În ciuda negărilor anterioare ale lui Putin, Rusia recunoaște că s-a folosit de recruți în lupta din Ucraina

0
860

Ministerul rus al Apărării a confirmat că militarii ruși au fost implicați în invazia Ucrainei și că unii au fost luați prizonieri de forțele ucrainene, la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin a insistat că aceștia nu fac parte din acest asalt.

Ministerul a recunoscut că recruți au fost „descoperiți” în Ucraina, dar a susținut că aceștia au fost deja retrași și returnați în Rusia. „Din păcate,există mărturii privind prezența recruților în unitățile forțelor armate ruse implicate în desfășurarea unei operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, într-un mesaj video.

Cu o zi mai devreme, într-un discurs de Ziua Internațională a Femeii, Putin le-a asigurat pe mamele și soțiile soldaților că recruții ruși nu iau parte la invadarea Rusiei din Ucraina, pe care el a numit-o „operațiune militară specială”.

Rusia recunoaște că au fost trimiși recruți la război, la o zi după ce Putin a spus că în armata rusă sunt doar militari profesioniști | Digi24
Foto: Digi24: Recruți ruși trimiși pe frontul ucrainean

„Înțeleg cât de îngrijorați sunteți pentru cei dragi… Subliniez că soldații recruți nu participă la ostilități și nu vor participa la ele, deci nu va exista nicio chemare suplimentară a rezerviștilor”., a spus Putin, conform Reuters. 

Președintele Rusiei a declarat că în invazie a fost implicaț doar „personal militar profesionist”. El a mai spus pe 5 martie că nu există planuri de a înrola recruți pentru a lupta în războiul din Ucraina. Konașenkov a susținut miercuri că recruții ruși au fost returnați în Rusia. „Aproape toți astfel de militari au fost deja retrași pe teritoriul Rusiei”, a spus el.

Cu toate acestea, el a adăugat că unii recruți au fost capturați de forțele ucrainene. „În același timp, un grup de sabotaj al batalionului național a atacat una dintre unitățile care îndeplineau sarcinile de sprijin logistic.

Au fost capturați un număr de militari, inclusiv recruți”, a spus Konașenkov. „În prezent, se iau măsuri cuprinzătoare pentru a preveni desfășurarea recruților în zonele de luptă și eliberarea militarilor capturați”, a spus el.

Potrivit înregistrărilor audio ale apelurilor efectuate către o linie telefonică administrată de guvernul ucrainean, care au fost partajate exclusiv cu CNN, mulți soldați ruși păreau să nu fi știut care sunt planurile pentru ei sau de ce erau dislocați. Înregistrările susțin rapoartele conform cărora soldaților ruși li s-a refuzat comunicarea cu familiile lor.

Sursa: CNN

Foto: Observator

Leave a reply