Imunoterapia dă pentru prima dată, după ani de zile de cercetări în domeniu, semne de răspuns în cancerul pancreatic- unul dintre cele mai negre coşmaruri ale oncologilor, relatează ABC. Un studiu internațional la care a participat şi Institutul de Oncologie Vall d’Hebron (VHIO), din Barcelona, a obținut rezultate promițătoare în tratarea pacienților cu acest cancer prin combinarea a două strategii: imunoterapie și chimioterapie.
Dr. Teresa Macarulla, medic oncolog la Spitalul Universitar Vall d’Hebron și investigator principal al grupului VHIO de tumori gastrointestinale și endocrine, condus de oncologul Josep Tabernero, subliniază importanța cercetării.
„Deși trebuie să fim precauți, deoarece studiul a inclus un număr modest de pacienți, acesta este un rezultat promițător care ne permite în sfârșit să dezvoltăm imunoterapie pentru tratamentul cancerului pancreatic. Rezultatele arată că s-a obținut atât o rată semnificativă de răspuns, cât și o durată a acestui răspuns mai mare decât se aștepta”, a explicat Dr. Macarulla, care a participat foarte activ la acest studiu.

Dr. Manuel Hidalgo
Cercetarea, care a fost publicată luni 25 mai, în revista Nature Medicine, a fost condusă de dr. Manuel Hidalgo, de la Spitalul Cornell, din New York (Statele Unite). Pe lângă echipa campusului Vall d’Hebron şi clinica universitară din Navarra, și spitalele Gregorio Marañón și Fuenlabrar, din Madrid, au participat la acest studiu.
În acest studiu multicentric de faza II -COMBAT- au fost recrutați pacienții cu cancer pancreatic care au primit deja cel puțin un prim tratament chimioterapic și au fost refractari la această terapie clasică.
„Alte studii de imunoterapie s-au dovedit ineficiente în tratarea acestor tumori, așa că am căutat să schimbăm biologia tumorii pentru a avea un mediu mai favorabil de a răspunde imunoterapiei; pentru aceasta, două strategii de imunoterapie au fost combinate cu chimioterapia”, explică Teresa Macarulla.
Durată dublă de supravieţuire
Pentru a obține acest mediu mai favorabil pentru acțiunea sistemului imunitar, studiul a combinat pembrolizumab (un medicament care se leagă de proteina PD-1, care se găsește în celulele T, a cărei blocare ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase) cu BL-8040, un „antagonist” CXCR4 care promovează infiltrarea celulelor T în tumoră. Aceste două medicamente combinate au demonstrat deja o anumită activitate, care a fost îmbunătățită prin adăugarea tratamentului chimioterapic, crescând supraviețuirea generală de la 3,3 luni la 7,8 luni.

Dr. Teresa Macarulla
„Datele obținute sugerează că blocarea CXCR4 și PD1 poate extinde beneficiile chimioterapiei în cancerul pancreatic”, spune Dr. Teresa Macarulla, care adaugă faptul că medicamentul BL-8040 a obținut în ianuarie 2020 catalogarea ca medicament „orfan” de către Agenția Europeană a Medicamentului, demonstrând necesitatea de noi terapii eficiente în această patologie.
Cancerul pancreatic este o tumoră care în prezent continuă să aibă un prognostic slab, cu o rată de supraviețuire de cinci ani mai mică de 10%. Lipsa de progres pe terenul supraviețuirii și creșterea incidenței sale în ultimii ani au dus la predicții că acest cancer pancreatic va fi responsabil pentru a doua cauză principală de deces prin cancer în Statele Unite, în 2030.
În Spania, în 2018, au existat deja mai multe decese cauzate de cancerul pancreatic decât de cancerul de sân, fiind a treia cea mai frecventă cauză de deces cauzată de tumori.