Lumea Libera, dar pana acum nu am apucat sa va citesc.

 3. Călin Daniel Cruceru 28 ianuarie, 2022 at 10:46 Răspunde

  Vă mulțumim că ne citiți.
  Apreciem opinia dumneavoastră, eu nu am făcut articolul pentru a-mi revarsă veninul.
  Am primit feedback-uri pe Facebook,la acest articol, unde se confirmă că ‘mnealui ar avea astfel de metehne și cu alți următori.
  In fond, oriunde ne-am plimba prin lume, un judecător trebuie să adopte o anumită ținută.
  Nicăieri, nici în țări bananiere, vă spun tot din experiență, nu se permit ieșiri necontrolate – poze ciudate, postări intempestive – in breasla aceasta.
  Daca dorește activitate civică, să se lase de magistratură.
  Ar fi salutabil!

  Dar îi convine sa pozeze in „victimă”.
  Aporopos, procurorul Panait,ce diferență!!!

  Din păcate, atitudinea lui, forma tăcută, dar respectabilă – nu a ieșit intempestiv in public să se victimizeze – i-a fost fatală.

  Noi scriem, in altă ordine de idei, stimate domn, nu neapărat pe gustul cuiva, ci ceea ce simțim, și în deplină libertate de opinie.
  Va mulțumim!

 4. Gabriel 28 ianuarie, 2022 at 13:56 Răspunde

  @ Calin Daniel Cruceru. Nici nu ma gandeam sa scrieti pentru gustul cuieva, dar, desigur avem si noi, cititorii, opinii. Si, uneori, ni se da prilejul sa le exprimam. Presupun ca, mai mult silit, respectivul domn Danilet se va lasa de magistratura…Daca va inteleg intentia si opiniile, raman la ideea ca e bine ca unii sa iasa sa faca putina galagie, caci se tace prea mult, si publicul nu aude foarte bine decat pe cei care tipa… Nu stiu, nu am citit daca domnului Panait i s-a facut vreodata dreptate, dar cred ca nu…Daca cunoasteti amanunte care au scapat publicului larg, manipulat si insuficent educat, poate ne spuneti ce stiti despre subiect. Apreciez faptul a ati raspuns. V-am gasit si va urmaresc pe Facebook. Poate scrieti cateva randuri si despre subiectul Panait pe Fb. Sunteti cativa oameni care inca nu ati cedat si noua ne place asta. (unora dintre noi) Toate bune.

Leave a reply